След САЩ още държави от НАТО и ЕС са готови

...
След САЩ още държави от НАТО и ЕС са готови
Коментари Харесай

Още държави от НАТО и ЕС са готови да обучават украински пилоти на F-16

След Съединени американски щати още страни от НАТО и Европейски Съюз са подготвени да образоват украински водачи да ръководят изтребителите F-16. Това стана ясно на среща на военните министри от Европейски Съюз в Брюксел, в която взе участие и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберт, съобщи Българска национална телевизия.

Дипломат номер едно на Евросъюза Жозеп Борел заяви, че доставките на снаряди за Украйна вървят по-добре от предстоящото. В взаимните поръчки за муниции към този момент вземат участие съвсем всички страни от Европейски Съюз, като се изключи три, измежду които и България.

Коалиция на страните, подготвени да дават изтребители на Украйна, стартира да се оформя в Европейски Съюз и НАТО. След Съединени американски щати и Нидерландия, Дания, Белгия и Англия обявиха, че подготвени да образоват украински водачи, с цел да ги приготвят да пилотират натовските F-16.

Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг това е първата стъпка, преди да се стигне и да действителни доставки на натовски изтребители на Киев.

“Ще оставя на обособените съдружници да оповестят по кое време тъкмо стартират образованието на украински водачи. Този уикенд президентът Байдън разгласи, че Съединени американски щати, които са главен снабдител на F-16, са подготвени да стартират образование. Това е значима стъпка, която ще ни разреши на по-следващ стадий да доставим изтребители, само че също по този начин изпраща доста явен сигнал, че сме подготвени за дълготрайна поддръжка. " - сподели Столтенберг.

Според Столтенберг образованието на украински водачи не прави НАТО страна в спора. Дипломат номер едно на Европа Жозеп Борел заяви, че доставките на снаряди за Украйна вървят по-добре от предстоящото.

" Последните данни са доста по-добри в сравнение с чакахме. Днес мога да разглася, че Европейски Съюз до в този момент е доставил 220 000 артилерийски снаряда от друг диаметър и 1300 ракети. ” - сподели Жозеп Борел.

Според Борел страните от Европейски Съюз ще успят да доставят обещаните 1 милион снаряда в идната година. Стойността на доставените муниции до в този момент е 10 милиарда евро. Част от нея ще бъде покрита от самите държави-членки, а друга от европейски средства. Все повече страни от Европейски Съюз се причисляват и към общите публични поръчки за муниции, проведени от Европейската организация за защита. Засега три страни не вземат участие в тях. Очаква се в околните дни бюджетът на Европейския инструмент за поддръжка на мира да бъде повишен с още 3,5 милиарда евро.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР