След седмица на тежки боеве предстоят истинските изпитания за контраофанзивата

...
След седмица на тежки боеве предстоят истинските изпитания за контраофанзивата
Коментари Харесай

Украинската контраофанзива придобива форма, но основният тест тепърва предстои

След седмица на тежки боеве предстоят същинските тествания за контраофанзивата на Киев, като украинските войски са на известно разстояние от главната отбранителна линия на Русия и по-голямата част от силите, готови за натиска, към момента са в подготвеност, написа организация " Ройтерс ".

Украйна нанесе удари в две зони по продължение на югоизточния фронт предходната седмица, когато стартира главната фаза от дълго чаканата ѝ интервенция, съобщавайки за седем, само че също по този начин понасяйки, в това число на западни бойни машини на пехотата и танкове.

" И от двете страни огромна част от това ще се сведе до безсилие ", сподели Роб Лий, старши помощник в Изследователския институт за външна политика и един от анализаторите, които са съобщавали за загуби и от двете страни въз основа на сателитни и фотографски доказателства.

" Рискът за тях (украинците) е, че преди да стигнат до тази (руската) отбранителна линия, те се изтощават прекалено много и ще бъде прекомерно мъчно да я пробият и да я употребяват ".

Президентът Володимир Зеленски сподели, че западното съоръжение като бойни танкове и бронирани транспортни средства би трябвало да помогне за отбраната на живота на украинските бойци.
Русия е подготвила чак до окупирания Крим на Черно море, в това число минни полета, противотанкови изкопи, редици от бетонни барикади " драконови зъби " и окопи.

Позициите, прегледани от " Ройтерс " благодарение на сателитни изображения през април, са мощно съсредоточени в стратегически значимия юг, където Киев може да се стреми да прекъсне сухопътния мост на Русия към Крим и да раздели силите на Кремъл.

Украйна може да следи къде Москва изпраща войски, с цел да укрепи своите линии и да нанесе удари в по-слабо предпазени региони, в това число на изток, считат военни анализатори.

" Украйна има избор ", сподели Бен Бари, старши помощник по сухопътни военни дейности в Международния институт за стратегически проучвания. " Тя не може да реализира стратегическа изненада, само че ще направи всичко допустимо да реализира оперативна и тактическа изненада. Това ще включва прикриване, камуфлаж, илюзия, дезинформация, които те използваха много сполучливо предходната есен. "

Стратегията на Москва на юг евентуално има за цел да усили оптимално украинските жертви, преди Киев да успее да доближи основната съветска отбранителна линия на към 10-15 км, съгласно Лий. " Няма смисъл (те) да се бият до гибел там или да рискуват да бъдат обкръжени ", добави той.

Въпрос на инерция

Украйна се приготвя за контраофанзивата от минимум шест месеца, откакто през ноември и част от Харковска област през септември.

Военните образуваха 12 бронирани бригади за интервенцията, девет от които подготвени и оборудвани от Запада, споделят анализатори. Една бригада нормално се състои от минимум 3500-4000 бойци. Украйна съобщи, че е образувала осем щурмови бригади от 40 хиляди бойци, мобилизирани от Министерството на вътрешните работи.

Конрад Музика, основан в Полша боен анализатор, който следи от близко войната, сподели, че единствено три от 12-те бригади са били видяни в борба на югоизток до момента.

Основните удари са пристигнали покрай следения от Киев град Орихив в Запорожка област и Велика Новосилка в Донецка област, на към 80 км на изток.
Тези удари може да значат, че украинските генерали са се прицелили към Токмак, окупиран град в Запорожка област на към 25 км от фронтовата линия. На още 50 км се намира град Мелитопол. И двете селища са мощно укрепени.

Близо до Велика Новосилка Украйна освободи група от четири села, в това число две, посетени от " Ройтерс " във вторник и сряда, както и две други наоколо, сподели заместник-министърът на защитата Ханна Маляр в понеделник.

Войските са напреднали до 6.5 км и са завладяли 90 квадратни километра, означи тя за територията по дължината на 100-километров сектор от южната фронтова линия. В сряда тя от 300-350 метра в разнообразни региони през миналите 24 часа.

" Първоначално се оправиха сносно ", сподели Музика.
" Основното ми терзание след пет или шест дни след началото на тази съществена фаза е, че напредъкът наподобява е спрял. Инерцията, която натрупаха през първите няколко дни, всъщност е изчезнала и не знаем за какво това е по този начин. "

Маляр също заяви за прогрес по фланговете на източния град Бахмут, който Русия разгласи, че е превзела предишния месец. Военни анализатори считат, че е малко евентуално това да се трансформира във фокуса на главната украинска атака.

Контранастъплението се усложнява от неналичието на въздушна мощност на Украйна. Киев лобира на Запад от месеци за доставката на изтребители, само че възможното им разполагане би лишило най-малко няколко месеца.

 Пътят към освободено украинско село е посипан с трупове Пътят към освободено украинско село е посипан с трупове

Киев наложи осведомително затъмнение, с цел да подкрепи оперативната сигурност, което затрудни самостоятелните оценки на бойното поле. Руският президент Владимир Путин дефинира офанзивата на Киев до момента като неуспех, включващ огромни загуби.

Изображения, споделени от съветски военни блогъри, демонстрират унищожени или развалени създадени в Съединени американски щати бойни транспортни средства на пехотата " Брадли " и танкове " Леопард 2 ", водещи детайли на военната помощ, изпратена от Запада за контраофанзивата.

Музика пресметна, че Украйна може да е изгубила до 15% от своите транспортни средства " Брадли " и няколко % от " Леопард ", макар че е допустимо украинските сили да са възстановили някои от тях и да ги изпратят за ремонт.

Военният анализатор Джак Уотлинг написа за мозъчния концерн RUSI, че е прекомерно рано да се каже дали офанзивата е сполучлива или несполучлива.

" Трябва да се въздържаме от преждевременни изказвания за триумф или неуспех ", акцентира той.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР