След своето участие в конференцията „Зеленият преход - решения и

...
След своето участие в конференцията „Зеленият преход - решения и
Коментари Харесай

Янев призова за бързо разглеждане в ЕК на Плана за развитие и устойчивост

След своето присъединяване в конференцията „ Зеленият преход - решения и провокации за България " министър-председателят Стефан Янев организира среща със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Във фокуса на диалога бяха настоящи тематики в подтекста на „ зеления преход ", вероятностите пред неговото осъществяване и националните провокации и благоприятни условия в това отношение. Акцент бе подложен върху Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) на България с оглед неговото завършване и показване пред Европейската комисия. В тази връзка министър председателят Янев прикани за бърз метод във връзка с последващото му разглеждане, доколкото следва навреме да се пристъпи към неговото осъществяване, каквото е и упованието на българските жители. Той акцентира, че без значение от спецификите на политическата обстановка у нас, реализирането на Плана за възобновяване и резистентност е извънредно значимо за хората. В тази връзка заместник-председателят на Европейската комисия Тимерманс се ангажира, че в хода на прегледа и разбора на националния ПВУ ще бъде регистрирана характерната обстановка, в която страната ни се намира, както и провокациите, пред които е изправена.

По време на диалога министър председателят Янев поддържа визията, че солидарността следва да бъде главен принцип в границите на Европейски Съюз, само че в същото време акцентира нуждата от еластичност, тъй че да се намират най-правилните решения. В този подтекст Янев даде образец със комплицираната обстановка, в която се намира България и в подтекста на уговорките по осъществяването на „ Зелената договорка ", и предвид на функционалностите, които се постанова да извършва кабинетът, които не са типични за длъжностен подобен. По отношение на идното съвещание на Европейския съвет, в границите на което водачите от Европейски Съюз ще обсъдят внезапното повишаване на цените на силата и ограниченията, които могат да бъдат да приложени в това отношение, министър председателят изрази очакване да се вземат гъвкави и осезаеми решения.

По време на полемиката Тимерманс обърна внимание на идната Конференция по Рамкова спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата - COP 26, която ще се организира в Глазгоу в интервала от 31 октомври до 12 ноември 2021 година и на която ще се слагат значими въпроси, имащи отношение към прехода и ограничението на въглеродните излъчвания.

В хода на диалога Янев обърна внимание на нуклеарната енергетика като значим съставен елемент в енергийния микс и резистентен фактор за създаване на нисковъглеродна енергийна система, наред с възобновимите източници. В този подтекст бяха разисквани ролята на природния газ като временен енергиен източник и вероятностите във връзка с потреблението на водорода.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР