След сложна и прецизна процедура, продължила почти три години, Българската

...
След сложна и прецизна процедура, продължила почти три години, Българската
Коментари Харесай

Звено към ДП РАО получи право за крайна радиологична оценка

След комплицирана и прецизна процедура, траяла съвсем три години, Българската работа по акредитация (БСА) публично акредитира профилирано звено – Орган за надзор от тип „ С” „ Освобождаване от регулиране” при Държавно дружество „ Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО).
Ролята на органа за надзор е прецизно съблюдаване и използване на българските условия за надзор на материалите – в тази ситуация от позиция на тяхната радиоактивност и сигурност. На процедура, откакто един материал бъде в началото радиологично окачествен е належащо способен орган да извърши оценка на сходството на равнищата на замърсяване в проучвания материал с тези, които са заложени в нормативната уредба*. От оценката зависи крайното решение – дали този материал ще бъде избран като радиоактивен и подложен на следващо ръководство и предпазване или ще бъде освободен от по-нататъшен надзор като изцяло безвреден.
За да получи правото да упражнява такава високоотговорна функционалност, екипът на звеното е създал 14 разнообразни процедури в сходство с БДС EN ISO/IEC 17020:2012**.
Всички механически средства за премерване са съответно калибрирани и са издържали наложителната държавна метрологична инспекция.
Персоналът е квалифициран и способен – минал е нужното образование, подложен е бил на наблюдаване в изискванията на действителна активност и е атестиран за право на независима работа по процедурите за надзор. „ В състава на звеното са включени 17 експерти. В своята работа те се управляват от главните правила, залегнали в Стандарт 17020, – конфеденциалност, безпристрастност и самостоятелност, за което са подписали персонална декларация. Със същата декларация са обвързани и членовете на висшия мениджмънт на Директива за птиците РАО”, осведоми Янчо Димов, началник на органа за надзор при Директива за птиците РАО.
Системата на ръководство на звеното е в цялостно сходство с присъдената акредитация и обезпечава стопроцентова проследимост на целия развой. В работата си чиновниците извършват малко по малко одобрените процедури. Дейността им стартира от приемането на поръчка по пример (достъпно публикувана измежду всички останали звена), обзор на информацията в нея, осъществяване на декларираното проучване, издаване на документ за надзор в сходство с откритите резултати.
Заявка може да бъде подадена и от външна за Директива за птиците РАО организация, както от територията на България, по този начин и от други страни – това право е дефинирано с определението „ тип „ С” от акредитацията, защото стандартът е интернационално приет в Европейски съюз и в целия свят. В България съществуват едвам два или три органа за надзор с присъдена сходна акредитация за подготвеност.
Създаването на орган за освобождение от контролиране при Директива за птиците РАО бе измежду главните цели на управлението на Предприятието в хода на цялата процедура по акредитация. Заместник изпълнителният шеф с сектор ръководство на РАО и извеждане от употреба – Георги Разложки, разяснява: „ Сертифицирането на такова звено има два съществени надълбоко позитивни резултата. На първо място, получаваме доста по-голяма еластичност и самостоятелност при обмисляне и реализиране на дейностите по извеждане от употреба на 1-4 блок, защото експертите, които имат право да дефинират придвижването на материалите – за предпазване или освобождение от надзор, са в непосредствена непосредственост (досега това бяха пътуващи от страната експерти). Ритъмът на работата ни доста ще се усъвършенства. На второ място, осъществяваме и икономическа успеваемост, защото ще правим една толкоз характерна активност по освобождение от надзор със лични сили, а не посредством външни организации. Така се икономисват средства от държавните фондове, посредством които се финансира ръководството на РАО в България”.
Дейността на органа за надзор „ Освобождаване от регулиране” при Директива за птиците РАО ще бъде под непрекъснат мониторинг, упражняван както от акредитиращата организация БСА, по този начин и от другите регулаторни органи в региона на радиационната отбрана – Агенцията за нуклеарно контролиране и Националния център за радиология и радиационна отбрана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР