След топлата седмица, се задава понижение на температурите, свързано с

...
След топлата седмица, се задава понижение на температурите, свързано с
Коментари Харесай

Синоптици алармират: Зимата се завръща със сняг и виелици, градусите падат

След топлата седмица, се задава намаляване на температурите, обвързвано с транспорт на по-студена въздушна маса, която ще понижи минималните температури. Очакваните оптимални температури ще се задържат над климатичната норма, оповестяват синоптиците от Meteo Balkans.

Облачността ще се задържи променлива, а в котловинните полета ще има условия и за мъгли или ниска слоеста облачност. По-съществено намаляване на температурите чакаме във вторник и сряда. Застудяването ще бъде съпроводено и с превалявания от сняг, над планинските региони.

Времето във вторник и сряда 

През деня във вторник, с насочване напразно от северозапад проникна малко по-студена въздушна маса. Времето беше предимно облачно – с превалявания от слаб сняг в Предбалкана. Над останалата част от страната облачността беше раздрана.

Още довечера над крайните южни квартали на София може да завали сняг.

Почти без смяна ще се задържи времето и в сряда. С насочване напразно от североизток, преваляванията над Централния Предбалкан и в планинските региони, още веднъж ще се засилват и още веднъж ще са от сняг. Ще има условия и за виелици по проходите. Над останалата част от страната облачността ще е раздрана.

Температурите ще се намалят, като минималните ще са сред плюс 3-5°С. През деня дневните температури ще са съвсем без дневен ход. Очакваните оптимални ще са сред плюс 8°С и плюс 10 °С.

Времето в четвъртък, петък и през уикенда 

Спиране на преваляванията чакаме от четвъртък. Вятърът ще отслабне, а облачността ще се раздра до слънчево време. Температурите едва ще се покачат, само че утринните ще се задържат под нулата. В котловините и низините ще има условия и за мъгли. Минималните температури ще са към нулата, а оптималните, ще се покачат и ще са  сред 6° и 13°С.

В петък от запад облачността ще се усили, само че ще е най-вече междинна и висока. Температурите ще се покачат. Ще духа слаб югозападен вятър. Разваляне на времето чакаме през уикенда. Очакваните оптимални ще са сред 8-15°С.

С насочване напразно от северозапад ще проникне по-студена въздушна маса. Времето ще е най-вече облачно ще стартират и превалявания от дъжд, а със захлаждането в Западния и Централния Предбалкан ще преминат в сняг. Температурите ще се намалят. Очакваните оптимални ще са сред 2-4°С.

Изгледите са, че в Западна и Северозападна България ще има условия и за слаби превалявания от сняг.

Седмичната прогноза е направена въз основата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS. От Meteo Balkans напомнят, че сходни прогнози са несигурни в дълготраен 7-дневен проект, и е допустимо да претърпят промени.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР