След серията бомбени заплахи срещу учебни заведения от последните два

...
След серията бомбени заплахи срещу учебни заведения от последните два
Коментари Харесай

Кибертероризъм: Как трябва да се променят протоколите за действие при бомбени заплахи?

След серията бомбени закани против образователни заведения от последните два дни у нас, управляващите обмислят нов протокол за деяние в тези случаи. Последно разпоредбите за реакция при сигнали за взривни устройства са променяни през 2000 година, сподели през вчерашния ден вътрешният министър Иван Демерджиев. В момента междуведомствена комисия в Министерство на вътрешните работи изготвя незабавно нов протокол за деяние.

Как би трябвало да се осъвременят разпоредбите за реакция при бомбени закани разясниха в " Денят стартира " шефът на 119-о учебно заведение в София Диян Стаматов и ректорът на УНСС проф. доктор Димитър Димитров. Двете образователни заведения бяха измежду тези, които през вчерашния ден получиха имейл със закани.

Диян Стаматов прикани за нов протокол за деяние. Според него след случилото се пропускателният режим в образователните заведения сигурно ще се затегне.

" Пропускателният режим сигурно на всички места ще бъде засилен. Ако до момента беше един пазач, в този момент ще са двама. Времето за хакерската атака е подбрано добре - 9 часа е часът, в който всички към този момент са почнали работа, а образователният развой тече интензивно. Несигурността, която проличава от изпратения имейл - дали е същински или не, в съответната обстановка демонстрира нужда от нови протоколи, които би трябвало да се изградят. Намираме се в нова, цифрова среда и би трябвало да реагираме по актуален метод ", сподели той.

Стаматов добави, че сега разновидностите за реакция от страна да шефовете не са добре регламентирани - от една страна нямат потенциал да преценяват дали сигналът е същински или не, от друга - в случай че пуснат изтеглят учениците, поемат отговорност за всичко, което се случва с тях отвън постройката на учебно заведение.

Според ректорът на УНСС проф. доктор Димитър Димитров са нужни повече експерти по киберсигурност. Той прикани при сходни обстановки да се не се оставя цялата отговорност на ръководителите на образователните заведения, а да има съдействие с институциите.

" Сега не знаем дали опасността е същинска или подправена, тъй като е киберзаплаха. Имейл може да бъде пратен отвред, до момента в който телефонните сигнали преди ги хващаха доста бързо. Иначе протоколът е явен - би трябвало да изоставен постройката. Въпросът е да се обясни дали опасността е действителна или не. Необходими са и други ограничения като идентификация на посетителите, по-строг надзор върху това какво се внася и какво се изнася и в случай че имаме по-строг надзор, тогава може да се взема решение по-добре по какъв начин да реагираме ", уточни той.

Според проф. Димитров сходни закани не заплашват изборния ден, тъй като там е в ход общоприета процедура - постройката се запечатва 24 часа преди началото на изборния ден, има и полицейско наличие.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР