След реформата по Коледа и свития ковид бонус Повече от

...
След реформата по Коледа и свития ковид бонус Повече от
Коментари Харесай

Всеки втори пенсионер с по-малко пари през януари

След промяната по Коледа и свития коронавирус бонус

Повече от половината възрастни хора в България ще вземат по-малко пари през януари спрямо последните два месеца на предходната година, макар нарастването на пенсиите приблизително с 12,5%, оповестено на 25 декември.

Това е по този начин поради намаляването на коронавирус
бонуса от 120 на 60 лв.. В същото време при всички с пенсии от 315 до 480 лв. нарастването е по-малко от 60 лв. на месец. Например, в случай че до момента човек е взимал 320 лева пенсия плюс 120 лева добавка, което прави общо 440 лева, с измененията ще взима минималната пенсия от 370 лева плюс добавка от 60 лева, или общо 430 лева - с 10 лева по-малко, в сравнение с до момента.

Сред ощетените са и някогашни военни, служители на реда, миньори и летци, които са се пенсионирали посредством приравняване на стаж от първи и втора в трета категория. Много от тях също не получават актуализация на парите с 12,5%, а сборът на пенсията и коронавирус добавката за януари е по-малък спрямо това, което са получавали през ноември и декември 2021 година

Ако не се счита въпросната добавка обаче, от 25 декември минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст у нас е увеличена от 300 лева на 370 лева Максималният размер на получаваните една или повече пенсии набъбна от 1440 лева на 1500 лева Същевременно тежестта на всяка година застрахователен стаж към този момент е увеличена от 1,2 на 1,35 на 100, което води до индексиране на пенсиите сред минималния и оптималния им размер с 12,5%.

Бедни и след промяната: Един милион българи на минимална пенсия

Януарските пенсии ще бъдат с някой лев от горната страна, и то единствено за половината българи. Когато започва регулярното месечно заплащане на възрастните, те с изключение на обновените си пенсии, ще вземат и добавка след преизчислението по новите правила за дните сред 25 декември и 31 декември. Припомняме, че на 25 декември новото държавно управление на Кирил Петков вкара четири огромни промени за парите за възрастните.

Коефициентът за всяка година застрахователен стаж се подвигна от 1.2 на 1.35%. Второ - минималната пенсия за стаж и възраст от 300 лв. става 370 лв.. От този размер се дефинират минималните размери на останалите типове пенсии, свързани с трудова активност, като за пенсията за застрахователен стаж и възраст, отпускана при повърхностен застрахователен стаж (към момента условието е за съществуване на най-малко 15 години автентичен застрахователен стаж), минималният размер е 314,50 лева (85 на 100 от 370 лева.). Минималният размер на наследствената пенсия пък нараства на 277,50 лева Той се дефинира като 75 на 100 от размера на пенсията за застрахователен стаж и възраст (75% от 370,00 лева.).

Пенсионерите, които получават най-малък размер на пенсията към началото на декември 2021 година, са към 879 000. Прогнозата за януари 2022 година обаче е техният брой да се усили до 1 030 000, което е към половината от българските пенсионери, сочи справката на Национален осигурителен институт.

На трето място, от 25 декември 2021 година е повишен и оптималният размер на получаваните една или повече пенсии, без добавките към тях, като същият нараства от 1440 лева на 1500 лева Броят на пенсионерите, които са лимитирани до по този начин закрепения таван на пенсиите от 1500 лева, е към 34 000. И последно, от същата дата влезе в действие и постановлението на Министерския съвет, с което е избран нов размер на обществената пенсия за напреднала възраст - 170,00 лева месечно. Тя беше 148 лв..

Обещанията се разминават с действителността

При показване на минипенсионната промяна новата власт даде обещание, че нито един пенсионер няма да се окаже с по-малко пари, в сравнение с е взимал до момента. В последните месеци на остарялата година обаче възрастните бяха бонусирани с огромни коронавирус добавки. За октомври, ноември и декември те получаваха по спомагателни 120 лв.. За тази година спешната добавка е понижена на половина - 60 лв.. Парите идват от преизпълнение на данъчните доходи, посочи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Така обещанието на новата власт обаче не важи за всички. Иванка Петрова и до момента е била измежду най-бедните пенсионери. Пенсията <210> е била едвам 326 лв.. След повдигане на коефициента за всяка година застрахователен стаж на 1.35% парите <210> се усилват до 355 лв.. Сумата обаче е по-малка от минималната пенсия и по този начин Иванка автоматизирано скача на равнището на минималното заплащане от 370 лв.. С ковидната добавка за януари дамата ще получи общо 430 лв. (370 лв. плюс 60 лева). Парите <210> обаче ще бъдат по-малко, в сравнение с е взимала последните три месеца. Простата сметка сочи, че 326 лева плюс ковидната добавка от 120 лв. прави 446 лв.. Тоест Иванка Петрова ще бъде ощетена с 16 лв..

Увеличението е приблизително с 12.5%, само че не за всички

Пенсионерите, които са съумели да схванат новите си пенсии, обобщават, че парите им напълно не са вдигнати с 12.5%, както интензивно се говореше. По-ниското нарастване визира главно хората, които са полагали труд в първа и второкласен и са се пенсионирали посредством приравняване на прослужените години в стаж от трета категория. Това са най-много миньори, военни и чиновници в гражданската авиация. При тях актуализацията е доста по-ниска.

Пенсиониран боен доктор от Пловдив споделя, че нарастването при него е с 5,2%, в случай че е работил първа и трета категории труд, а на брачната половинка му е с 9%, при цялостен трудов стаж при трета категория труд. Той разполага с ПИК код и към този момент е ревизирал преизчислението си на уеб страницата на Национален осигурителен институт.

Според общото мнение сензитивно е нарастването при хората с минимални пенсии. При тях скокът е с близо 24% - от 300 на 370 лв.. Бившият вицепремиер Лидия Шулева предизвести още преди Коледа, че ще има и пенсионери, които няма да получат никакво нарастване на парите си. Това са хората, които са се осигурявали на оптималния застрахователен приход, до момента в който са работели. Което пък е доста незаслужено за тях, тъй като те в действителност са дотирали системата.​

Важно предписание

Преизчисляване на пенсиите ще се извърши единствено в случай че това е по-благоприятно за пенсионера, прецизират от Национален осигурителен институт. В противоположен случай ще се резервира размерът на досегашната пенсия.

За преизчисляването на всяка пенсия ще бъде издадено предписание, което ще се връчва на лицата при поискване. В взаимозависимост от желанието на пенсионера връчването може да се извърши на място в приемната на съответното териториално отделение на Национален осигурителен институт, посредством лицензиран пощенски оператор с предложено писмо с противоположна квитанция или посредством Системата за несъмнено електронно връчване на Държавна организация „ Електронно ръководство “. Лицата, разполагащи с Персонален идентификационен код (ПИК) на Национален осигурителен институт, към този момент могат да вършат информации за разпорежданията, касаещи техните пенсии, на интернет страницата на Осигурителния институт.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР