След спокойни месеци на възстановяване на световната икономика, появата на

...
След спокойни месеци на възстановяване на световната икономика, появата на
Коментари Харесай

Преди петата вълна: Рискове и очаквания за световната икономика

След спокойни месеци на възобновяване на международната стопанска система, появяването на Омикрон ненадейно раздруса вложителите. Това се случи на фона на продължение на инфлационния напън.

Председателят на Федералния запас предизвести, че в Съединените щати евентуално инфлацията няма да бъде краткотрайно събитие. Но какво я поражда?

" Това е инфлация, която се дължи на обстоятелството, че заетостта е висока, безработицата е доста ниска. Индустрията работи. Не бива да забравяме, че в доста браншове имаме спирания на доставките проблеми с работата на цели браншове. Например пристанищата в Съединени американски щати не са способни, те нямат потенциала да обслужат корабите със артикули, които идват. А те идват, тъй като има търсене, тъй като има пазар за тези артикули ", изясни Цветослав Цачев.

Икономиката няма да загине, когато лихвата се повиши с 0.25% и се изтеглят някакви пари. Дори и сега салдото на ФЕД, който гони 5 трлн. $ - едвам един трилион от него в действителност банките, комерсиалните банки, са върнали пари на ФЕД и са споделили: " Ние нямаме потребност от тях ".

Стойността на инфлацията в Еврозоната е сходна на тази оттатък океана, а повода:

" Европа дълго време привикна на една диета от хиляди милиарди евро. Така беше и за Съединени американски щати, само че те започнаха да лимитират много по-активно своите стратегии за количествено облекчение. Правителствата привикнаха да харчат ужасно доста пари отвън Маастрихските критерии за задължения и тавани и връщането назад към една нормалност ще бъде мъчно заради политически аргументи, тъй като доста хора са привикнали да получават пари от страната, само че това е методът да се овладее инфлацията. Когато страната раздава повече, харчи повече, това води до нараснало ползване и повишение на цените ", изясни Никола Янков.

У нас инфлацията нараства стъпаловидно от месец април насам.

" В България до преди 5-6 години, когато КТБ беше жива, имаше лихви от 8%, тъй че не приказваме за нещо, което е напълно екзотично за българските стандарти. От друга страна има фактори, които привнасяха тази инфлация в България. Цените на енергоносителите и главните първични материали са част от тези фактори. Други фактори обаче свързани с разноските на страната. В България започнаха да се харчат прекомерно доста пари ", добави Янков.

Механизмите на страната да управлява цените на суровините също са лимитирани:

" България няма по какъв начин да се откаже от тази инфлация. Ние не може да фиксираме цените на горивата. Не може да субсидираме с такива темпове, само че може това в някакъв къс интервал да ограничи този резултат. Трудна задача ще е. Но отново споделям, поглеждайки 2008 година, това значи повече оживление на стопанската система, повече доходи от налози. По-скоро чакам, че идната 2022 година ще докара до възкръсване на бранша на услугите и до това до някаква степен да ограничи този резултат върху приходите и да докара до повече данъчни доходи ", изясни Цветослав Цачев.

А каква ще бъде годината?

Тъй като моите упования са положителни, би трябвало да се заложи недостиг, който ще бъде затрупан от растежа на данъчните доходи, само че това, несъмнено, би трябвало да бъде част от ограниченията за понижение на резултата от покачването на инфлацията. Според мен, колкото погрешно да звучи в очите на десните, би трябвало да се дадат точно тези дотации за хората, които имат ниски приходи или разчитат на пенсиите. Защото тези доходи, които биха получили под формата на повече пенсии или помощи и така нататък - те ще отидат главно за непосредствено ползване ", сподели Цачев.

Критериите за присъединение на България към Еврозоната обаче би трябвало да останат приоритет за държавното управление.

" Разумният вид би бил страната да консолидира своята финансова позиция и вероятно остатъци от бюджета или заеми, които се взимат да отиват във фискалния запас за непредвидени обстановки, за намеса при по-кризисни интервали. В момента в България няма рецесия. Икономиката се движи добре, имаме напредък, който е сред 4.5% и 5% т.г. Разбира се, стратегиите за подкрепяне на бизнеса т.г. в границите на коронакризата ще продължат, само че те не допускат харчене на десетки милиарди лв. и излизане на бюджетен недостиг над 3%, което е Маастрихският аршин, което е значимо за участието ни в Еврозоната. Аз бих предложил да се работи по-консервативно и по-внимателно ", счита Никола Янков.

От Стандарт енд Пуърс чакат възобновяване на българската стопанска система през втората половина на годинаta, с помощта на достъпа до европейско финансиране на страната.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР