След седмица изтича срокът за подаване на декларация за определяне

...
След седмица изтича срокът за подаване на декларация за определяне
Коментари Харесай

НАП: До 18 април фирмите декларират авансови вноски

След седмица изтича срокът за подаване на декларация за установяване на типа и размера на предплатените вноски за 2023 година.

Дружествата подават декларацията по член 87а и член 88 от Закона за корпоративното подоходно облагане /ЗКПО/ до 18 април, първият работен ден след законоустановения краен период – 15 април.

Формулярът се подава от лицата, подлежащи на облагане с корпоративен налог по реда на ЗКПО, както и от физически лица, извършващи стопанска активност като търговци по смисъла на Търговския закон, в това число еднолични търговци, и от физически лица, регистрирани като аграрни стопани, избрали приходът от стопанската им активност да се полза с налог върху годишната данъчна основа по член 28 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица /ЗДДФЛ/.

Декларация не подават лицата, които са освободени от предплатени вноски и не са избрали да вършат такива според член 83, алинея 3 от ЗКПО. Това са: лицата, чиито чисти доходи от продажби за годината преди миналата година (2021 година) не надвишават 300 000 лева, както и новоучредените през 2022 година и през 2023 година данъчно задължени лица, като се изключи новоучредените вследствие на превръщане по Търговския закон.

Декларация се подава и в случай че прогнозният данъчен финансов резултат е негативна или нулева големина, само че лицето е задължено да прави предплатени вноски.

Формулярът се подава единствено по електронен път, посредством Портала за електронни услуги на приходната организация, налични с електронен автограф.

Срокът за внасяне на месечните предплатени вноски за корпоративния налог за януари, февруари, март и април и на тримесечните предплатени вноски за първо тримесечие за корпоративния налог по ЗКПО за 2023 година е 18 април, вторник, защото 15 април е почивен ден.

Най-бързо и елементарно внасяне на суми към бюджета, без такси, се прави посредством виртуален ПОС терминал (е-услугата за заплащане с карти) в портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите.

Повече информация за попълване на декларациите и за заплащане на дължимите налози клиентите на Национална агенция за приходите могат да получат на телефони: 0700 18 700 или 02 9859 6801, на цена, според цената на съответния оператор и в уеб страницата на приходната организацията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР