След трагичния инцидент до Своге Трейс почти винаги е отстранявана

...
След трагичния инцидент до Своге Трейс почти винаги е отстранявана
Коментари Харесай

Жалба на "Трейс" блокира поръчка за пътя Мездра-Ботевград за 160 млн.лв.

След трагичния случай до Своге " Трейс " съвсем постоянно е отстранявана от пътните поръчки

© Надежда Чипева " Трейс Груп холд " апелира пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) публичната поръчка за уголемение на 20 км. от пътя Мездра - Ботевград. На 10 септември Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) избра обединяване сред " Геострой " и " Пътстрой-92 " от групата " Геотехмин " на Цоло Вутов. Те предложиха 160 млн.лв. при планирана 147 млн.лв. с Данък добавена стойност.

Заради жалбата компаниите още не могат да подпишат договорите за този лот, макар скорострелната работа на оценителната комисия. Поръчката беше оповестена през октомври 2018 година, а ценовите предложения бяха отворени единствено 10 дни преди решението за избор на реализатор - на 30 август. Класирането е лишило шест работни дни. След сключване на контракта планът би трябвало да бъде приключен за три години, т.е. допустимо е в края на 2022 година правата да е подготвена.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Търгове небрежно и предизборно

Другата поръчка от трасето Видин - Ботевград е разграничена на три позиции. За два месеца и половина АПИ събра, прегледа и оцени офертите и избра реализатор на 17 септември по една от позициите. Това е обединяване с компании от груапта на " ПСТ " с сътрудник " Нивел строй " за 300 млн. лева за уголемение на 30 км път.

Само компаниите, близки до " Грома холд ", до момента имат контракт за част от трасето Видин-Ботевград. Обединение сред " Европейски пътища ", " Водно строителство-Благоевград " и словашката " Вахостав-СК " а.с. подписа контракт за 266 млн.лв. на 9 септември, откакто поръчката беше оповестена през октомври 2018г. " Трейс " беше обжалвала и това решение на АПИ, само че Комисия за защита на конкуренцията е прекратила производството на 1 август.

Скоростта за северозапания скоростен път е невиждана. Например поръчка за поправки на две прави, финансирани по оперативна стратегия " Региони в напредък ", лишава доста повече време. Тя е оповестена преди близо година - на 20 ноември 2018г., по-късно има закъснение поради тъжби в Комисия за защита на конкуренцията. Офертите въпреки всичко са събрани през февруари тази година, а откогато е оповестен протокола за събрани предложения през март 2019г, няма обществено придвижване по търга. Близо седем месеца се преглеждат техническите предложения за надалеч по-малки и евтини пътни планове.

За връзката на Южната дъга с Околовръстното шосе на София (която ГБС спечели) беше нужна цяла година, до момента в който се стигна до избор на реализатор. Причината в дългия период не беше закъснение поради обжалване в Комисията за отбрана на конкуренция. За пътя до границата със Сърбия бяха нужни 10 месеца, с цел да се избере реализатор, и цяла година до момента в който се стигне до контракт. Участъкът от автомагистрала " Струма " при тунел " Железница " също лиши най-малко 10 месеца на оценителните комисии.
КАПИ i ТРЕЙС ГРУП ХОЛД АД Собствен капитал 103,7 Печалба 6,1 Активи 167,5 Пасиви 63,8 Брой заети 69 Приходи 197,9 Пълен профил › Данните са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›
Масово обжалване на " Трейс "

В последните месеци " Трейс груп холд " е отстранена от съвсем всички поръчки на АПИ, надлежно и интензивно ги апелира. Тя беше отстранена от надпреварата за връзката на Южната дъга на околовръстния път на София с " Цариградско шосе " за 119 млн.лв.

Други огромни търгове, от които е отстранена през последните години, е за двете прави преди и след тунел " Железница " на автомагистрала " Струма " за 58 млн.лв. и за двете поръчки сред Калотина и Софийски околовръстен път (т.нар. автомагистрала " Европа " ) за общо над 280 млн.лв. с Данък добавена стойност.

Строителната компания е отстранена и от няколко по-малки търга - за ремонт на 20 км път Гулянци - Долна Митрополия и на 16 км от път IІ-62 Дупница – Клисура.

Фирма от групата на " Трейс груп холд " е изпълнила ремонта на пътя край Своге, където в края на август предходната година стана тежка злополука и след това починаха 20 души. През април 2019г. прокуратурата повдигна обвинявания на осем души, в това число и на изпълнителния шеф на компания " Трейс София ", която е осъществявала ремонта - инж. Бисер Иванов. Според обвиняването фирмата-изпълнител е употребила неприятно качество материал и това е повлияло на придвижването по настилката.

Справка в Агенцията за публични поръчки (АОП) въпреки всичко сочи, че групата е спечелила поръчка за поддържане на улици в Стара Загора за 15 млн.лв. през април и има контракт със същия предмет в столичните региони " Витоша ", " Лозенец " и " Триадица " за 20 млн.лв. от юни, надлежно за три и четири години. На база на консолидирания доклад " Трейс груп холд " е преди всичко по доходи измежду строителните компании за 2018г. в класацията на " Капитал " К100.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР