След срещата между държавата, работодателите и синдикатите, социалният министър ще

...
След срещата между държавата, работодателите и синдикатите, социалният министър ще
Коментари Харесай

Социалният министър Л. Лазаров: Минимална заплата от 780 лв. изцяло изчиства инфлацията

След срещата сред страната, работодателите и синдикатите, общественият министър ще предложи минималната заплата от следващата година да бъде 780 лева Предложението на държавното управление е за 770 лева

 

" Изцяло почиства и компенсира сега инфлация, която е 16,9%. Ние считаме, че с този размер, с изключение на компенсиране и изпреварващо нарастване, сътворяваме условия за действието на публичните системи и няма да способства този размер за увеличение на инфлацията ", сподели служебният министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров.

Синдикатите оферират от януари минималната заплата да стане 780, вместо 710 лева, както е в този момент, само че от юли 2023г., да има ново нарастване до 830 лева А базата да не са предходните 12 месеца, а първите 6 месеца от годината, в която ще се актуализира.

" Ние не одобряваме интервала, който министерството на труда цитира, а точно 2021 година, като база, а считаме, че първото полугодие е по-адеквато и тя е налична в хода на процедурата ", съобщи Пламен Димитров от КНСБ.

Увеличението с 10 лева на минималната заплата ще коства 50 млн. лева на бюджета. Затова страната не предлага по-висока минимална заплата, до момента в който в Народното събрание партиите се състезаваха за ставка към 850 лева От КТ " Подкрепа " разчетоха предлагането за нарастване с 10 лева по този начин:

" Смятаме, че тази стъпка на Министерски съвет демонстрира своенравие. Само преди месец Лазаров съобщи, че като служебно държавно управление нямат право да предопределят за идната година, когато няма да ръководят и че този план се слага, в миг, в който в Народно събрание беше гласуван закон, с който минималната заплата е доста по-висока ", съобщи Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ".

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР