След съдебна сага, която продължи 7 години, Тодор Анчев, по-известен

...
След съдебна сага, която продължи 7 години, Тодор Анчев, по-известен
Коментари Харесай

Търновец излежава присъда от 10 г. в Испания

След правосъдна сага, която продължи 7 години, Тодор Анчев, по-известен като Русенеца във Велико Търново е изпратен в затвор в Испания, с цел да лежи присъда за подправена валута и крадени канадски чекове. 10-годишното дейно наказване е било постановено преди много години, само че е изпълнено едвам преди няколко месеца. Заради това предприемачът, който щеше да прави първата по рода си Сладоледена къща в постройката на Централната поща в центъра на Велико Търново към този момент не е наемател, научи „ Труд “.

Обектът е взет от китайци, които влагат в съвременен ресторант. До броени дни вложителите ще бъдат в остарялата столица. Сградата на пощата пък е благосъстоятелност на една от най-мощните компании у нас от Стара Загора и бе продадена от страната преди девет години.

Тодор Анчев бе задържан през март 2011 година в остарялата столица, когато отишъл в полицията, с цел да си извади нова персонална карта. Шест години преди този момент той е бил разгласен за интернационално търсене с европейска заповед за арест, тъй като е бил към този момент наказан в Испания. Известният като Русенеца обаче тогава бил измамен от юрист, който му бил споделил, че може да лежи присъдата си или у нас, или в Испания и поради това се оставил на бъде арестуван. След това Окръжният съд във Велико Търново удостовери Европейската заповед за арест на Тодор Русенеца и той е трябвало да замине за кралството още през 2011 година Едва по-късно обаче стартира дългата правосъдна сага с този проблем, който се оказва един от забавните в България.

През 2002 година Тогава Анчев бе арестуван в Испания дружно със съдружника си Красен Кънчев от великотърновското село Присово. През декември 2015 година за въпросния Кънчев гръмна новината, че бил похитен в Турция и желали за него 1 млн. евро откуп. До момента обаче по този начин и не е ясно дали е имало действително похищение, или е ставало въпрос за неуредени бизнес връзки.
По това време абсурдът във Велико Търново бе голям, тъй като известният с престъпното си досие Тодор Анчев имаше възбрана да напуща страната. Въпреки това тогавашното управление на полицията го пуска зад граница, с цел да се лекува в Хамбург. Вместо за Германия той обаче отпътувал за Испания, където бил закопчан дружно с Красен. Тодор Анчев има престъпна регистрация за кражба на коли и е осъждан за закононарушения срещу младежта. До пролетта на 2009 година той и Красен Кънчев имат обща компания „ Енержи спорт БГ ”. После тази компания е продадена на друго лице. Преди години един полицейски шеф бе дал бронежилетки на Русенеца, което малко по-късно му коства главата. Името на Анчев бе свързвано с лихварство, противозаконни заложни къщи и още куп закононарушения.

Анчев не се екрил от полицията, до момента в който испанските управляващи го търсят. Ако в края на 2010 година не бе въведена Шенгенската осведомителна система /ШИС/, не е ясно дали и завчера Тодор Анчев щеше да бъде засечен и задържан в търновската паспортна работа. Докато Испания го търси, той е развивал бизнес най-малко посредством 7 компании. Към 2011 година предприемачът е притежател на „ Трезор-2 ”, „ Сити ”, „ Никос-63 ”, „ Никос-Тодор Анчев ” и „ Кимбо Фуудс ”. Участва като шеф в две сдружения – „ Спортен клуб по фитнес „ Етър-2005 ” и „ Клуб по културизъм „ Гладиатор ” дружно с Христомир Христов. Повечето от компаниите са основани след 2005 година, а най-старата се занимава със заложна активност от 1999 година Последната е записана напролет на 2010г. и посредством нея Анчев завъртя бизнес със сладолед по центъра на Велико Търново. Останалите сдружения се занимават с всичко съвременно и разрешено – от транспортни услуги до хотелиерство и недвижими парцели.

На 7 май 2013 година Апелативният съд във Велико Търново анулира определението на Окръжния съд и не приема присъдата за на Испания за осъществяване. Мотивите са нарушено право на обективен развой и съответно правото на Анчев да участва персонално на делото било нарушено.
След това обаче основният прокурор Сотир Цацаров желае от Върховен касационен съд да възобнови делото,защото Апелативният съд е излязъл отвън компетентността си в производството по осъществяване на влезнала в действие присъда. После Върховен касационен съд праща делото в Пловдив,където апелативните съдии поддържат търновските си сътрудници. После следват нови производства, нови обжалвания и нови решения. Последната правосъдна инстанция-ВКС споделя,че присъдата на испанските управляващи би трябвало да се извърши в Испания и 55-годишният предприемач е екстрадиран.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР