След срещата на министър Теодора Генчовска с руския посланик Елеонора

...
След срещата на министър Теодора Генчовска с руския посланик Елеонора
Коментари Харесай

Керемедчиев: Ако Русия се изтегли, ще признае, че е загубила влияние над България

След срещата на министър Теодора Генчовска с съветския дипломат Елеонора Митрофанова външното ни министерство излезе с публична позиция.

В нея Министерство на външните работи изясни, че на диалога си с Елеонора Митрофанова министър Теодора Генчовска е показала българската позиция, която е указана с писмо от началника на кабинета на премиера – Лена Бориславова. От известието на министерството излиза наяве, че България е поискала от Русия да отдръпна вербалната си нота от през вчерашния ден. Припомняме, че с нея беше даден период на България да анулира изгонването на съветските дипломати.

Пред съветската организация " Интерфакс ", представителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че въпросът за закриването на Руското посолство у нас, ще бъде прегледан от съветското външно министерство и в случай че е належащо ще бъде докладван на президента Путин.

Според специалисти, затварянето на съветското посолство у нас, не значи тотално разкъсване на дипломатическите отношение, само че сигурно ще сътвори огромен проблем за връзките сред двете страни.

“Ако решат да затворят посолството, което за мен е в действителност доста последна мярка и мъчно евентуална, тогава тя би трябвало да упълномощи друго посолство в района, може в Румъния или Гърция, което в действителност да организира връзката на равнище дипломация”, изясни някогашният зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Абсолютното заледяване на връзките обаче е малко евентуално, добавя някогашният заместник- министър на външните работи.

“Ако Русия се изтегли от тук тя ще признае, че тя е изгубила България като територия на влияние”, счита Керемедчиев. “Много е евентуално да се изиска закриване на нашето Генерално консулство в Санкт Петербург, може би ще остане единствено посолството ни в Москва, доста е евентуално и Русия да прекрати издаването на визи за български граждани”, сподели още той.

Има рецесия в дипломатическите връзки, само че не може да се приказва за спиране, уверен е Стефан Тафров, някогашен министър на външните работи.

“Вредите към този момент са нанесени от страна на Русия откакто ни разгласи за неприятелска страна и България има правото да сведе съветската задача до размери, за които е сигурна, че няма да нанесат трайни вреди на националната сигурност”, сподели Тафров.

Изтеглянето на цялата съветската дипломация у нас не е необратим развой, счита още той и посочи, че право на България е да пази националната си сигурност.

Невъзможността Русия да комуникира директно с България е допустимо най-лошата стъпка за Москва и за отстояването на националния й интерес, допълват още специалистите.

Ако договарянията не реализиран триумф, оповестените за личност нон грата дипломати би трябвало да изоставен страната ни до 3 юли.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР