След трагедията на магистрала „Струма Министърът на регионалното развитие и

...
След трагедията на магистрала „Струма Министърът на регионалното развитие и
Коментари Харесай

Арх. Виолета Комитова след трагедията на магистрала „Струма“

След нещастието на автомагистрала „ Струма "
Министърът на районното развиване и благоустройството арх. Виолета
Комитова - в студиото на Българска национална телевизия.

Г-жо министър, добре пристигнали още веднъж в нашето предаване.

Благодаря.

И ви благодаря, че след дългото безмълвие тази седмица го нарушавате таман в нашето предаване и таман в студиото на Българска национална телевизия. Защо споделям дълго безмълвие - тъй като тематиката е доста сериозна, с случая на „ Струма ". Но желаете ли имитация на Росен Плевнелиев, тъй като - разумно - той в този момент ви зададе въпрос за „ Хемус ": за какво е спряно, за какво ще се строи два пъти по-бавно и за какво два пъти по-скъпо?

Да, мога незабавно да отговоря, тъй като единствено тези думи чух от господин Плевнелиев. Моите почетения към господин президента Росен Плевнелиев, само че той се изрече неопитен по автомагистрала „ Хемус ". Истината е, че по контракти, формирани от ГЕРБ, до 2024 година би трябвало да се изпълнят правите 1, 2 и 3 след Ябланица с обща дължина 51,3 км. Това са контракти, споделям, направени от ГЕРБ, не съм решила аз този период. Това, което завари служебното държавно управление, е, че на идващите прави - 4, 5 и 6, имаше влезнал в действие Подробен устройствен план без отчуждителни процедури. Служебното държавно управление сега ги форсира. Даже 4 и 5 са приключени и по 6 работим с концепцията 2022 година да продължим 4, 5 и 6. Това са още 80 км. За секторите 7, 8 и 9 още се прецизира трасето на автомагистралата. Така че аз считам, че изборите свършиха и тази неистина към целия български народ по какъв начин автомагистралата щяла да стане до 2024 година е много неточна. Това е полуистина-полулъжа. До 2024 година ще станат 51 км след Ябланица от автомагистрала „ Хемус ", само че не цялата автомагистрала. Така че считам, че тук това е един популизъм или висша степен на неопитност. Аз, господин Любенов, заобикалям да се изричам по тематики, по които не съм квалифициран, тъй като мога да кажа нещо неверно, да подведа хората или да...

Това беше значимо, значима имитация беше тази, която направихте. По този метод отговорихме на предходния посетител - въпреки всичко би трябвало да има диалогичност в студиото, тъй че вие направихте тази диалогичност.

Да, да.

Достатъчно ли мълчахте по тематиката с нещастието на седмицата - ужасната злополука на „ Струма "?

Да.

Защо толкоз дълго? Всички желаеха отговори от вас какво става.

В деня на злополуката аз бях тръгнала към местопроизшествието. Говорих с премиера Янев и той ме посъветва да не отивам. Това беше в тъмните часове на денонощието. Заради това, че първо там към този момент бяха отишли всички органи, цялата страна беше там, всички ограничения бяха взети, с цел да се организира едно вярно и бързо следствие по случая. След това се включих по телефона към няколко медии - може би и с вас разговарях, и първото ми човешко възприятие по въпроса беше да замълчим, да склоним глава, да отдадем респект на починалите и да поднесем съболезнования на техните близки. Така че аз не съм се крила. Аз просто доста тежко претърпях тази покруса, тъй като никой от нас не е застрахован от такова нещо. И по-късно бях учудена по какъв начин четири-пет дни всевъзможни експерти по пътна сигурност заран, обед, вечер по пет пъти дневно се произнасяха по тематиката, което считам, че е по-дълъг диалог, не е тъкмо в дните към нещастието, към траура. И като хора, в случай че в такава обстановка не можем да си затворим устите и да отдадем респект, значи ние тотално сме си изгубили човешкия облик. Аз не съм се крила. Можем да приказваме. Чух повече от 40 специалисти да се произнасят по тематиката, по всички малките екрани. Аз даже се изненадах, че в България има толкоз доста специалисти по пътна сигурност. Всички те обаче някак си подчертаваха върху пътната инфраструктура, само че аз като човек знам, че в една злополука взе участие лидерът на моторното транспортно средство, пътната инфраструктура, има и пътна конюнктура. Никой не приказва, че се е случило през нощта, че е валял дъжд, че пътят е бил хлъзгав, че има отражения. Аз да вземем за пример не мога да карам нощно време, тъй като се заслепявам. Никой не загатва другите детайли на пътя. Освен това е непоносимо тежка злополука, обаче необикновена злополука. Това е злополука, съчетана с пожар. При пожар - аз съм работила доста в тази област, по пожарна отбрана на постройките и знам, че с цел да се отбрани една постройка, са нужни доста ограничения, с цел да може ние да се евакуираме от нея.

Ами хайде тогава чисто експертно - това е доста любопитно, което казвате вие...

Да.

Говорите за противопожарни условия в здания. Тук е друго, тук са в транспортно средство, рейс.

Да.

Но все пак, какво покачва взривоопасността? Как може за броени минути да стане на пепел и на въглен? Как може?

Точно, тъкмо. И аз нямам пояснение на този въпрос. Но ще ви кажа, че моят опит с противопожарна отбрана на здания е обвързван с това, че знам, че ние се опасяваме не толкоз от пожар, в сравнение с от гърмеж в една постройка. Защото в случай че във вашето студио възникне пожар в оня край, ние ще можем да се евакуираме. Но в случай че възникне взривна вълна, ние всичките ще бъдем изхвърлени и убити от взривната вълна през вратата или през прозорците.

Т.е. казвате, че е имало гърмеж?

Аз не споделям.

Да, да, не, не - допускате. Какво допускате?

Казвам, че от пожара по-страшното нещо е гърмеж. Тогава няма време за реакция, няма време за реакция. Ако тук възникне гърмеж, ние с вас всичките ще изхвърчим през вратата и ще сме мъртви. Ако възникне пожар, ще можем да се евакуираме. Затова в този случай ми прави доста усещане - няма реакция на водача. Не ми е това мощна тематика, аз да се изговарям. Шофьорът се удря, прави злополука в мантинелата, той е пръв, той знае. Има няколко секунди, до момента в който се отмества в лявата част на пътя, само че той не прави никакъв опит да излезе от рейса. Той пръв знае. Той има най-вече време да се изтегля от рейса. Нямам пояснение на този въпрос. Водачът е познавал този път, той е пътувал всяка седмица. Но да не разясня за злополуката. Но актуалните рейсове са обезпечени с противопожарни системи. Ние имаме към този момент доста съвременни рейсове, в които, в случай че възникне някакъв пламък или искра, или нараснала централизация на пушек, се задейства съответната система, рейсът стопира, стартират гасене на пожара и се основават условия за евакуация на пасажерите - както ние сътворяваме всевъзможни такива противопожарни системи в постройките.

Всичкото това, министър Комитова, ще преобърне ли - несъмнено, тече разследване, несъмнено, тече и прокурорска инспекция за това, само че ще преобърне ли съгласно вас в последна сметка истината и изобщо аргументите, с цел да не бъдат те единствено за пътя, както казвате вие? След малко ще стигнем и до пътя.

Да, ще приказваме и за него.

Обаче първо имаше гърмеж, след това няма гърмеж. Първо нямаше спирачен път, в този момент се оказва, че има спирачен път.

Да.

Т.е. от ден на ден елементи, свързани с първопричината. Следствието споделя: тая мантинела в средата на пътя, на завоя до чешмичката - от там потегля казусът. Следствието споделя: там е пиронът.

Да, допустимо е. Не мога да се произнеса, не вземам участие в следствените дейности. Всичко е допустимо. Възможно е загуба на ръководство преди мантинелата по някаква друга причина, заради метеорологичната конюнктура, удар в мантинелата. Възможно е пожар и пушек преди мантинелата, след което да се случи загуба на ръководство. Всичко е допустимо, само че пожарът в тази... Аз съм виждала доста произшествия по автомагистрала „ Тракия " - рейсове, камиони и ТИР-ове, обърнати с колелата нагоре, няколко километра мантинели помлени, транспортните средства са в канавката, само че доста рядко съм виждала пожар. Включително и обърната цистерна съм виждала с гориво, с нефт съм виждала, само че доста рядко съм виждала пожар. Тук има нещо доста необичайно, за което аз персонално нямам пояснение. Но знам, че този пожар е зародил по някакъв метод и доста бързо се е разгорял, което става единствено при особени случаи. Ще ви кажа един образец. Никой не знае, че примерно брашното е взривоопасно. В мелниците при софтуерния развой прахуляк от брашно се смесва с въздуха. Тази примес е взривоопасна. От една искра поражда гърмеж, не пожар, а гърмеж. Всички изхвърчат през прозорците и умират.

В мелница?

В мелница. Така че...

Да. Да го кажете за бензиностанции и бензиноколонки...

Да не приказвам за бензиностанция. Казвам ви в мелница. Когато брашното се смеси с въздуха, не брашно в пакети, в чувал - брашно, смесено с въздуха, прави взривоопасна примес. Боя. Бояджийско поделение, там, където се боядисват коли - боята е доста взривоопасно нещо. Има непоколебим надзор в едно бояджийско поделение по какъв начин да се съхранява, какво количество багра и така нататък Т.е. към нас е цялостно с взривоопасни предмети, ние даже не подозираме за това. Фреони, бутилки под налягане и така нататък, и така нататък Защото отново споделям - по-опасното от пожара е гърмежът.

Т.е. допускате, че нещо такова е станало в салона на рейса, подбудено от...

Допускам, че е зародил пожар, който обаче е обхванал детайли, които доста бързо горят, като хартия, като... неща, които доста бързо изгарят. Това се е случило там. Защото не е имало време за реакция. Освен в случай че водачът не е бил преди този момент мъртъв, тъй като водачът няма никаква реакция. Той е могъл пръв да се изтегля. Аз си представям, аз съм водач - удар в мантинелата, загъвам волан наляво, с цел да спася рейса. Аз първа знам, че има повреда и мога да се изтеглям от врата, от прозорец. Но той няма никаква реакция за евакуация. Това е доста необичайно при мен, за разлика от пасажерите, които са в задната част на камиона. Така че следствието съм сигурна, че ще влезе във всички тези детайлности и това ще се обясни.

Министър Комитова, вашите дейности - какво свършихте за една седмица? Готов ли е този отчет, който възложихте?

Да. В минутата, в която оповестих на всички медии, че би трябвало да замълчим и няма да приказвам от почитание към паметта на починалите, аз разпоредих инспекция. Тази инспекция е обвързвана с инспекцията на пътната инфраструктура - тя е безусловно в нашите пълномощия. Това се случи във вторник. Вчера, в петък, получихме и инспекция - от прокуратурата също ни разпореди същата инспекция. Ние бяхме почнали от вторник. За страдание отчетът още не е завършил, само че мога да ви кажа доста в резюме неща, които към този момент излязоха в медиите. Този път не е нито автомагистрала, нито скоростен път. Той е почнал като план през 2002 година През 2006 година има второ позволени за градеж за няколко пътни възли. През 2007 година получава Акт 15 и ДНСК отхвърля да издаде Акт 16 поради незавършени отчуждителни процедури и оттогава до момента си стои като подобен път - нито скоростен път, нито автомагистрала, доста необичайно. Като подобен, планиран и изпълнен като елементарен път - Е79, той е имал ограничаване в скоростта 90 км/час. Много необичайно, още не мога да ви кажа за какво през 2013 година се взема решение да се вдигне скоростта на 120 км/час.

Без Акт 16? Сега това е удивително, което казвате.

Самата скорост постоянно е вързана с профилите и с наклоните на пътя. Тя е обвързвана с... Той по тази причина не е автомагистрала - тъй като няма механически габарити за автомагистрала и за скоростен път, а от там е обвързвана и скоростта. Това са свързани понятия. При автомагистрала примерно, защото би трябвало да се движим с нараснала скорост, пътят - ще го кажа доста просто - пътят би трябвало да бъде с по-малки наклони и с по-плавни завои поради огромната скорост. При по-второстепенните пътища се позволяват по-стръмни пътища, тъй като скоростта е по-ниска. Така че тук има едно доста необичайно събитие - повдигане на скоростта в този сектор. Аз съм пътувала доста пъти по този път. Това е доста претрупан път, в него хиляди водачи са усещали може би, че там би трябвало да се понижи скоростта. Мисля, че през съдбовната нощ с тази злополука лидерът също е намалявал скоростта авансово, той е познавал пътя, той е знаел, че там би трябвало да се понижава - най-малко това, което се изяснява в общественото пространство. Така че този път в последна сметка е в това положение. Към днешна дата имаме контракт, възлагане от 21 април тази година - господин Беличев е още началник на „ Автомагистрали ". Възлага на две частни компании да се възобнови маркировката. И за жалост тя още не е приключена в цялостния си размер като работа. Това мога да ви кажа. Иначе тази злополучна мантинела е направена по плана от 2002 година, когато нормите са били такива. Тя не е отвън нормите. По-късно се вкарват мантинели с полегати сектори в края, с правила мисля, че...

Т.е. не може да се каже, че и самата мантинела като качество или като стандарти...

Като форма - хоризонтална част и две наклонени...

Като форма - тогава е била законна.

Точно. Тогава тя си е била по разпоредбите, тъй като нормите - споделям, пътят, 2002 година е проектирано това нещо, стартирано е да се строи - по-късно са сменяни няколко пъти. Днес към този момент вършим по този начин мантинелата и с две полегати опашки, които приключват на нула.

Добре де, а това не е ли... Сега, откогато сте министър, несъмнено доста неща са ви учудили.

Да.

Ама може ли 16 години да се употребява тази автомагистрала и да няма Акт 16?

Вижте, това е повторения на случая с доста други градежи, които ние намерихме в районното министерство и настрана доста наподобява на случая с „ Хемус ". Възлагани контракти, правено-недоправено, няма Акт 16, няма... След това не знам по какъв начин са текли гаранционните периоди на този градеж. Поръчки ин хаус. Ето в този момент маркировката е дадена ин хаус - на определени компании, от господин Беличев. Няма конкурс, няма съревнование.

С... Да. Добре, и в този момент, като финализирате този отчет, ще предприемете ли дейности за смяна на този сектор на пътя? Или вие какво можете да извършите?

Твърдо.

Той няма да стане автомагистрала, откакто не е.

Не ни се занимаваше със „ Струма ". И аз не съм предполагала, че „ Струма " е в такова положение. Тази злополука просто отвори тематиката. Ще се опитаме да променим нещата, да забележим по физически параметри, по завои, по наклони този път на каква категория дава отговор - скоростен път ли би трябвало да бъде или автомагистрала. Да контролираме скоростта с нови пътни знаци, да подобрим маркировката, да форсираме тази компания да си приключи маркировката и в случай че можем, да приключим отчуждителите процедури и Акт 16 - това ще бъде най-хубавото решение.

Да. Странно малко, г-жо министър, казвате - не ни се занимаваше с тая автомагистрала. Има ли човек в Министерство на регионалното развитие - не когато стане покруса и когато умират хора - има ли някой, който е наясно във вашето министерство какъв брой са евентуално рисковите сходни сектори? Десетки ли са, стотици ли са в България, хиляди ли са рисковите места? Хиляди ли са тия мантинели, които не са по разпоредбите? Някой знае ли в България това нещо?

Според мен никой не знае. Пътната инфраструктура се поддържа от АПИ и от „ Автомагистрали ".

А тя е ваша.

Тя е наша. Тя съставлява настрана дружество с бюджет, с шефове и така нататък Но това, което се случва - вие знаете, че ние поддържаме пътищата си против 1,5 милиарда всяка година. Свързвам го със стачките от последния сезон - стачките бяха на пътностроителните компании, които поддържат нашите пътища. Те дават отговор за маркировките, за счупените мантинели, за косенето на пътя от двете страни, за паднали знаци, за дупки по асфалта и така нататък Тези пътностроителни компании имаха петгодишни контракти. Аз съм ги прекратила тези контракти и повече няма да се работи по този метод, с петгодишни контракти, тъй като даваме доста пари против ниско качество. Но какво би трябвало да се прави в пътната поддръжка? Когато веднъж се приключи с Акт 16 - това в никакъв случай не е правено в България - всеки градеж получава един паспорт, когато има Акт 16, в който написа следното нещо: давам образец - ето този път, в случай че е приключен с Акт 16, в него написа, че от днешна дата, от Акт 16, 10 години има гаранция на асфалта, на мантинелите, на маркировката, на знаците. Ако нещо се повреди, изпълнителят на този градеж би трябвало да ги отстранява неотложно, в период от 15 дни. Второ - написа, откакто изтече гаранционният период, по какъв начин би трябвало да се поддържа този път. В техническия паспорт се написа това. Това е като задание: на всеки примерно две години - промяна на маркировката; всяка година, четири пъти в годината примерно - ревизия на рисковите сектори с централизация на ПТП. Т.е. една ревизия, която дава диагноза на пътя - ето този път тук е за ремонт, възнамерява се и в идната година през бюджет тъкмо там се прави ремонт. А не просто 1,5 милиард - където е решил господин Беличев кой път да ремонтира и кой да не ремонтира. Разбирате ли, приказваме за една системност в поддръжката на пътната инфраструктура. Аз познавам поддръжката на мостовете на Ню Йорк. Там отговаряше един български инженер - известният проф. Божидар Янев. Мостовете на Ню Йорк са невралгична транспортна инфраструктура. Там има проект - ревизия, на какъв брой време, на какъв брой време ремонт и като се каже, че този мост би трябвало да се боядиса единствено с багра за 5 милиона, се възнамерява: идната година този мост ще се боядисва цяла година с багра.

И като има подобен надзор, има ли катастрофи по моста? Не.

Естествено. Пътната инфраструктура не се поврежда, тъй като има ревизия.

Добре, дадохте нюйоркски образец, добре.

Не, не, това го правеше един български инженер - Божидар Янев.

Е да, но той е работи в Ню Йорк. Да, добре.

Да, по този начин е. Но ние нямаме никакъв подобен надзор, откакто приключим обекта. Това става единствено след Акт 16 обаче.

Да.

С паспорт и с правилник.

Сега следите ли, г-жо министър, полемиките за образуване на постоянен кабинет? Една от концепциите във вашата сфера беше АПИ да излезе от вашето министерство и да отиде в превоза. Следите ли, имате ли отношение?

Да, мисля, че в четвъртък бяха полемиките, да, по районна политика.

Това беше тогава. И какво ви е мнението, в случай че ви вземат от вас Агенция „ Пътна инфраструктура "?

АПИ може да бъде на всички места, във всяко министерство - в транспортното, може да бъде организация към Министерския съвет, може да бъде в Министерство на регионалното развитие, може да бъде на всички места. Това няма да промени обаче метода, по който до момента се е работило - да даваме едни пари просто за поправки, които вземат решение шефовете къде ще се ремонтира и къде не, без системност, без гаранционни периоди да строим и с доста пари, и без гаранция след това кой е виновен, когато се повреди пътят. Аз ви споделих, автомагистрала „ Тракия " - 207 милиона, няма гаранция. 200 лв. кафеварка - 2 години гаранция, за 207 милиона - няма гаранция на градежа. Ако там се скапе мантинелата, ние би трябвало да отидем да я оправим от АПИ и от „ Автомагистрали ". Разбирате ли, този развой е доста комплициран, а поддръжката на пътната инфраструктура би трябвало да бъде с инспекции, с системност, с регулярност, откакто я изградим обаче с Акт 16. И да се знае: тази година ще ремонтираме цялата „ Струма " или маркировката на „ Струма " е за замяна от „ А " до „ Я ". след втората част на годината - на „ Тракия ", от „ А " до „ Я ", тъй като са минали петте години на маркировката и е пристигнало време да се възобновява.

Понеже три пъти казахте името на Беличев - в „ Автомагистрали " какви промени ще има? Ама малко единствено, с едно изречение.

В „ Автомагистрали " не сме говорили за никакви промени, още изследване нещата. Така че не мога да ви кажа за това.

Защото там бяха сякаш чувалите, нали от там излизаха чувалите с пари?

Те са възлагани на компании, които след това компании могат да си вършат с тези пари каквото желаят. Фирмите какво са отговорни? Могат да си ги носят в чували, могат да си купуват яхти, могат да са на Сейшелите. Ние сме им дали парите. Какво да кажем за тези компании? На вас, в случай че ви дадем 100 милиона, вие ще откажете ли?

Не.

И аз по този начин мисля. Да. И дори мисля, че ще си станем другари вечно. Да. Така е дано да бъдем... всички сме еднообразно устроени. Това е във връзка с този... Но за дебатите, в случай че желаете да приказваме, за районната политика. АПИ може в действителност на всички места да бъде, само че методът на ръководство ще би трябвало да се трансформира, методът на поддръжка, на строителство на пътищата, с позволение за градеж и с Акт 16. Вече доста съм удовлетворена, че всички медии това го схванаха. Но през днешния ден отваряме тематиката за поддръжката. Поддръжката с механически паспорт, с регулярни инспекции, с включване на всички институции в страната за евентуално рисковите сектори и предпочитано решение. Като нямаме пари за всичко, кое ще ремонтираме през идната календарна година. Това е наложително, в случай че желаете... Както си поддържате персоналната къща. Ако това студио го оставите без поддръжка, то ще се трансформира в една гробница. Вие правите, вашата телевизия прави регулярни работи, които са свързани с поддръжката, с цел да бъде в тази кондиция. Това е регулярен развой и е плануван, допускам, при вас.

И тъй като приоритизирате дейностите си, г-жо министър, единствено две думи в случай че желаете с останалите планове. Сега чета, през вчерашния ден излезе новината за това по какъв начин, в случай че 2 милиарда не усвоим до две години, цялата права Перник-Драгоман ли беше правата, или греша, секторът от автомагистрала „ Европа "...

От „ Европа ", от „ Европа ", да.

Да, която ще стига до „ Калотина " и така нататък Т.е. тия пари и тия планове до каква степен са?

Случи се по този начин, че...

Въобще за тунели не ви запитвам - ще има ли тунел. Въобще за тунели не...

Не, не ме питайте, доста са ни нещата.

Именно.

Магистрала „ Европа " получава едно финансиране за сметка на Кресна, европейско финансиране - решение преди служебното държавно управление да стъпи в служба. Така че сега и тъй като има... В този програмен интервал би трябвало да приключим - става дума за последните 16 км към „ Калотина ", и ние се опитваме сега да придвижим всички планове, скоростно, ПУП-ове, отчуждителни процедури, всичко, което е належащо, с цел да можем в действителност да приключим тези 16 км от „ Европа ".

В противоположен случай ще загубим еврофинансиране?

За страдание да. Но тези пари не са...

И каква е действително заплахата - ще ги загубим ли или не тези пари?

Ние ще се борим в районното министерство да не ги загубим.

Срокът какъв е - 2 години още?

Срокът... Това са пари от този програмен интервал, в който се приключват всички стартирани планове през 2021, 2022 и 2023 година Това е срокът. Но другояче от идната година влизаме в нов програмен интервал, начало на нови планове, нови вложения, нови неща, по който ние също работим доста интензивно.

Пада сняг във вторник, към този момент и в градовете, освен в планините.

Така.

Там наред ли е всичко към този момент със зимното разчистване.

Да, зимното разчистване...

Че те нещо и те стачкуваха, тия компании, с почистването.

Те са същите, които поддържат пътищата за 1,5 милиарда годишно - дават отговор и за зимното разчистване. С всички тези компании ние прекратихме първо петгодишните контракти за зимно разчистване с опцията да си завършат започнатите работи до следващата година, до лятото, и следват нови публични поръчки. Второ, сключихме съглашения - доста съм удовлетворена, признателна съм на всички компании, които се отзоваха да вършат зимното разчистване тази зима. Те са по области. Осигурили сме 100 милиона от актуализацията на бюджета, тъй че аз съм спокойна за зимното разчистване.

Имат си всичко, химикали, материали, машини, всичко имат?

Това е организация на всяка компания. Ние сме обезпечили пари и контракти, и задължения, с които те би трябвало да се оправят.

Да. На финала сме на минутите, само че нещо доста значимо. Ако отворя тая тематика, не знам единствено дали ще можете в минута и половина да се съберете. Консолидацията на ВиК бранша - там какво става, тъй като това е голяма тематика? Ще съумеете ли в действителност да мотивирате това решение минимално количество вода да бъде евтина, а който изразходва доста, да си заплаща повече?

Да, това е решение, наша концепция, на нашето министерство, защото има една наклонност, в която цената на водата ще пораства по две аргументи. Първо се подвига поради инфлацията, поради цената на тока и също по този начин има още една причина - че ние ще почнем да плащаме и за цена за филтриране, освен за употребявана вода, а за отпадъчна вода. Така че това е необратим развой. И защото непрекъснато се приказва за обществена търпимост, за небогати хора и прочие, считаме, че водата е наше благосъстояние, обещано ни от Бога, ние не внасяме вода, ние добиваме вода тук, с помощта на тази земя, на която сме се родили, и считаме...

Да, и какъв брой би трябвало да бъде евтината вода? Какво количество на един човек да кажем?

Считаме - това е написано по учебниците, това е норма - на един човек, с цел да живее, да се къпе, да се пере, да готви, да съществува, му трябват 3 кубика. И тези кубици са му предостатъчни. Затова ние лобираме, ще лобираме и приказваме на всички места за това - на всички конгреси, на които аз съм поканена, с КЕВР сме говорили, с кметове, на конференции, в медии, че ние ще се стремим да осигурим 3 кубика вода на всеки български жител на цена, на себестойност, колкото излиза в съответното ВиК сдружение, а всички кубици нагоре, които желаете да потребявате - за басейн, за поливане на градина и за някакви други екстри...

Да си карам яхтата, в случай че желая, значи това може на...

Да, ще се заплащат на друга цена. И смятам, че въпросът с водата е стратегически въпрос за България, тъй като най-големият ми боязън е следният: водата в България да не изчезне, както изчезнаха доматите. И ние да не стартираме да внасяме вода.

Ама по какъв начин ще изчезне водата?

Ами по какъв начин изчезнаха доматите?

Ама изпълниха се язовирите.

Ама по какъв начин изчезнаха доматите? Вие ми обяснете. След 10 години...

Ама къде изчезнаха доматите?

Както изчезнаха българските домати желаех да кажа.

А, по принцип. Защото аз домати виждам, че има.

Не приказвам... Както изчезнаха българските домати, след 10 години... Ако ние не проявим предвидливост за водата, след 10 години ние всичките ще се озовем в същата обстановка. Ние ще внасяме вода и ще се питаме „ Какво стана с българската вода? ". Както в този момент се питаме „ Какво стана с българските домати? ". Кажете ми за какво изчезнаха българските домати? Нали бяха наше произвеждане? Така че не ми се желае историята с тока да се повтори, да произвеждаме ток, да изнасяме ток и да няма ток за вътрешно ползване. Искам: водата си я добиваме ние, вътрешното ползване да е безусловно обезпечено и по-късно да я изнасяме.

Но тази, г-жо министър, обществено сензитивна тематика, за която вие говорите, е доста значима. Значи това беше съвсем вест, по тази причина обръщам внимание на феновете - 3 кубика на всеки фен на преференциални цени, ниски, т.е. в случай че потребявате до 3 кубика на човек, ще ви е на ниска цена. Ако потребявате 30 кубика?

Естествено, ваш проблем е това.

Ваш проблем, ще си...

Вие можете и 300 да потребявате - това е ваше решение. Да си цялостните примерно басейна. Така че това е ваше решение - плащате. Но това е справедливото решение. И най-големият ни боязън е в действителност водата да не изчезне като българските домати - запомнете доста добре този мой боязън. Не би трябвало да се сбъдва.

Добре. При какви условия ще продължите да бъдете министър?

В смисъл, за какви условия приказваме?

При какви условия ще станете постоянен министър в постоянно държавно управление?

Аз нямам покана за постоянен министър.

Понеже ми обещахте 1 милион - не, какъв брой ми обещахте? Повече са.

100 милиона, 100 милиона.

Аз, в случай че съм, ви оставям министър наложително в идващ кабинет.

А, но единствено поради това ли? Ако е поради това, незабавно се отдръпвам от Министерство на регионалното развитие, в случай че това е повода.

На финала на мандата - сполучлив ли беше?

Аз считам, че ние много неща осветлихме, направихме ги транспарантни, работихме честно, работихме интензивно и в интерес на всички български жители.

Благодаря ви.

И аз благодаря.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР