След топлото за сезона време в средата на септември през

...
След топлото за сезона време в средата на септември през
Коментари Харесай

Агрометеорологична прогноза: Температурите падат, дъждове ба...

След топлото за сезона време в средата на септември през идващия седемдневен интервал се чака значително намаляване на температурите. Настъпват и нормалните за края на лятото и началото на есента преходни промени в агрометеорологичните условия. В Пловдив температурите последователно ще падат, като най-високите ще са 21-23 градуса, а заран най-ниските - 10. Валежи се чакат в сряда, четвъртък и петък.  

През интервала предстоящите дъждове ще забавят приключването на жътвата на слънчогледа и освобождението на площите от по-ранните хибриди царевица.

Задълбочилата се суша и последвалите интензивни превалявания в края на лятото в част от полските региони попречиха провеждането на дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите, планувани за засяване с есенници. Поради тези аргументи се чакат закъснения при сеитбата на зимната рапица. Агротехническите срокове за сеитбата на рапицата изтичат в края на второто десетдневие на септември.

През интервала огромна част от късните аграрни култури ще приключат развиването си. При късните хибриди царевица ще се следи восъчна и цялостна зряла възраст, при ориза - фаза узряване, при памука - всеобщо разпукване на кутийките, предвиждат агрометеоролозите от Национален институт по метеорология и хидрология. Част от есенните сортове ябълки ще встъпят в беритбена зряла възраст ( " Златна пармена ", " Джонатан ", " Червена превъзходна ", " Златна превъзходна ", " Канадска ренета " и др.), а средноранните червени винени сортове лози ( " Каберне совиньон ", " Рубин ", " Руен ", " Сира " и др.) - в софтуерна зряла възраст.

Прогнозираното хладно и влажно време в края на второто и началото на третото десетдневие на септември ще увеличи риска от късни болести с патогени, причиняващи изгниване по неприбраната зеленчукова, плодова и гроздова годишна продукция.

През интервала в полските региони сериозни минимални температури за късните зеленчукови култури не се предвиждат.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР