След шестия месец бебето започва да опознава света през устата

...
След шестия месец бебето започва да опознава света през устата
Коментари Харесай

Кога започва оралната фаза в растежа на децата

След шестия месец бебето стартира да опознава света през устата си. Това е така наречен орална фаза на растежа. Това е изцяло натурален и неминуем интервал, който е потребен за развиването на дребното.

Но носи и някои опасности (от инфекции до поглъщането на рискови предмети). Затова е доста значимо в тази фаза да бъдете изключително бдителни

Кога стартира

Всички бебета, към 5-6-ия месец, стартират да слагат на практика всичко в устата си, стига да могат да го заловен с ръце. Това е нужен табиет за развиването на мъника и би било тъпо да го лишите от него. Нарича се орална фаза.

Независимо дали утолява глада си или се утешава по време на кърмене, удоволствията, изпитвани от бебето, минават през устата му. Устната фаза е интервал, през който, съгласно Фройд, смученето е източник на голямо наслаждение. Съвсем естествено, посредством устата си детето се пробва да присвои света към себе си.

Може да се случи бебето да хапе, до момента в който играе или до момента в който го държите. Нормално е да ви заболи, тъй като тъкмо в този интервал стартира и пробиването на първите зъби. Това обаче не е симптом на експанзия. Така то се пробва да задоволи инстинктивните си удоволствия. Ухапването може да му достави огромно задоволство, защото натискът върху венците спомага за усмиряване на дискомфорта от пробиването на зъбите.

Внимавайте и му осигурете сигурност

В този интервал би трябвало да бъдете извънредно деликатни във връзка с сигурността. Първоначално рисковете са малко, тъй като бебето не се движи, а единствено лежи и не съумява да хване евентуално рискови предмети. Но незабавно щом стартира да пълзи, да се движи и да се изправя, е належащо да удвоите бдителността си. Докато сте на разходка то може да постави в устата си листо или съчка, както и кучешко или котешко изпражнение. У дома може да опитва фъстък, който е извънредно рисков, защото елементарно може да попадне в трахеята и да го задуши. С две думи – мислете за всички вероятни опасности и произшествия, това не е пресилено.

Какви хигиенични ограничения да вземете

Не можете да спрете детето да поставя всичко в устата си или непрекъснато да дезинфекцира всичко. Ако го видите да гризе дръжката на количката за извършване на покупки или да облизва витрината, не се паникьосвайте. За страдание, няма по какъв начин да го предпазите от всичко, а и инфекциите в тази фаза се случват в действителност елементарно. Но има елементарен метод да го спрете – просто незабавно го разсейте с нещо впечатляващо (за него) и вниманието му към този момент ще бъде ориентирано в друга посока.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР