След споразумението, постигнато в Сочи между лидерите на Москва и

...
След споразумението, постигнато в Сочи между лидерите на Москва и
Коментари Харесай

Мевлют Чавушоглу: Турция изпраща допълнителен брой войници в Идлиб

След съглашението, реализирано в Сочи сред водачите на Москва и Анкара – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, Турция ще разположи още войски в северозападната сирийска провинция Идлиб, оповестява вестник Hurriyet, като се базира на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу.
„ Ще ни трябват подкрепления. Турция и Русия ще патрулират в граничните региони. Гражданите и умерените [опозиционни] сили ще останат в същите области, където са в този момент ", изясни първият посланик на Анкара в границите на конференция с премиера на Йордания Айман Сафади, представен от ИА " Фокус ".
„ Границите на Идлиб ще бъдат предпазени. Статутът на Идлиб ще бъде непокътнат. Русия ще предприеме нужните ограничения, с цел да предотврати офанзивите против този район и влизането на силите на режима ", добави Чавушоглу.
Министърът акцентира, че турската войска ще резервира 12-те си наблюдателни пункта в Идлиб, а процесът по следене на обстановката ще бъде подкрепят от дронове, които ще събират информация в буферна зона от 15 до 20 километра по разграничителната линия сред опозиционните сили и войските на режима в Дамаск. Всички радикални групировки, които се намират в тази зона, ще бъдат „ отстранени “, увери Чавушоглу.
Турският външен министър бе безапелационен: в случай че Русия или войските на президента Башар Асад подхващат дейности против позиционираната в региона умерена съпротива, „ няма да има събеседник, който да разисква политическо решение за Сирия “.
На срещата в Сочи президентите на Русия и Турция реализираха единодушие за основаването на демилитаризирана зона в Идлиб, която да разделя въоръжените опозиционни групировки и сирийските държавни войски. Споразумението е в действие до 15 октомври, напомнят от редакцията.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР