След шестмесечно разследване и повече от 50 изслушвания междупартийната парламентарна

...
След шестмесечно разследване и повече от 50 изслушвания междупартийната парламентарна
Коментари Харесай

Марин льо Пен и крайната десница са рупорът на Кремъл във Франция, сочи доклад

След шестмесечно следствие и повече от 50 чувания междупартийната парламентарна инспекция откри, че партията „ Национално обединяване “ (RN) на Марин льо Пен е служила като „ информационен канал “ за съветската власт, в това число като е подкрепяла противозаконното анексиране на Крим от страна на Москва. Това се показва в изтеклия отчет, представен от France24.

Текстът, който би трябвало да бъде оповестен идната седмица, бе признат в четвъртък с 11 против пет гласа. Председателят и основател на следствието – депутата от RN Жан-Филип Танги, побърза да отхвърли процеса като „ фарс “.

Гласуването се състоя едвам няколко дни откакто Льо Пен бе разпитана под клетва от проверяващите членове. Тя сподели, че не е имала връзки с Кремъл, само че в същото време удостовери поддръжката си за завладяването на Крим от Москва – ход, който тя назова „ наново присъединение “.

Москва от своя страна очевидно е оценила думите ѝ, а съветската преса е отразила необятно думите на крайнодесния водач от 24 май по отношение на това „ Крим е и постоянно е бил съветски “.

Останала на два пъти втора на президентските избори във Франция през последните години, Льо Пен неведнъж се е изказвала с удивление за Владимир Путин и неговата националистическа изразителност. Преди миналогодишната инвазия – и макар съветските нахлувания в Грузия, Крим и украинския Донбас – французойката осмиваше хипотезите, че той съставлява опасност за Европа.

В парламентарния отчет се показва, че връзката сред Русия и крайнодясната политическа групировка, учредената от бащата на Марин, Жан-Мари Льо Пен, е „ дългогодишна “. Отбелязва се още, че „ тактиката за политическо и идеологическо доближаване “ с Москва се е „ ускорила “, след 2011 година, когато дъщерята наследява водача на партията.

В отчета се разказват честите контакти сред представители на партията и съветски публични лица, чиято кулминационна точка е топлото посрещане на Льо Пен в Кремъл преди президентските избори във Франция през 2017 година, съпроводено от фотография с Путин.

В него се акцентира и „ приспособяването “ на крайнодясната лидерка към „ съветския дискурс “ по време на противозаконното анексиране на Крим от Москва през 2014 година – годината, в която Националният фронт получи заем от банка, близка до Кремъл.

Проруската позиция „ омекна “ след нашествието на Москва в Украйна, когато Льо Пен и нейната партия осъдиха съветската експанзия – въпреки и без да трансформират позицията си във връзка с Крим.

На заплата от Путин

Въпреки напъните за разграничаване от Москва, войната изостри вниманието към връзките на партията Марин льо Пен с Русия. Това даде на съперниците ѝ опция да я нападат в навечерието на последвалите президентски избори във Франция. В спор преди втория тур Еманюел Макрон нападна съперничката си, че на процедура е на заплата в Кремъл поради връзките на партията ѝ с съветска банка.

Льо Пен нееднократно е заявявала, че не е имала различен избор, с изключение на да търси кредитори в чужбина, защото френските банки не желаят да работят с нейната партия – някои от идеологически съображения, други заради хронично нестабилните финанси на партията.

Спорният заем попадна в центъра на вниманието и по време на чуването ѝ предходната седмица – въпреки че не бяха предоставени доказателства за осъществяване на политически услуги в подмяна.

„ Няма нищо, нито едно доказателство, което да потвърждава съветско въздействие върху RN “, съобщи Льо Пен пред кореспонденти в четвъртък, когато започнаха да се популяризират клюки за изтеклия отчет. „ Този отчет дава оценка на политическите ми възгледи, а не на каквато и да е форма на задгранична интервенция “, добави тя.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР