След срива в търговския регистър, Агенцията по вписванията и прилежащите

...
След срива в търговския регистър, Агенцията по вписванията и прилежащите
Коментари Харесай

Защо Агенцията по вписванията става стратегически обект?

След срутва в комерсиалния указател, Агенцията по вписванията и прилежащите към нея регистри към този момент са стратегически обекти, част от националната сигурност. Агенцията по вписванията е първата държавна организация, която попада в листата на стратегическите обекти. Тя към този момент е със статут сходен на АЕЦ "Козлодуй ", комплекс "Марица Изток ", военни фабрики, язовири и висши държавни институции.

Въвеждането на специфичен режим за обществените регистри обаче провокира терзания в "Асоциацията на европейските публицисти ".

"Надявам се, че организацията няма да облече отбраната на националната сигурност в оръжие против публичността и достъпа до информация. Трябва да се подсигурява, че ще продължат да бъдат обществени и транспарантни всички публични поръчки ", сподели Симона Велева, правист от "Асоциация на европейските публицисти " пред БТВ.

Едва ли държавното управление би засекретило обществени регистри или информация по публични поръчки, разяснява юрист Грета Генева. Учудва се обаче за какво различен доста основен указател не попада в листата.

"Защо тогава да не сложим и в подобен по-висок режим на сигурност и работа СГРАОН, където са данните на всеки един от нас ", разяснява Ганева.

От Минситерството на правораздаването твърдят, че няма да забележим засекретяване на обществените регистри. Прозрачността на публичните поръчки също няма да пострада. „ И четирите регистъра, които води Агенцията по вписванията са изцяло транспарантни. Достъпни са за жителите, за бизнеса, няма да има каквато и да е смяна. Единствената смяна, която предвиждаме е по-голяма сигурност във връзка с кибератаките”, съобщи зам.-министърът по правораздаването Десислава Ахладова.

През август предходната година, комерсиалният указател блокира за седмици и сложи на риск бизнеса. За същото тримесечие, в което целият търговски оборот се оказа застрашен, чиновниците в организацията получиха бонуси.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР