След спирането на газа - какви са правните възможности за

...
След спирането на газа - какви са правните възможности за
Коментари Харесай

Какви са правните възможности за България след спирането на газа

След прекъсването на газа - какви са правните благоприятни условия за България ? Експерти по интернационално право считат, че евентуално ще се стигне до арбитраж . Делото, обаче, може да се гледа и в Москва . Поне такива са били изискванията по предходния контракт с " Газпром ", показва.

България и Полша са единствените европейски страни, които заплащат предплатено на " Газпром " , сочат данни на специалистите по интернационално право. От края на март, обаче, преводите би трябвало да са само в рубли, а София е превела сумата в долари.

" Ако руснаците се базират на форсмажор, тъй като не са могли да одобряват заплащане в щатски долари, по този начин пък България ще се позове на същия форсмажор, съгласно решение на Европейската комисия, което пък тя не може да извърши заплащане в съветски рубли ", казва Ивайло Дерменджиев, адвокат по интернационално право.

Защо е включена клауза за авансово заплащане могат да кажат единствено управленията на " Булгаргаз " и съветската компания, безапелационен е юрист Дерменджиев. Но договорът се пази в загадка. Затова и не може да предвижда по какъв начин и пред кой съд страната ни може да потърси правата си.

" В предния договор, който е работил до 16-та година, тази уговорка е била в Москва. Тоест, в Арбитражен съд в Москва. Това, че ние не сме платили, не значи безусловно, че " Газпром " автоматизирано ни стопира доставките. Те може да не са спрели тая доставка " , отбелязва юрист Дерменджиев.

Ако София контракти доставка на азерски газ през Гърция, освен това на по- ниски цени, тя има право да търси от " Газпром "  разликата в сумата, споделя още юрист Дерменджиев. И това по никакъв метод няма да компрометира подписаният сред двете страни контракт.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР