След срива, предизвикан от пандемията от Covid-19 и на фона

...
След срива, предизвикан от пандемията от Covid-19 и на фона
Коментари Харесай

Луксозният туризъм в Европа генерира между 130 и 170 млрд. евро годишно

След срутва, провокиран от пандемията от Covid-19 и на фона на продължаващите локдауни в Китай, туризмът стартира да се възвръща, а Европа е водещата международна туристическа дестинация.Европейският първокласен туризъм доближава сред 130 и 170 милиарда евро годишно, а тази сума може да нарасне тройно през идващите 10 години, сочи изследване на консултантската компания „ Бейн “ (Bain) по поръчка на Европейския алианс за културни и креативен промишлености (ЕАКТИ – ECCIA), представено от Франс прес. Групата сплотява европейски първокласни марки, прецизира в. " Български вести ".

Според изследването „ първокласните “ туристи заемат едвам 2 % в структурата на туризма, само че генерират близо 22 % от общите европейски туристически доходи, като имат 22-процентов дял в разноските за настаняване и до 33 % от разноските за просвета, развлечения и шопинг.

Туристите от най-голям клас харчат осем пъти повече от междинните туристи, а първокласните хотели наемат два пъти повече личен състав, в сравнение с „ класическите “.

Франция, Италия, Испания и Англия са отпред на дестинациите за първокласния туризъм, който възлиза на над 20 милиарда евро. Германия притегля сред 5 и 10 милиарда евро, колкото и Швейцария. Други страни също се оправят добре, като Гърция, с 10 милиарда евро (7 на 100 от БВП) и Португалия, с 4 до 6 милиарда евро.

В отчета е изтъкната и появяването на дестинации като Хърватия, Словения и северните страни, които притеглят с естествения си темперамент и стабилно развиване.

Туристите от най-голям клас избират да посещават Европа поради гастрономията, културата, историята, изкуството и шопинга, само че Старият континент е надалеч от красивата природа и приятните чувства на дестинации като Бали, Австралия или Япония, изясни пред Агенция Франс Прес Бенедикт Епине, делегиран шеф на комитета „ Колбер “ (Comite Colbert), сплотяващ 90 френски първокласни марки.

Според Матео Лунели, президент на „ Алтагама “ (Altagamma) и нов ръководител на ЕАКТИ, един проект за развиване на туризма от най-голям клас в Европа би могъл да докара до нарастване на цената на бранша до 520 милиарда $ годишно сред 2030 и 2035 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР