След смъртта на 19-годишния Мартин Узунов от Перущица, претърпял тежка

...
След смъртта на 19-годишния Мартин Узунов от Перущица, претърпял тежка
Коментари Харесай

След смъртта на Марти от Перущица: Близки създават фондация за борба с проблемите в здравеопазването ни

След гибелта на 19-годишния Мартин Узунов от Перущица, претърпял тежка злополука, родственици и близки учредиха фондация. Тя ще се бори с проблемите в българското опазване на здравето. Младежът бе изпаднал бе с черепно-мозъчна контузия, само че заради затруднения и несполучливо лекуване в няколко разнообразни лечебни заведения умира няколко месеца по-късно.
Прочетете още
Фондация „ Марти-Светлина и Надежда “ е основана напълно с публични цели, най-много медицински, които да реализират смяна в опазването на здравето, с цел да няма повече изгубени човешки животи, споделят близки пред TrafficNews .

Част от борбата им е точно основаване на държавно неврологично здравно заведение, профилирано в сложно лекуване и рехабилитация на пациенти претърпели черепно-мозъчни травми/ЧМТ/, както и обособяване на неврологични отделения за такива положения към лечебните заведения. Сред желанията им е още държавните регулаторти да одобрят лекарства, жизненоважни за лечението на такива положения.

Фондацията ще се бори за още доста неща, едно от които основаване на онлайн платформа за взаимоотношение сред близки на лица в „ будна кома “, с цел да можете да получат съответни препоръки от други в сходни обстановки.

Ако всичко това към този момент беше реалност, животът на Марти можеше да бъде избавен, счита майка му. Тя разяснява, че порази низ от събития - закъснение на лекуване, неглижиране, безсърдечие на лекари и липса на профилирано поделение за лекуване на хора с черепно-мозъчни контузии, са довели до това младата компютърна вяра да остане вечно на 19 години.

„ Тази персонална болежка и покруса на една майка, която загуби единствения си наследник роди нейното предпочитание да се бори, с цел да няма повече случай Марти в България. За да се запълни тази черна дупка в Здравеопазването, тъй като будната кома при съответно лекуване е в множеството случаи обратима “, споделят от фондацията.

Историята на Марти Узунов, с поделена от родителите му и станала причина за основаване на фондацията:

Марти беше отличен възпитаник в Гимназия по информатика и компютърни науки „ Благовест Сендов “. От 18 годишен работещ програмист. Дете с капацитет и фантазии. Несбъднати….

След тежко ПТП, на път за работа, той получава тежка дифузна контузия на основен мозък и взривява седми торакален прешлен. След сполучлива гръбначна стабилизация и подложен имплант, прогнозите са, че той ще се движи и ще проходи. По това време е приет в болница в една от държавните лечебни заведения в Плводив. След стабилизиране на положението му и извеждане от Реанимация, поделение по Неврохирургия отхвърлят банкет там. По думите на основният доктор „ Трябва някой да почине “ с цел да го одобряват там. А това е реда при такива контузии. Детето е в положение на будна кома и на път да бъде изпратено у дома, което значи да излезе от здравната система. Неврохирургът, който е направил интервенцията, го насочва към частна болница. Първа стъпка към Ада….. Тримесечен престои във въпросната болница без неврологично лекуване и без следене на главната мозъчна контузия поради, която постъпва там. След опити на майката да открие Невролог, който да предпише лекуване и намиране на способен подобен, от отделението отхвърлят да дават проучванията на майката, които Невролога е изискал и би го извело от положение на „ будна кома “. Трите най-важни месеца, след контузията са изгубени в молби на майката за интензивно лекуване, тъй като очевидно детето идва в схващане. Три месеца, в който Главният доктор не организира и един диалог с майката за положението на детето и идея за лекуване. Изолират се три тежки вътре-болнични бактерии без да бъде осведомена майката за тяхната заплаха. При инцидентно ревизиране на температурните листове, майката открива микро-биологично проучване на бактерия резистентна на антибиотици. След непрекъснато четене в интернет майката намерено пита лекуващия доктор за опастността. „ Опасна е, несъмнено “ е отговорът. Тогава за какво го заразихте, за какво не спазвате яловост? Персонал без маски и рядко с ръкавици. Отчаяни молби на майката да се сменят превръзките, очевидно отлепени, при 43 градусови температури на открито. Коментарът на Старшата сестра е, че „ И без това той си има инфекции “. След молба на майката за укрепване на имунитета с имуноглобулини, който са предоставени на всяка реанимация, отговорът е че „ В имунитета на човек не можем да се бъркаме “, което е цялостен парадокс. Необяснимо жестоко отношение от страна на лекарите. Забрана от Главният доктор да се дава информация на майката. В опита й да се свърже с него и да му изиска проучванията на детето, което е нейно право, той затваря телефона.

След този тримесечен престои, майката получава предложение за пренасяне на Марти в друга частна болница с заричане да приложат лекуването на доста добър Невролог, с дълготраен опит в чужбина. При приемане в тази болница скенер на глава и шия на детето, демонстрира че основен мозък се е самовъзстановил и детето е в схващане, само че има суспектни данни за фрактура на първи шиен прешлен, която не е съществувала след претърпяното ПТП, при потвърдена образна диагностика. Това е тежка-телесна щета, доста рядка и рискова фрактура, която се допуска, че е получена при изпускане или удар в тежък предмет. Междувременно майката прави опити да се съветва с неврологични клиники в чужбина, само че заради подправени епикризи и вписани недействителни диагнози, като задръстване на червата и уголемено сърце, утежняващи положението не получава безапелационни отговори от там. Източване на клинични пътеки за хиляди левове… Но „ това е единствения метод за престои в болничното заведение “, изясняват лекарите.

След два месеца престои във втора частна болница и наблюдаване единствено от Анестезиолози, неспазване на неврологичното лекуване, при гледище на Невролог за започване на хранене през устата, коментарът на лекарите е „ че няма кой да се занимава с това “.

Преместване в трета частна болница. Бързо възстановяване на положението, с помощта на сложно лекуване на експерти с имуноглобулини. Марти стартира интензивно да се храни през устата, прави опити за волево оживление. Но вътре-болничните инфекции, единствено подтискани досега, стартират избухлив напредък. Забавеното лекуване в най-важните първи три месеца след контузията се оказват съдбовни за Марти. Липсата на сложно лекуване се стоварва със страшна мощ върху детето.

Към днешна дата, майката е предоставила нужната здравна документи на юрист.

 

ФОНДАЦИЯ МАРТИ-СВЕТЛИНА И НАДЕЖДА

IBAN: BG02UNCR70001525640090

BIC: UNCRBGSF

“УниКредит Булбанк ” АД.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР