В рамките на разговорите, водещи до оттегляне в декларацията на Г-20 за Украйна

...
След стотици часове преговори и повече от дузина чернови, представители
Коментари Харесай

След стотици часове преговори и повече от дузина чернови, представители на най-богатите нации в света бяха изправени пред труден избор късно вечерта в петък: да приемат смекчен език за Украйна в окончателната декларация на Г-20 или изобщо да няма декларация.

Тъй като часовникът тиктакаше, лидерите избраха първото, надявайки се да избегнат открити фрактури в рамките на своята група, удар върху доверието в Г-20 и смущение за домакина на срещата, министър-председателя Нарендра Моди.

По този начин групата остана с изявление, което избягва всякакво изрично осъждане на инвазията на Русия, избирайки вместо това клетва от 20-те държави-членки да зачитат териториалната цялост и да работят за мир.

Четирима дипломати, участващи в дискусиите, описаха болезнен процес, който доведе до документ, който – въпреки публичната подкрепа от Белия дом – остави много поддръжници на Украйна дълбоко разочаровани.

Самата Украйна обяви документа за „няма повод за гордост“.

Преговорите се разгърнаха над 200 часа срещи и 15 различни чернови, според служител на индийското правителство, отговорен за ръководенето на преговорите.

По време на процеса представители на Русия и Китай непрекъснато се стремяха да премахнат по-силния език по отношение на нахлуването на Москва, казаха дипломати. Фокусът се насочи към параграфа в миналогодишната декларация на Г-20, приета в Бали, осъждаща руската „агресия“ в Украйна.

Представители на някои от развиващите се страни, представени в Г-20, много от които поддържат връзки с Москва, също изразиха опасения относно включването на езика в тазгодишното изявление, което доведе до продължителни преговори за това как да се опише конфликтът.

Замесените дипломати казаха, че спорът за Украйна се е оказал най-сложната част от дискусиите, като няколко чернови на изявлението не съдържат никакъв език за конфликта.

В дните преди срещата на върха стана ясно, че всяко изявление, договорено от лидерите, ще съдържа език, който не отговаря на изявлението от миналата година.

Малко преди полунощ в петък на участващите дипломати беше ясно, че компромисът е единственият вариант, освен да не се прави изявление изобщо.

„Това не е изявлението, което Г-7 или НАТО биха написали“, каза европейски служител, участващ в разговорите. „Това е различен звяр. Очакванията трябва да са различни.”

Дори френският президент Еманюел Макрон изглежда призна, че изявлението не е съвсем задоволително.

„Нека си признаем, че Г-20 не е форум за политически дискусии“, каза той в Ню Делхи, предполагайки, че срещата на върха е по-подходяща за разговори за икономиката и изменението на климата.

Представители на Белия дом побързаха да похвалят документа като „последващ“ и „безпрецедентен“. И те посочиха, че дори без изрично споменаване на нахлуването на Русия, изявлението убеди нации като Бразилия и Южна Африка – които не са взели страна във войната – да се споразумеят за поддържане на териториалната цялост и спиране на атаките срещу инфраструктурата.

Самият Байдън каза в неделя, че окончателната декларация не представлява „клин“ с глобалния юг. Вместо това той каза, че това представлява неотстъпчивостта на Русия.

„Това е проблем с Русия, която присъства, и Китай, който присъства и има представител“, каза Байдън на пресконференция.

Зад кулисите официалните лица също имаха предвид колко важна е тазгодишната Г-20 за издигането на Моди като глобален държавник. Приключването на срещата на върха без изявление би било голямо разочарование; нито една среща на върха на Г-20 през последните 15 години не е завършила без такава.

САЩ и Европа се стремят да култивират Моди като партньор и да укрепят статута му на световната сцена, което прави по-трудно приемането на перспективата за блокиране на окончателно съвместно изявление, според официални лица.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР