След скандала с Кембридж аналитика и данните, които са използвани

...
След скандала с Кембридж аналитика и данните, които са използвани
Коментари Харесай

ЕК готви стратегически документ за борба с дезинформацията и кибер престъпността

След абсурда с „ Кембридж аналитика ” и данните, които са употребявани от „ Facebook ” потребителите, до края на месеца Мария Габриел, комисар по цифровата стопанска система и общество, приготвя по този начин наречената връзка обвързвана с подправените вести, което евентуално ще бъде в по-широк обсег и ще засяга дезинформацията като събитие, оповестява Би Ти Ви.

Европейската комисия обаче се е отказала от законодателно решение за битка с подправените вести, а в тактиката им ще се подчертава върху образоването на потребителя. Предвижда се и основаване на платформа с проверители на обстоятелства, които да се опълчват на дезинформацията в обществените мрежи. На 25 април ще бъдат оповестени и ограниченията по отношение на огромните интернет платформи. В Европа, с цел да се обработват данни, потребителят би трябвало да е склонен и да е наясно какво се случва с тях, разясняват от Брюксел. Този случай ще има последици и в Европа, строгостта на опазването на персоналните данни ще се ползва както за „ Facebook ”, по този начин и за останалите компании от бранша на осведомителните и информационни технологии.

Къде ще се намира Европа на световната карта на нововъведенията и какъв брой е подготвен остарелият континент да отдели за този развой?

Онлайн платформите за наличие са основна част от този развой. Това обаче трансферира риска към потребителя, до момента се контролираше през директивата за електронна търговия и свалянето на нелегално наличие в интернет, само че има от ден на ден наличие в интернет, което се счита за нелегално или се вписва в определение за език на омразата, без да се заплашва обаче свободата на словото, изясняват специалистите по онлайн платформите в Брюксел. Те търсят метод за регламентиране на цифровата сфера сред метода на Съединени американски щати и Китай – американският да се разчита на частни субекти, които управляват, а в Китай това да вършат държавните органи.

Новият финансов интервал и проектът за дигитализацията

Миналата година се обсъждаха пет сюжета в Европейския съюз във връзка с финансовата рамка. Един чист донор като Англия напуща Европейски Съюз и би трябвало да се покрие дупката, която се отваря. Ще се мисли за нови запаси и част от финансирането ще бъде лимитирано. Цифровизацията е един от аспектите на единния пазар, Европа би трябвало да активизира ресурсите си, с цел да се оправи с конкуренцията на Съединени американски щати, Китай и Бразилия.

Има два потока за финансиране – проучвания и нововъведения, като нанотехнологии, роботика, интернет от последващо потомство и изкуствен интелект. В това се влагат 12 милиарда евро на европейско равнище и се ръководят централно, половината ще отидат за широколентов интернет.

В изкуствен интелект Съединени американски щати влагат четири пъти повече от Европейския съюз, а това е значимо за европейската стопанска система. В Германия е имало високо изчислителна машина, само че тя е на 9-то място, в този момент би трябвало да желаят от Съединени американски щати или Китай. Необходима им е такава инфраструктура вътре в Европа и да има финансиране на европейско равнище. Това е значимо в стратегически проект, тъй като може да се отнася за сериозна инфраструктура, също така е нужно за модернизиране на бизнеса, безапелационни са специалистите в бранш цифрова стопанска система.

В момента Европейската комисия води договаряния с Г20 и Организацията за икономическо сътрудничество и раз за цифровото облагане, тъй като в Европа данъчното облагане е обвързвано с физическо наличие. Но разпоредбите от данъчна позиция би трябвало да обзет и цифровите компании, които въпреки и да не са основани физически в Европа, вършат бизнеса си там.

Обсъждат се оферти в кратковременен и дълготраен проект да се таксуват интернет колосите със значително наличие в Европейски Съюз, които участват и употребяват данните на потребителите на европейския цифров пазар. Ще се таксуват компании с приходи над 750 милиона или най-малко 50 милиона евро оборот в Европа.

Европейските вложения в кибер сигурност

Средно 400 случая годишно записват в Европейската комисия в последните три години, като от европейските институции не желаят да конкретизират източниците на офанзивите и дали те идват от Русия.

20 % от докладваните проблеми са били подправена паника, само че 10 на 100 от случаите са били съществени, научи bTV от високопоставени чиновници в европейските институции.

Три пъти е повишен бюджетът за кибер сигурноост в Европейската комисия в последните няколко години. Служителите се изследват деликатно и се е случвало да бъдат извеждани чиновници, които към този момент са назначени. Кибернетичната отбрана в европейските институции е направена на равнища, тъй че проникването в системата не дават достъп до всички равнища на информацията.

До средата на 2020 година от европейските институции се надяват да бъдат в по-добра кондиция да дават отговор на хакерски офанзиви, като специалистите по кибер сигурност считат за най-уязвимо звено крайния консуматор.

Само в Европейската комисия има 35 хиляди чиновници и 50 хиляди работни места с компютри. Но в звената за кибер сигурност реализират деен лов на хакери, които с разнообразни цели пробват да обхванат в осведомителните им системи, с цел да получат друга информация от данни – от свързани с Брекзит, до комерсиална или финансова информация. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР