След тежкия инцидент в Бургас, при който живота си загубиха

...
След тежкия инцидент в Бургас, при който живота си загубиха
Коментари Харесай


След тежкия инцидент в Бургас, при който живота си загубиха двама полицаи, държавата се изправи

След тежкия случай в Бургас, при който живота си изгубиха двама служители на реда, страната се изправи пред невъзможния въпрос: Патрулна кола на национална полиция ли беше смачкана от рейс с бягащи емигранти, или самата държавност.
По тематиката от BurgasNews, беседваме с един от дребното същински специалисти в региона на националната сигурност и отбрана на българските национални граници – Генерал майор Валери Григоров.
Валери Григоров работи в Столичната дирекция на вътрешните работи, както и в Осмо РПУ в София. През 1998 година е назначен за шеф на отдел „ Охранителна полиция “ в Столична дирекция на вътрешните работи. На 19 юни 2000 година е назначен за шеф на Национална работа „ Гранична полиция “ на Министерство на вътрешните работи. На 25 юни 2004 година е почетен със званието генерал-майор от Министерство на вътрешните работи.

На 27 декември 2005 година е освободен от длъжността шеф на Национална работа „ Гранична полиция “ на Министерството на вътрешните работи.

Бил е консултант в кабинета на министъра на вътрешните работи Румен Петков. Към 2013 година е чиновник по сигурността на класифицираната информация в Софийския апелативен съд.

С генерал- майор Валери Григоров се среща журналиста Яно Николов От BurgasNews.

Генерал Григоров, какво мислите за настоящето положение на полицията? Питам Ви по отношение на случая в Бургас, при който починаха двама чиновници на полицията.

Съболезнование и съм съпричастен към загубата на два млади човешки живота. Двама служители на реда, които имаха бъдеще, само че се саможертваха за публичния държавен интерес.

Това е доста индикативен случай за това, какъв брой са разрушени службите за сигурност. Много постоянно си разрешавам да споделям, че службите имаха резистентност и непоклатимост, политическа недостижимост досега в който министър беше Емануил Йорданов.

И като че ли по-късно стартира целеустремено политическо разрушение на службите с една цел – да няма публичен ред, да няма публичен интерес и да не е съхранена напълно националната сигурност, и публичен ред.

Позволявам си да кажа, че до навечерието ни за участие в Европейски Съюз имаше една доста добре структурирана гранична полиция, която отговори на всички упования на сигурност и надеждност на външните граници.

Но в миг на идването на Румен Петков, който направи тежък удар върху граничните служби и жандармерия, това се промени.

Той редуцира 1800 щатни бройки, които са изострен дефицит на човешки запас. Освен това унищожи цялостната идея за построяването и ръководството на външните граници на България, които са външни и за Европейски Съюз.

За да ни одобряват в Европейски Съюз и Шенген тогава, трябваше да потвърждаваме, че имаме механически средства, професионален опит и надеждност на защита по границите.

Граничната работа беше механически добре оборудвана и бяха заложени едни бюджетни средства по съответни планове, които да се обезпечи сигурността на зелена граница, да се вдигне равнището на надзор на морска граница, достигайки се до едно равнище в което България има сигурни граници.

В сегашния миг всички установяват огромните опашки на Дунав мост, Видин, Русе, Капитан Андреево и всички си задават въпроса „ Защо “?

Аз ще им отговоря риторично, отправяйки укор за това, че политиците, министри най-много, идваха, упражняваха се и започваха едни промени – недъгави.

Ако Румен Петков нанесе първия удар на промяната, то Бойко Рашков, Министър Цветанов, Румяна Бъчварова са хората, които целеустремено унищожиха службите, през годините, когато управляваха.

Видяхме Румен Петков нанесе първия удар, само че Рашков, който за шест месеца смени 7 заместител министри и не съумя да направи екип – също е отговорен.

И той говореше за промяна, без да му е ясно, каква промяна се желае и с каква цел. Аз го назовавам политическо упражнение в Министерство на вътрешните работи, а не експертност на виновни хора мислещи за държавен и публичен интерес.

Това значи ли, че е извънредно време за съществени промени в системата на Министерство на вътрешните работи, Прокуратура, Съд и МО? Какви би трябвало да са тези промени, съгласно Вас?

Вижте, аз няма да влизам в набор Прокуратура, Съд. Това е една политическа тематика, с която доста се екстраполира в последните години и за жалост и там няма политическа мощ, която желае да трансформира нещо и да основава изискване на правораздаване, което да дава изискване за правосъдие в интерес на публичния интерес.

Ще приказвам за службите за сигурност и функционалната подготвеност, която би трябвало да извършват в интерес на хора и страна.

Службите сега са в един тежък дисбаланс, който не разрешава да реализират главните си функционалности по закон.

Ние към този момент не приказваме за предварителна защита, която да влияе върху средата, която генерира престъпна престъпност.

Ние забравихме и изключихме от закона пълномощията на полицията за работа по горещи следи, което да дава опция към миг на осъществяване на закононарушение, да бъдат предприемани дейни и самодейни дейности за предотварятяване и секване на закононарушението.

Ние виждахме, че Светлин Йовчев, който в качеството си на министър направи една забележима смяна. Това беше източването на полицейския указател, посредством съответни дейности във връзка с полицейския указател и информацията, която се съдържаше в него. Известно ни е по делото „ Червеите “ какво се случи. И там наказани лица, само че през днешния ден това е следващия удар върху системата на Министерство на вътрешните работи. Необходимо е предоставяне на убеденост и успокоение на чиновниците в системата. Една резистентност, която да е ясно, кой прави образованието на хората в нея. По какъв метод се прави това образование.

Този случай със починалите служители на реда е индикативен, че тези момчета са работили повече от безстрашно, само че не и вярно от тактическа позиция.

Защото тук можеше да се подходи по няколко метода, без да се заплаши живота и здравето на някого. Това значи едно, пропуск в образованието.

Най-големият пропуск и разрушителна мощ, която реализира в трите си държавни управления Бойко Борисов е, че заличи механизмът на естественото израстване, развиване на фрагментите в Министерство на вътрешните работи. Назначаваха се хора на постове, които добре играят тенис с Бойко Борисов, добре играят футбол с Бойко Борисов, само че не се назначаваха качествени, можещи с компетентност, потвърдени, вероятни специалисти, които да ръководят структурни звена.

Не се назначаваха хора, които да израстват обикновено в йерархията. Трите държавни управления на Борисов унищожиха механизма за кадрово развиване на чиновниците в Министерство на вътрешните работи.

Генерале, по какъв начин се назначават в системата на Министерство на вътрешните работи и МО. Моето персонално наблюдаване е, че в тези две системи се назначават хора с връзки, а не с нужните физически, психически и други качества. Да не приказваме, че тези хора, които са назначавани нямат обикновена предварителна подготовка, липсва такава в процеса на работа, периодическа подготовка, опреснителна. Прав ли съм?

Разбира се, че сте прав! МО е по-консервативна и затворена. Там не трябва да гледаме. Там би следвало да има хора, които на политическо равнище да са виновни за сигурността и цялостното ръководство на войските.

В Министерство на вътрешните работи, което е част от публичните процеси, има доста по-сложни взаимовръзки и връзки. Ако МО е консервативна конструкция и там процесите вървят безшумно и незабележимо за обществото, то Министерство на вътрешните работи не трябва да бъде отделяно от службите за сигурност. Пък било то Охранителна полиция, Полиция, която работи по противопоставяне на опиатите, публичния ред и сигурност, като цяло.

Министерство на вътрешните работи би трябвало да остане в една устойчива, спокойна среда, без политическа интервенция и упоритости за политическо демагогстване и заличаване на структурните звена.

Да се изградят механизми за кадрово развиване, механизми за образование, каквито бяха.

Какво се случи с образователния център в Пазарджик!? Години наред в него се вложиха, влагаха се средства за образование, кабинети и техническо съоръжение, касаещо специфичното образование на чиновниците от Гранична полиция.

Ами отидете там да видите на какво наподобява. Учебният център е зарязан, неактуален, несъответстващ. Това е индикатор за занемарената обучителна част на чиновниците от Министерство на вътрешните работи. Учебният център в Берковица. Там отидете. Там беше развивана развъдна активност за кучета – охранители. Развиваше се развъдна активност за до 5 -8 години напред. Там се планираше, какъв брой кучета да отидат на Българо-турската граница, какъв брой да бъдат планувани за другите граници.

Всичко това беше унищожено в следствие, че структурното звено беше извадено от Гранична полиция и преместено в Национална работа полиция, където въобще не са наясно  и не им е значимо да знаят, какво се случва на границата.

От какви тъкмо промени се нуждае Гранична полиция, закона за отбрана на границите и граничните региони на България? Видяхме, че де факто сме един разграден двор, в който всеки може да влезе и през който всеки може да премине. Няма по какъв начин един бракуван рейс, с подправени номера, ръководен от 15-годишен, освен това бежанец, да прекоси необезпокоявано страната от единия до другия край, а след това да премине 6 гранични поста, стигайки до 200-хиляден град. И могат ли да се нарекат съответни дейностите на чиновниците от Гранична и Национална полиция. Ами, в случай че беше планувана офанзива и в рейса имаше камикадзета, какво вършим?

Действително рисковете са безпределно доста, само че аз доскоро обърнах внимание на кадровия метод и развиването на фрагментите. Не е загадка, че шефът на Гранична полиция Моллов, който си подаде оставката, е назначен за шеф на службата единствено тъй като е в доста близки връзки с някогашния министър председател Стефан Янев, а това е задоволителен аршин за назначението му.

Баща му е полковник Моллов, който се възползва от близостта си с Янев, сложи сина си за началник на Гранична полиция. Видимо е, че това момченце не е квалифицирано. Видимо е, че няма квалификации и просветителна степен да ръководи такава система.

Видимо е, че няма ширината и погледа за ръководство на такава голяма конструкция. Той беше подложен единствено тъй като се възползва от близостта с Янев.

Аз приказвах в детайли и за техническото равнище, както и опциите в тази област. Тук спря развиването на Гранична полиция. Тя трябваше да има тристепенна, интегрирана  система за ръководство и надзор на зелена граница.

Тя спря с приемането ни в Европейски Съюз, тъй като не виждам системите за радиолокация и наблюдаване по границата. Не виждам датчиците, които да управляват територията към държавната граница и да подават в онлайн режим информация към центровете в София и Свиленград.

Не виждам радиолокационната система и тетракомуникационната система, които да са разгърнати по продължение на границата.

По едно време се направи от Марица, до Вълче поле – Елхово, само че от там до границата ни Малко Търново спря и не беше довършена. Това е системата, която даваше опция в действително време, онлайн да се следи държанието на полицейските постове, да се следи картината от контрола на самия териториален отсек от границата към вътрешността на страната.

Тази модерна тактика беше сменена с една грозна, железна ограда, механически негодна, само че костваща повече от 250 000 000на данъкоплатците. Тази ограда послужи на политическия хайлайф да бъдат разграбени и разхвърляни едни средства, без да се реализира никаква цел.

Ето това е показателно за политическия метод, стандарт в нашето общество, да се вземат решение световно въпросите – Никакъв! Тази ограда, която по този начин и по този начин се издигна, като препятствено средство, не се подсигури с механически средства, нито с хора, които да обезпечат денонощната защита и наличие на границата.

Ето, в този момент страната подхваща едни закъснели ограничения, като изпраща 300 служители на реда и военни да охраняват границата. Но по какъв начин ще сработи това. Пренасочват се хора, които са от вътрешността на страната, не познават местностите, не са осведомени с характера на терена, с нищо. Как такива хора ще ловят емигранти, когато самите те има възможност да се изгубят в региона, който не е по никакъв начин дребен?

Винаги съм споделял, че армията няма място на границата. Тя има други функционалности и задания, пълномощия. Нейната работа е да си стои в казармите и да организира образованието си, готвейки се за военно краткотрайни условия.

За страдание, аз загатнах при започване на изявлението, че Румен Петков редуцира 800 длъжности от българо-турската граница, в районен бранш Елхово. Тези 800 чиновници, които бяха съкратени, няма по какъв начин да бъдат сменени с 300 командировани чиновници.

Няма по какъв начин да бъдат подготвени и готови за съответни на терена дейности. Няма по какъв начин да реализират охранителни мероприятия за запазване на границата.

Това са показателни дейности от страна на политическото управление на Министерство на вътрешните работи. Извършват се смешни дейности, които по-скоро имитират някаква реакция във връзка с предварителната защита за запазване на границата.

Там би трябвало да се огледа стратегически. И не инцидентно ще повторя още един път 9452 двама бяха граничните служители на реда по щат. От тях 67% за защитата на зелена граница, 21% от тях по гранично -контролно пропускателна активност, 7% оперативно издирвателна активност, по-малко от 8% по отношение на общия щатен състав бяха административно-технически и обслужващ личен състав. Това разделяне на функционалностите във вътрешен проект в структурата на Гранична полиция, беше уравновесено предвид на натовареност и интензитета, и потребностите за това, да се даде гаранция за сигурност на границата.

В момента Министерство на вътрешните работи администрацията е 32%, администрация, която гълтам огромна част от финансовите запаси за фонд работна заплата. Това е администрация, която ръководи министерството, а се грижи единствено за личното си благоденствие и успокоение в офисите. Онези хора, които умират по улиците, за жалост са с най-ниските заплати и това не усъвършенства системата, както и не дава мотивация да притегли хора, които да работят в нея.

Валери Симеонов в едно свое изявление твърди, че по време на ръководството с ГЕРБ, когато беше вдигната и прословутата ограда, тя е била построена като надеждно и дейно средство, освен това с малко средства. Но след рухването на кабинета Борисов, е била занемарена от идващите ръководещи. Симеонов твърди, че са оставили една ограда, която е била в съвършено положение и е правила ефикасна работа против емигрантския поток.

Това е оправдаване за извънредно сериозните разноски, които бяха направени. В чисто механически проект, защото първото ми обучение е техническо, бих споделил на тези инженери и конструктори, които измислиха това оборудване, че то още на техническо равнище няма план, няма социална поръчка, няма нищо законово съгласно, като процедура с оглед построяването на оградата, не е целесъобразно.

Три пъти се трансформира техническата спецификация и по тази причина отговаряше заместител вътрешния министър по отрасловите работи.  Искам да отговоря на Валери Симеонов, че той оправдава гузната си съвест, тъй като знаем, че за него беше удобно да бъдат настанявани командированите чиновници от вътрешността на страната в неговите хотели, което носи и политическа и финансова полза за Валери Симеонов.

Нека се върнем още веднъж на рейса. Министър Дерменджиев съобщи, че не са го спрели с изстрели в гумите, не са хвърлили шипове на пътя, не са го блокирали още надолу по границата, където пътищата са тесни, тъй като имало вътре дами и деца. Не ви ли се коства неуместно такова изказване? Знаели са, че рейса транспортира емигранти, ами в случай че бяха всички терористи?

Министър Дерменджиев му е доста рано да взема позиция на политическо равнище. Чух в едно изявление, че дефинира Гранична полиция за отговорна. Бих споделил, че политическият хайлайф, който е управлявал Министерство на вътрешните работи е разрушителната мощ, която докара до това положение службите за сигурност, съответно и Гранична полиция.

Не може да се стреля. В съответния случай нямаме нито последна нужда, нито неизбежна защита от Наказателно-процесуален кодекс. Не се е налагало използването на физическа мощ и помощни средства.

Тук имаме неправилни тактически дейности по преследването и предприемане на дейностите по задържането на рейса. Това е рейс. Той има избрани благоприятни условия за скорост, мощ, тегло и може да аргументи, както и е предизвикал, вреди при едни такива противопоставяния по отношение на него, недомислени. Какво щеше да попречи да бяха орханизирани заградителни мероприятия, с които да се наблюдава рейса.

Той към този момент е минал границата, към този момент е ясно, че има редица незаконни действия, които биха могли да квалифицират по концепция на лидера, транспортното моторно средство. Какво  е налагало да се възприемат, толкоз крайни дейности по възпрепятстването на рейса?

Защо ще опитваш да го спреш с лек автомобил. Не се прави по този начин. И това се учеше в тактическите дейности на полицейските патрули по предприемане на ограничения за задържане, на гонене на автомобил.

Как Ви се коства и това, че службите сякаш знаят от къде, по какъв начин, на къде се придвижват емигрантите през границата и граничните региони, а нищо съответно не се прави това да се приключи. Не е ли каналджийството един рентабилен бизнес, който е закрилян, покриван от най-високи места в страната?

Искам да кажа съответно. Периода 2000 – 2006 година, всяка година имахме по 20-3 каузи по член 280 от Наказателно-процесуален кодекс. Тези каузи бяха против каналджии. Предимно огромната част от тях бяха по българо-турската граница, която дефинира динамичността и интензитета на натовареност на всички останали граници.

Нека да излезе шефът на Гранична полиция и министъра на Министерство на вътрешните работи и да кажат, последните 10 години от 2013 насам / Казвам 2013, тъй като тя е известна с най-голяма степен на емиграционен напън, който се осъществя по нашите граници/ какъв брой каузи има формирани по член 280 от Наказателно-процесуален кодекс, всяка една година насам, до 2022.

Това ще бъде доста показателно за успеваемостта и оперативно издирвателната активност в целокупност на службите. Нека да излязат и да си ревизират писмено справките, какъв брой лица каналджии се управляват сега. Колко корумпирани чиновници са уволнени.

Аз ще ви оповестя една съответна цифра. Когато аз бях шеф за 6 години, при три държавни управления сме уволнили от службите 428 чиновници, които са нарушили закона за полза или са правили съответни корупционни дейности.

В Гранична полиция имаше отдел за противопоставяне на корупцията директно зависещ на шефа на Гранична полиция. Там всекидневно персонално аз направлявах какъв брой чиновници работят за нарушителите, какви оперативни комбинации и разработки се подхващат за противопоставяне и документиране на незаконната активност на чиновниците.

Сега ние виждаме, че създавайки тази вътрешна комисия към министерството, с изключение на делото „ Червеите “, не сме чули нито един чиновник, който да е създаден.

Напротив, който стартират да създават за това, че стои или  е привързан с незаконни структури, той, те, няма значение, още на другия ден знаят, че са разработвани. Това е показателна оценка за цялата дирекция Вътрешна сигурност.

Нека обаче отново се върнем на една част от въпроса на който не ми отговорихте. Толкова километри до Бургас. Шест поста – проспани или неизвестно какво се е случило, което ни кара да се замислим, дали пък инцидентно рейсът не е бил пропуснат откакто е платил лептата на някого?

Това е прекомерно опция, само че не мога да съм безапелационен, само че на мен ми е известно, че в Бургас има един престъпен, потвърден фактор, който е обществено прочут и се занимава с каналджийство.

Този фактор има добре създадени схеми, а това е един от главните бизнеси- превеждането на незаконни емигранти, което носи извънредно доста приходи с дребен риск. Поне до момента.

Така че този рейс може да е част от схемата, както виждате, той има надпис от страни. Той не е регистриран, само че се движи по пътищата на България. Това демонстрира, какво е равнището на надзор в КАТ. Това демонстрира, равнището на надзор на ДАИ, на равнището на надзор по границата. И изобщо това е индикатор на високата степен на разрушеност в службите за сигурност и най-много на Министерство на вътрешните работи.

Нека приключим с разбор на думите на служебния министър на Министерство на вътрешните работи, който сподели: „ Държавата афишира война на емигрантите “. Това самопризнание ли е, че страната до момента в действителност е липсвала?

Не бих желал да го разясня този министър по никакъв метод. Той е министър и може да каже всичко, само че въпросът е, че думите му нямат никаква стойност в тази ситуация. Това демонстрира неговата беззащитност, че ще афишира война на каналджиите. Той първо да каже, какъв брой са делата по член 280 от Наказателно-процесуален кодекс и ще забележим целия резултат на всички министри от последните 10 години.

Министерство на вътрешните работи би трябвало да работи 24 часа, 365 дни в годината, като е обърнато с лице към проблемите на обществото. Министерство на вътрешните работи работи „ акции “, само че епизодично и се прави пиар акция, която обслужва единствено и само имитационното държание на министрите на Министерство на вътрешните работи.

На тях не им пука по тази причина, че наркоразпорстранителите в София вървят свободно по улиците. Казвал съм го и ще го кажа отново. По времето на държавното управление на Борисов, разпространяването на опиатите беше държавна политика. И то се вижда.

Самият факт, че Таки – престъпно известният, владее ситуацията на контролно-пропусквателен пункт „ Кап. Андреево “. Неговите компании работят и събират парите дружно с Къро, а това са измежду най-приближените хора на Бойко Борисов.

Какво остава за службите, когато политическият хайлайф на България целеустремено и систематично, години наред, унищожават службите на България, с цел да могат да си вършат, каквото  си пожелаят. И за това получават единствено облаги.

Материалът е оповестен за пръв път на.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР