След сериозните промени в движение при НДК от Спаси София

...
След сериозните промени в движение при НДК от Спаси София
Коментари Харесай

Екипът на Терзиев с нова скандална идея за столичния бул. Стамболийски

След сериозните промени в придвижване при НДК от " Спаси София " стартират нова скандална концепция - една от най-натоварените елементи на центъра на столицата да остане единствено за пешеходци, велосипедисти и за градския превоз. Тя е обвързвана с обновлението на пространството към площад " Света Неделя ", което се приготвя от няколко години. Сега от " Спаси София " плануват придвижването на МПС да се ограничи по бул. " Александър Стамболийски " - от " Света Неделя " до пл. " Възраждане ". Това ще се случи след построяването на 400-метрово трамвайно трасе по булеварда, за което към този момент " Сега " писа.

" След ремонта на зоната към църквата " Света Неделя " автомобилният трафик няма да идва насам, защото това ще бъде пешеходно пространство ", съобщи водачът на " Спаси София " Борис Бонев пред Би Ти Ви. Той разясни, че до края на годината ще бъде подготвен техническият план за преустройството на зоната, а следващата година да се организира публичната поръчка за строителството. Бонев счита, че първите ремонтни действия на площада могат да стартират идващото лято.

Идеята на " Спаси София " за отделяне на пешеходна зона на бул. " Стамболийски " породи мнения още в репортажа на Би Ти Ви. " Как си представяте това да стане? Архитект съм и си задавам въпроса. Иначе концепцията да има по-малко коли в центъра на София е супер, само че се запитвам допустимо ли е ", попита жителка от София.

През април " Спаси София " оповестиха, че са намерили единодушие за възобновяване на трамвайното трасе от " Света Неделя " до пл. " Възраждане ", каквото е имало до 50-те години на ХХ век. " По самодейност на Борис Бонев и след редица извършени срещи с основния проектант и проектантския екип осигурихме построяването на трамвайното трасе по бул. " Александър Стамболийски " дружно с ремонта на площад " Света Неделя ". 400-метровото трасе доста ще усъвършенства придвижването на трамваите, ще даде комфортна опция за прехвърляне на метростанция " Сердика " и ще бъде дубльор на ул. " Алабин ", която през днешния ден е излючително натоварена. Така ще осигурим нови комфортни връзки на трамваите, повече еластичност на системата и повече улеснения за пасажерите ", разясниха от партията във " Facebook ".

През 2019 година Столична община организира конкурс за възобновяване на площад " Света Неделя ", който бе извоюван от студиото на световноизвестния италиански проектант Масимилиано Фуксас. При оповестяването на резултатите някогашният кмет на София Йорданка Фандъкова даде обещание обновяването да се случи до края на 2021 година Впоследствие планът бе преработван, с цел да се отстрани планувани нови осветителни тела по площада, които провокираха доста разногласия, и да обезпечи достъп за коли до Софийската митрополия, какъвто в началото не бе очакван. През 2022 година основният проектант на София Здравко Здравков заяви, че издаденото от него позволение за градеж е обжалвано от живеещи и от притежатели на търговски обекти в региона.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР