След сигнал от кмета на Търговище започва разследването на Комисията

...
След сигнал от кмета на Търговище започва разследването на Комисията
Коментари Харесай

Картел с 33 фирми в Националната програма за саниране

След сигнал от кмета на Търговище стартира следствието на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за картел от компании, взели участие в Националната стратегия за саниране. Това сподели в предаването „ Тази заран ” по bTV шефът на дирекция „ Антитръст и концентрации ” към Комисия за защита на конкуренцията Ирина Тагаринска.

Тя добави, че имат доказателства, че схемата е работила на територията на общините Търговище, Пловдив и Гоце Делчев. Според Комисия за защита на конкуренцията, в трите картела вземат участие 33 компании.

„ След инспекция на място в три офиса на компании от тръжната процедура установихме още компании, които вършат обследвания. Дружествата имат право да възразят и да бъдат изслушани в намерено съвещание на Комисията ”, уточни специалистът.

По думите на Тагаринска, с първите десетина сдружения, които са определени по критериите на възложителя, се подписва рамково съглашение и на втория стадий от състезанието възложителят дава предложения за разпределение на обектите.

„ Те не са се конкурирали ценово, разпределили са кой ще взе участие за съответния обект, като съответния участник дава оптималната цена по рамковото съглашение ”, уточни държавният специалист.

Тагаринска съобщи, че три сдружения са съдействали на Комисия за защита на конкуренцията по време на следствието и в подмяна на това ще получат понижаване на глобата. Тя добави, че това е казус в работата на Комисията.

„ Санкциите са до 10% от общия оборот на предприятието за миналата година. Трите картела са си работили на територията на съответните общини, нямаме данни за национално равнище ”, съобщи Тагаринска.

От Комисия за защита на конкуренцията не са намерили доказателства за политически подкрепи над трите картела.

Нарушение при осъществяването на социална поръчка за санирането в Търговище няма, сподели кметът на града доктор Дарин Димитров. Именно той е индивидът, който подава сигнал до Комисията за защита на конкуренцията, откакто до него стига информация, че компании са сключили картелно съглашение – кой къде да поеме съответна социална поръчка.

„ При мен дойде специалистът, който дава отговор за санирането. Каза, че е получил мейл на неговата поща от незнаен спедитор, в който има данни за съглашение сред компаниите, направили паспортизацията и енергийното проучване на тези здания. След като се събрахме с юристите на общината, взехме решение да подадем информация в Комисия за защита на конкуренцията, тъй като това беше терзание за нас и за специалистите, които работеха по тази социална поръчка ”, изясни Димитров.

„ В Търговище санираните блокове са 50, а има и още поръчки. Самото качество на работите е положително ”, акцентира Димитров.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР