След санкциите от САЩ, Huawei интензивно работи за монетизиране на

...
Коментари Харесай

Huawei дава ключови 5G лицензи на Oppo и Samsung


След глобите от Съединени американски щати, Huawei интензивно работи за монетизиране на своето патентно 5G портфолио
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайската компания Huawei Technologies, която е под наказания от Съединени американски щати, е дала лицензи за основни технологии, които има, на своя съперник Oppo. Нещо повече, Huawei е лицензирала за първи път свои 5G разработки на корейската Samsung Electronics.

Сделката с Oppo, който е четвъртият по величина производител на смарт телефони в света по размер на доставките, е най-голямата договорка с интелектуална благосъстоятелност на Huawei с локални сътрудници на китайския пазар. Става въпрос за решения, свързани с 5G и Wi-Fi мрежите, както и с аудио и видео технологии, заяви Nikkei Asian Review.

Huawei има съглашения за кръстосано лицензиране с 20 компании, в това число китайски и задгранични. От последните Samsung е най-големият сътрудник на Huawei по брой употребявани патенти и продадени устройства с тях, а Oppo е най-значимата китайска компания по същите параметри.

Известно е, че Huawei интензивно работи за монетизиране на своето патентно портфолио, откакто глобите на Съединени американски щати започнаха да основават съществени спънки за развиването на бизнеса на компанията, директно обвързван с продажбите на смарт телефони и телекомуникационно съоръжение.
още по темата
Huawei първа в света показа чипсет с интегриран 5G модули, само че компанията трябваше да напусне този сегмент от бизнеса, откакто Вашингтон я лиши от достъп до американски технологии и респ. от опция за пълноценно съдействие с водещите производителите на чипове. Сега компанията може да купува единствено подготвени чипсети на Qualcomm, които са изкуствено намалени до 4G. В същото време Huawei към момента има голямо портфолио от 5G патенти.

Сделката с Huawei ще даде на Oppo достъп до най-модерните технологии на Huawei, а последната, от своя страна, ще може да употребява някои от патентованите решения на Oppo. Стойността на договорката не беше оповестена, само че по данни на Huawei, приходите на компанията от лицензи за интервала от 2019 година до 2021 година възлизат на 1,2-1,3 милиарда $ и делът им нараства.

По брой на патентите, издадени през 2021 година, Huawei е преди всичко в китайските и европейските патентни служби и на пето място в Съединени американски щати. Компанията продължава да следва тактика на дълготрайни вложения в научноизследователска и развойна активност и има намерение да обогати портфолиото си от интелектуална благосъстоятелност. Според компанията, в края на 2021 година тя е имала 107 000 чиновници за R&Dт, което е към 55% от цялата ѝ работна мощ.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР