След скандала с класирането на седмокласниците в София - рестарт

...
След скандала с класирането на седмокласниците в София - рестарт
Коментари Харесай

МОН поправи грешката с класирането, но родители откриха други нередности

След абсурда с класирането на седмокласниците в София - рестарт на системата. Грешката в изчисленията на баловете беше поправена, само че нескрито изплуваха още проблеми. Все още се търси виновникът.

На хартия едно, в описите на просветителното министерство – друго. Родителите на Денислав откриват 8 неточности при подредбата на общо 35-те стремежи на детето.

„ Вечерта в 18 часа разтварям и не мога да допускам на очите си. Тези стремежи не са това, което ние сме попълнили”, споделя Йордан Гошев пред Nova.

На 14-а позиция родителите написали, че детето би желало да учи в Първа британска гимназия с втори език – френски. В системата на МОН обаче под същата номерация попада Националната природо-математическа гимназия – с профил „ Химия”.

„ Явно, като са попълвали това нещо, те са объркали подреждането на самите специалности”, на мнение е Йордан Гошев.

Така след разбъркването, Денислав се оказва класиран в 133-то учебно заведение.

„ Според мен не е вярно, че поради някаква неточност, на някакъв човек в министерството би трябвало да опропасти възможностите на дете, което желае да учи в обещано училище”, на мнение е ученикът Денислав.

От Регионалното ръководство на образованието настояват, че две комисии наблюдават за такива неточности. Но даже да бъде открит пропуск, разбъркване не може да има, с цел да не се мултиплицират засегнатите.

„ Всичко е по този начин, както е в системата. До привършване на второто класиране не може да се размества. Пренареждат се стремежи за третото класиране”, изяснява Ваня Станчева – старши специалист РУО-София.

IT експертите на МОН към момента търсят кой седи зад гафа объркал системата.

„ В момента тече инспекция заради простата причина че ние самите нямаме пояснение за какво се е случило”, изяснява Камен Радев – специалист на национално външно оценяване в РУО – София.

„ Яд ме е, че аз персонално не съм го хванала”, разяснява Ваня Станчева – старши специалист РУО-София.

В същото време в една от най-засегнатите гимназии Технологическото учебно заведение по електронни системи, записването стартира, към този момент с правилни резултати.

„ Оправиха нещата. До вечерта знаехме, че сме приети”, похвали се Лилия Топалова.

След като инспекциите приключат, осъдени ще има, като може да се стигне и до уволнения.

Родителите на седмокласници в София са безапелационни, въпреки и грешката към този момент да е поправена, отговорност би трябвало да се понесе, другояче може да се стигне и до правосъдни каузи. А записването след първо класиране продължава до петък.

Вижте още:

Седмокласниците с повече двойки по литература и по-малко по математика

МОН няма да зачита седма задача в матурата по БЕЛ

Как МОН изясни неточност в матурата

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР