След тежката катастрофа на автомагистрала Струма от 5 февруари, при

...
След тежката катастрофа на автомагистрала Струма от 5 февруари, при
Коментари Харесай

Близо 3 млн. лв. струва интелигентната система на АМ Струма, която обаче не предотврати тежка катастрофа

След тежката злополука на автомагистрала " Струма " от 5 февруари, при която се сблъскаха 30 автомобила, един човек почина, а 14 души бяха ранени, като съществена причина бе посочена гъстата мъгла. Инцидентът стана на новия сектор от аутобана сред Сандански и село Дамяница.
От Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) категорично обясниха по-рано, че в региона сред Кресна и Сандански има построена техническа инфраструктура за умна транспортна система (станции за преброяване на транспортни средства, ръководство на трафика, видеонаблюдение, осведомителни табла, премерване на транспортните средства и метеорологично наблюдение), само че няма общ център за ръководство на трафика. Или с други думи – има билбордове, само че няма по какъв начин да им се подава съответстваща информация за трафика, тъй като към момента не е обезпечена нужната алтернатива. Уточнението пристигна и като отговор на обвиняванията, че интелигентната система не е известила за съществуване на мъгла в сектора на злополуката .
Междувременно инж. Дончо Атанасов от Агенцията уточни в изявление за Нова телевизия, че и при настояща система нямало по какъв начин да се планува четири километра преди сектор с мъгла да се покаже на осведомително табло, че има зона с понижена видимост, тъй като приложената камера към съответното табло преди мъгливото пространство не обхващала толкоз огромно разстояние.
Поради множеството неясноти към нововъведенията на Автомагистрала " Струма ", изпрати няколко въпроса до АПИ с молба за обяснение по какъв начин тъкмо ще работят новите системи.
Става ясно, че интелигентните уреди ще имат общ център за ръководство на трафика, който ще проработи след завършването на строителните работи на сектора сред Благоевград и Крупник, защото построяването му е планувано в лот 3.1 на Автомагистрала „ Струма “. От АПИ показват, че краткотрайният надзорен център за ръководство на трафика ще е в постройката на регионалното пътно ръководство в Благоевград. Планирано е и да бъде подготвен до края на април.
От отговорите на запитването ни излиза наяве, че 10 оператори ще работят по предварителни планове в ръководството, което ще действа в 24-часов режим . " Операторите ще имат достъп до всички камери и датчици , инсталирани по трасето на автомагистралата. Видеонаблюдението ще се реализира посредством видеостена, на която в действително време ще се наблюдава пътната конюнктура. Освен това операторите ще могат да ръководят наличието на осведомителните табла ", разясняват още от АПИ.
Оттам показват, че интелигентни системи за ръководство на трафика поетапно ще бъдат внедрени и на построените към този момент сектори от Автомагистрала „ Струма “ от София до Благоевград и от Сандански до Кулата, както и на всички автомагистрали у нас . В момента АПИ организира тръжна процедура за избор на реализатор на умна транспортна система на Автомагистрала „ Тракия “, разясняват от Агенцията.
Освен това построяването на нововъведенията на лот 3.1 и лот 3.3 на Автомагистрала „ Струма “ е част договорите за осъществяване на строително-монтажните работи. Построяването на надзорен център и интелигентната система на строящия се сега лот 3.1 и готовия към този момент лот 3.3 коства 2,9 млн. лева , показват още от АПИ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР