След съдебна ревизия на изборни книжа и изготвена съдебно-математическа експертиза,

...
След съдебна ревизия на изборни книжа и изготвена съдебно-математическа експертиза,
Коментари Харесай

Съдът отмени частично избора на Общински съвет в Благоевград

След правосъдна проверка на изборни бумаги и направена съдебно-математическа експертиза, отразяваща установеното при инспекцията на бюлетините, решението на ОИК - Благоевград за оповестяване резултатите от гласуването за общински съветници следва да се поправи в частта на оповестените преференции за Антония Сивикова - претендент за общински консултант №106 в листата на коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България " и в частта, с която №103 в същата кандидатска листа Василиса Валеова е оповестена за определен общински консултант.

Решението е анулирано и в частта на оповестения брой преференции за Ваня Алексиева - претендент №103 в листата на локалната коалиция " Вътрешна македонска революционна организация - Разузнавателна служба на ФРГ (Български гласъ) " и в частта, с която претендентът №107 в същата листа Петър Андонов е разгласен за определен общински консултант.

С решението Административен съд - Благоевград връща книжата на Общинска изборна комисия - Благоевград за установяване на резултатите от гласуването в анулираните елементи на решението от ОИК - Благоевград, съгласно напътствията в претекстовете на правосъдното решение. Оспореното пред съда решение на ОИК - Благоевград е доказано в останалата му част, показват от административния съд. От там допълват, че решението предстои на обжалване пред Върховния административен съд в седемдневен период от съобщаването му на страните.

Административното дело бе формирано по тъжба на Антония Сивикова - претендент за общински консултант от коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България " срещу решение на ОИК - Благоевград за оповестяване резултатите от гласуването на създадените избори за общински съветници в община Благоевград на 29 октомври 2023 година Към делото бяха присъединени жалбите на още трима претенденти за общински съветници - Злата Ризова и Ваня Алексиева, които бяха претенденти от листата на локалната коалиция " Вътрешна македонска революционна организация - Разузнавателна служба на ФРГ (Български гласъ) " и Магдалена Прътева - претендент за общински консултант от коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България ". Жалба бе подадена и от коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България ".

С решение на ОИК - Благоевград от 31 октомври бяха оповестени резултатите от гласуването на създадените избори за общински съветници на 29 октомври. Мандатите в Общински съвет - Благоевград са 4. За мандат 2023 - 2027 година гласоподавателите дефинираха 16 партии, обединения и локални обединения да имат свои представители в локалния парламент.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР