След спорове общинският съвет прие докладната, която предвижда близо четири

...
След спорове общинският съвет прие докладната, която предвижда близо четири
Коментари Харесай

Вдигнаха четири пъти наемната цена на паркоместа в Хасково

След разногласия общинският съвет одобри докладната, която планува близо четири пъти повишаване на наемната цена за паркоместа в Хасково. Това реши през днешния ден Общинският съвет в регионалния град.

Към актуалният миг наемателят – компания „ ЕМ Комфорт “ ООД Хасково, представлявана от Милена Михайлова заплаща 10 514, 10 лева на месец. Дружеството употребява общо 431 паркоместа на 13 места в града. Според предлагането цените ще бъдат увеличени на близо 47 000 лв..

Досега за паркоместата в първа зона се е плащало по 2.50 лева, втора зона – 1.50 лева, трета зона – 1 лева и четвърта и пета зона – 1 лева Сега предлагането е цените да станат: първа зона – 9.07 лева, втора зона – 7.63 лева, трета зона – 7.63 лева и четвърта и пета зона – 2 лева

В началото съветникът от ГЕРБ Димитър Шалапатов изчете от трибуната главните моменти в докладната. Като претекст за преразглеждане на наемните контракти в докладната, импортирана от 14 съветници от разнообразни групи, се показва, че в актуалната обстановка община Хасково губи огромни суми, които могат да генерират доходи в местния бюджет. Съветниците показват още, че с отговорността, която са поели пред гласоподавателите си за транспарантно ръководство, считат, че е належащо да се поправя цената за наем в контракта, подписан през 2012 година. И показват безапелационното си мнение, че тя би трябвало да бъде в синхрон с Наредбата за началния размер на наемните цени и цени при предписание с общинската благосъстоятелност.

Предложението провокира диспути по време на днешното съвещание на Общинският съвет. Съветникът Георги Пеев цитира разпоредба, съгласно която едно паркомясто е с размер 22-25 кв. м, а не 12,5 кв. м, колкото са употребявали за пресмятане на това решение. Според съветниците от „ Коалиция за Хасково “ изчисленията са сбъркани и при едно вероятно обжалване ще падне в съда.

Антон Иванов от ГЕРБ отговори, че този текст се отнася при проектирането на паркингите и не е за контретния случай. Той добави, че едно време договорът с компанията е подписан с 10 квадрата за 1 паркомясто. По думите на Иванов Закон за устройство на територията не се употребява като база тук.

Според съветникът Шенол Вели признато решение ще докара до нарастване на паркирането в Хасково. " Договорът е неблагоприятен за общината и договорката е явно корупционна ", уточни съветникът Димитър Шалапатов, който е измежду вносителите на докладната. 

Предложението беше утвърдено с 24 гласа „ за “, 5 „ срещу “ и 9 „ въздържали се “.

Днешното съвещание води зам.-председателят на общинския съвет Митко Полихронов, тъй като ръководителят Таня Захариева е в отпуск, поради поемането на “Булгартрансгаз ”. Светослава Стоянова от “Коалиция за Хасково ” изиска като изключителна докладна да се гласоподава избор на втори зам.-председател, което се изисква по устав. Предложението й беше отхвърлено от болшинството.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР