МВР и партньорските служби работят по гореща следа за това

...
МВР и партньорските служби работят по гореща следа за това
Коментари Харесай

ГДБОП и две партньорски служби имат насоки кой стои зад хакерските заплахи срещу училища

МВР и партньорските служби работят по гореща диря за това кой стои зад хакерските офанзиви. Установено е обвинено лице отвън България. В телеграм канал в известия от през днешния ден хакерите декларират, че към този момент са ситуирани на Балканите. Заплашват с гнет и напомнят случаи на всеобщи стрелби в учебни заведения в Русия и Съединени американски щати.

ГДБОП дружно с две партньорски служби към този момент имат насоки кой стои зад хакерските закани.

" Имаме насоки за вероятно лице, съпричастно за тези мейли, което е отвън територията на страната. Няма да вляза в детайлности. Колегите от партньорските служби, с които работим, правят определяне на възможната съпричастност за лицето, за което имаме данни ", сподели Петър Тодоров - основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

" Водещата доктрина е, че става въпрос за хибридни офанзиви от страна на Русия ", добави Иван Демерджиев - длъжностен министър на вътрешните работи.

Вътрешният министър посочи, че сигнали за бомби постъпват редом в няколко европейски страни, освен у нас. Според него те не са действителни и целят медиен резултат и привличане на вниманието. До момента е открито, че сигналите са безусловно идентични, мултиплицират се и се подават до допустимо най-вече получатели.

" Тези закани идват от имейли, регистрирани в Гугъл, те на собствен ред са регистрирани в мрежа, която не може да се достъпи и да се откри източника. По това работят сега американските служби. Тъй като Гугъл е тяхна отговорност. Те би трябвало да открият от кое място идват тези имейли, регистрирани в Гугъл. Ние няма по какъв начин това да го установим ", добави Иван Демерджиев - министър на вътрешните работи.

В телеграм канал в известия от през днешния ден хакерите декларират, че към този момент са разполжени на Балканите. Заплашват с гнет и напомнят случаи на всеобщи стрелби с доста жертви в учебни заведения в Русия и Съединени американски щати.

" Това са хактивистки групи, които се назовават с гръмки имена, тъй че да всяват суматоха и боязън и да наподобяват като сериозна опасност. За мен няма действителна опасност за действително осъществени терористични актове. Произходът на тези известия е надалеч от България и тези групи не са на територията на България, с цел да реализират каквито и да било терористични дейности ", разяснява Явор Колев - есперт по киберсигурност.

В утринния блок на Българска национална телевизия предвижда, че Явор Колев сходни хакерски офанзиви ще зачестят, защото България е в листата с вражески страни на Руската федерация. Подобна активност обаче може да бъде пресечена бързо счита някогашния антимафиот.

" Много бързо може органите да получат информация от нашите сродни партньорски служби от НАТО и Европейски Съюз. Когато става въпрос за терористични закани се включва механизъм за доста бърза реакция в действително време се дават данните. Така че е доста елементарно да се проучва, да се реши каква е действителната заплаха ", съобщи Явор Колев.

Според вътрешният министър не може да се направи връзка сред идните избори и хакерските офанзиви. До дни България ще разполага с нов протокол за деяние при сходна обстановка. Целта е новият протокол да отразява действителните рискове и да дава опция да се преценя по кое време фактически се постанова евакуация.

" След пет дни ще има ясно открити правила. Така че не виждав връзка. Тези закани не се случват единствено на територията на България, в случай че се случват единствено на територията на България. Да, бих направил такава връзка. Те се случват на териториите на доста европейски страни, по едно и също време и редом ", съобщи Иван Демерджиев.

" В никакъв случай няма опасност за изборите в неделя ", добави Петър Тодоров - основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

В неделя ще влезе нов протокол за деяние. Затваряне на изборни пространства ще се постанова единствено при действителна заплаха.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР