След спор за валидността на новите планове строителството ще продължи.

...
След спор за валидността на новите планове строителството ще продължи.
Коментари Харесай

Строителството и зелените площи на Пловдив: Има ли проблем и кого засяга

След спор за валидността на новите проекти строителството ще продължи. Пловдив би трябвало да има екооценка на новия си общ организационен проект до месец, а по-късно да го гласоподава. Това обаче няма да позволи трагичната обстановка с намаляващите зелени площи в града, където има доста ползи. 321 са издадените за първото тримесечие на 2022 година разрешителни за градеж в Пловдив за над 246 хиляди кв.м РЗП. За съпоставяне - в София (град), чиято територия е четири пъти по-голяма от тази на Пловдив, издадените разрешителни са с съвсем 100 по-малко, само че са за 390 хиляди кв.м РЗП.
Камиони, митинги, затворени улици и цялостен министър на крайници - в последните дни казусът със строителството в Пловдив експлодира в народен ефир. Това е елементарно разбираемо - тук е най-горещият заможен пазар в страната сега. Какво обаче се случва в Града под тепетата, оттатък горещите заглавия. Ето обстановката, обяснена в няколко въпроси и отговори.
Защо породи разногласието?
Общият организационен проект (ОУП) е един от най-важните документи, които всяка община има. С него се чертае развиване на града за идващите 10-15 години и се контролира на процедура всичко, което може да се появи на територията му . За изменението на настоящия проект за Пловдив още през 2018 година е извършена социална поръчка и са определени проектантите от софийската компания " Булплан " . Миналия октомври новият Общ устройствен план минава на експертен съвет в общината и по този начин остава още една институционална стъпка - одобряването му от Регионална инспекция за опазване на околната среда.
Реклама
През март тази година обаче Регионална инспекция за опазване на околната среда за следващ път върна документите. Причината - отчетът за екологична оценка не подхожда на параметрите на проекта, които са изменени след публичните разисквания и са утвърдени от общината.
Как това спря строителството?
След връщането на екооценката общинските съветници от Демократична България показаха подозрение дали в тази обстановка следва и може да се одобряват нови подробни устройствени проекти (ПУП). ПУП-овете са нужни за всеки имот в общината, без тях не може да стартира строителство и по закон те би трябвало да са съобразени с настоящия Общ устройствен план.

В член 133, алинея 7 и 8 от Закона за устройство на територията се споделя, че когато общият проект ведно с екологичната оценка е прегледан от експертен съвет, всички ПУП-ове към този момент могат да се преценяват с него и да се утвърждават, в случай че не му опонират.

Съветниците обаче настояват, че връщането на екооценката връща целия развой обратно и ПУП-ове по новия проект не трябва да се утвърждават, тъй като може да изпаднат в несъгласие. Базирайки се на това и на тълкувателно писмо на министър Караджов, регионалният шеф върна последните 12 прегледани ПУП-а и на процедура хвърли строителния отрасъл в безпорядък. Срокът за нова екооценка е 6 месеца, които са доста за бранш, в който инфлацията подвига цените на материалите всяка седмица.
Реклама Има ли в действителност проблем?
При визитата си тази седмица министър Гроздан Караджов трансферира цялата отговорност в ръцете на общинските съветници. Той напомни, че те следва да съблюдават всеки съответен Подробен устройствен план и да преценят дали той визира терени, в които ще има изменение от екологичната оценка.

Такъв риск обаче не съществува по думите на Тома Белев, зам.-министър на околната среда и водите. " ПУП-ове могат да се действат, в случай че те са за терени, в които няма промени. Ако пък засягат променени терени, тогава всеки доста бързащ вложител може да изиска една тежка екологична оценка от Регионална инспекция за опазване на околната среда - както за личния си план, по този начин и за целия проект. Не знам на кой вложител би му хрумнало да го направи, вместо да изчака един месец ", изясни той за " Капитал ".

Илиян Филипов, притежател на строително-транспортната компания ПИМК и лидер на митинга, уточни, че " всеки един Подробен устройствен план минава през оценка на екологичния съвет и Регионална инспекция за опазване на околната среда ". Филипов сподели още, че е приказвал с Белев и зам.-министърът е поел ангажимент Пловдив да има влезнал в действие Общ устройствен план до 2-3 месеца. " Важно е да има правила ", добави строителят.

Самият Белев сподели, че има " уверението на проектантите, че до месец ще добавят отчета по екологичната оценка, само че не се ангажира с съответен период за приемането на Общ устройствен план. Планът би трябвало да бъде гласуван от общински съвет. " А има общини, които с години не могат да съберат болшинство ", изясни той за " Капитал ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Земеделие 1 Право 2 Войната в Украйна 3 Енергетика 1 Войната в Украйна 2 Пазари 3 Икономика Реклама Какво в действителност става с екооценката и зелените площи?
А проблеми в екооценката има, безапелационни са от Регионална инспекция за опазване на околната среда. И те са свързани със зелените площи на Пловдив.

Градът е заключен сред няколко общини, които лимитират развиването му на открито, по тази причина от основно значение е какво се прави вътре.

Към момента всеки пловдивчанин разполага с малкo над 13 кв.м от съществуващата зелена система. Пред " Капитал " ландшафтният проектант Надежда Пачеджиева изясни, че включително се включват пътните озеленявания, реката, площадни пространства, гробищните паркове и прочие Тя изясни, че в закона не е написано какви са условията за градове с над 200 хиляди поданици, какъвто е и Пловдив, което разрешава произволи от страна на властта.

Само за съпоставяне - при започване на 90-те години всеки жител е разполагал с целесъобразните 20 кв.м. В Бургас и Варна стойностите и все още надвишават 20 кв.м/жител. В интервала от 2007 година насам нови зелени площи няма. Новият проект планува нарастването на парковите и зелените площи, с цел да се постигане до 18 кв.м/жител. Един от главните препъникамъни за това е неналичието на общински терени, които да се облагородяват, както и фактът, че общината не отделя средства за придобиване на такива.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Арх. Антоанета Топалова - формален рецензент на проекта, подчертава върху подценената зелена система. " Изтеклият интервал сподели приоритет на частните ползи за сметка на общностните. Този проект значително стабилизира статуквото. За няколко етажа и тераси ние убиваме тепетата си ", разяснява тя на публичното разискване на проекта, проведено от съветниците на Демократична България.

Тенденцията е ясна: Пловдив се застроява свръхбързо и вместо да се усилват, зелените площи ще понижават.
Кой чака в зеленото?
" Аз съм там, тъй като ме визира несправедливостта, по тази причина съм лицето на този митинг ", безапелационен беше Илиян Филипов пред " Капитал ". Той съобщи, че няма нито един негов Подробен устройствен план, който занапред да се създава. " Всичките ми обекти са минали, в това число на кулите на Марица (проектът Crystal Towers - бел. ред) имам строително позволение. "

Има обаче други, които чакат. Най-големият остров в Марица - Адата, е близо 90 дка, от които едвам 5 дка са на общината. Останалите са на Ангел Куков - притежател на комплекс " Акваленд ", както и на два жилищни комплекса ( " Олимпия " в жк " Тракия " и West point до мол " Пловдив " ). За момента статутът на острова не разрешава застрояване повече от 1% и по рекомендация на Регионална инспекция за опазване на околната среда това би трябвало да остане непроменено - това е маркирано при връщането на екологичната оценка. Общината обаче е на друго мнение, като желае да промени терена в " Зона за спорт и атракции ", с което за начало се разрешава 20% застрояване.

Друго място е парк " Отдих и просвета ", към Гребната база. В промени Общ устройствен план участва вторият гребен канал, за който Регионална инспекция за опазване на околната среда предлага на общината да бъде преразгледан. Присъстват и няколко терена от гората зад зоологическата градина, които са с изменен статут - още веднъж спорт и атракции. Два частни парцела от към 130 дка евентуално са провокирали тази смяна. Някога те са били общински, само че са апортирани в публично-частното сдружение " Увеселителен парк " АД и по класическия метод с поетапно увеличение капитала на акционерното присъединяване правото на общината да блокира решения е отнето. През 2013 година апетитните парцели, апортирани от общината, са продадени на " Тея инвест " - информация в Имотния указател демонстрира, че това са най-атрактивните активи в имуществото на сдружението. Дружеството е със притежател Тодор Чанков, без съвсем никакви облаги и без заети в него лица.

Малка част от парк " Лаута " също не е актив на общината, губи статута си на зелена зона и става зона за спорт и атракции. Справка в имотния указател демонстрира, че теренът, който е зад строящия се Residental Park Plovdiv, е благосъстоятелност на същия строител - " Ес Джи инвест ", зад която импровизирано стои петролният необут Георги Самуилов. От там потвърдиха е възползват от промени статут и към този момент са подали документите си към общинската администрация за правене на Подробен устройствен план, само че нямат информация какво е придвижването по него . От капиталовото им желание излиза наяве, че те възнамеряват построяването на състезателен комплекс, детска ясла и така нататък - всичко това като част от огромния план за " зелен комплекс-град ". За момента компанията не възнамерява други огромни планове в града.
Зелените площи са главният проблем пред новия проект на Пловдив. Рискът е някои от тях напълно скоро да не са толкоз зелени Автор: Кристияна Христова Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Наталия Бекярова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР