След съвместната проверка на АМ Марица“, МВР и МРРБ продължават

...
След съвместната проверка на АМ Марица“, МВР и МРРБ продължават
Коментари Харесай

Министър Шишков: Частта от АМ „Хемус“ от София до Яна – по-малко асфалт, повече шлака

След взаимната инспекция на Автомагистрала „ Марица “, Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие не престават с инспекция на Северната скоростна дъга

Съвместна инспекция на Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие на автомагистрала „ Хемус “ през месец декември е посочила, че в сектора от София до Яна има вложен по-малко асфалт от нужното и шлака в земната основа.

Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков при присъединяване си в предаването „ Събуди се “ по Нова телевизия.

При условие за 28 см асфалт, взетите проби са посочили съществуване сред 18 и 21 см, а шлаката в земната основа е в огромно количество. Той изнесе данни, че в тази част на автомагистралата градежът е почнал 2011 година, през 2013 година е пуснато придвижването, само че разрешението за прилагане е чак от 2016 година.

„ Т.е. някой е чакал във времето по кое време и по какъв начин да бъде въведен този сектор в употреба “, разяснява министър Шишков.

Той съобщи, че взаимните инспекции на Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие ще продължат, тъй като в огромната си част пътищата не са направени по метода, по който следва да бъдат направени по отношение на плановете и предвижданията. „ Не можахме да си построим автомагистралите, построихме по-малко от половината автомагистрали, а към този момент започваме да ремонтираме тези, които сме построили. “, установи районният министър.

Очакват се резултатите от инспекцията на Автомагистрала „ Марица “, а в идната седмица ще бъде инспектирана Северната скоростна дъга. Част от проблемите на автомагистрала „ Марица “ са поради това, че най-вероятно са спестени материали или са влагани несъответствуващи. Министър Шишков разяснява, че средства за поправки на откритите нередности ще се намерят, тъй като това визира сигурността на напредване. „ Отношението на страната към строителния развой не е било това, което би трябвало и резултатите са налице “, сподели още той. И уточни инспектирания от него единствено преди ден път Югово-Лъки, който е образец за строителна бутафория. Там скалната маса е конфискувана и по този начин пътят има потребност от разчистване на камъните. „ И мога да кажа, че вместо снегопочистване, там се постанова всеки ден по два пъти да има каменопочистване – това е ужасяващо. Пътят там е уголемен повече от метър и скалната маса не е укрепена както би трябвало. Няма никакво отводняване на пътя. Затова го нарекох и бутафория в строителството ”, означи районният министър.

Освен некачествено осъществения ремонт, казусът там е, че главен ремонт е осъществяван с документи за настоящ и по този начин става невероятно някой да поеме отговорността за качеството на свършената работа. За да бъдат избегнати такива проблеми в бъдеще, в новите търгове за пътно поддържане поръчките са разграничени. Едните са дефинирани за настоящ ремонт, като в тях се позволяват детайли на главен, с цел да може, в случай че има осъществени такива действия, те да имат позволение за градеж, както законът го изисква. Отделно ще са поръчките за главен ремонт, за които ще бъдат направени планове. Разделението е направено, с цел да имат опция и по-малки компании да вземат участие в търговете.

Процедурата ще е по изцяло транспарантен метод, като по този начин ще бъде изпълнявано и строителството, тъй като това е добре освен за ползвателите на пътищата, а и за строителния отрасъл, даде обещание министър Шишков.

Той конкретизира и периодите за бъдещото строителство на Автомагистрала „ Хемус “. На 5-ти лот ще бъде отстранено противозаконното строителство, осъществено до този миг и ще бъдат утвърдени плановете за 5 и 6-ти лот, с цел да може да стартира строителството там. Одобрен е подробния организационен проект на 9-ти сектор. „ 4-ти лот стои в клопката на противозаконното строителство, защото има огромен обсег нелегално строителство, а депутатите не пожелаха да намерят законов механизъм, в който да продължи градежа “, напомни районният министър. И още веднъж съобщи, че няма да бъде индексирано строителството на лотовете, за които има раздадени задатъци. След като имат 35% задатък, би трябвало да продължат да строят.Казах на компаниите, че откакто са получили 35% задатък, а в договорите им няма условия за индексиране, няма по какъв начин да получат такива пари. Сега Министерство на регионалното развитие, страната и строителния отрасъл са в голям капан и всички страдаме от този капан, уточни министърът. От всички тези основани проблеми печелят основателите на строителната бутафория – някогашните ръководещи отпреди няколко години. И през днешния ден цялото общество заплаща. Това обаче повече не може да продължава по този начин, безапелационен беше арх. Шишков.

Сега страната е в ремонт, тъй като построените за последните 6-7 години инфраструктурни обекти се нуждаят от главен ремонт. Той увери, че за всички от наследените проблеми се търси решение. „ В момента на Министерство на регионалното развитие прави изпитание да обърне посоката на мислене, посоката на работа, на действието в този отрасъл, мисля, че сме на прав път и вървим в тази посока, още повече, че част от автомагистралите започваме лека-полека да ги завършваме “, сподели още той. И даде за образец автомагистрала „ Европа “, където до 1 – 1,5 месеца може да бъде пуснато придвижването до границата в този сектор, „ който нарекох пътя на костунурката ”, а до няколко месеца се чака прогрес и в частта от София до Сливница. Ако целия лот бъде приключен 2024 година няма да бъде изгубено и европейското финансиране за обекта.

До няколко месеца ще бъдат пуснати и 7 км от скоростния път Ботевград-Мездра, което ще облекчи обхода на Новачене. Следващата седмица ще бъде издадено позволение за подсилване на свлачището на Автомагистрала „ Струма “, тъй че поетапно да бъде пуснато придвижването и в двете платна.

„ Работи се във всичките тези направления, в които година проблемите бяха забравени “, заключи арх. Шишков.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР