След редица видеа, снимки и информация относно една от най-дългоочакваните

...
След редица видеа, снимки и информация относно една от най-дългоочакваните
Коментари Харесай

Mercedes представи електрическата S-Klasse

След редица видеа, фотоси и информация по отношение на една от най-дългоочакваните министър председатели при Mercedes, не щеш ли немската компания сподели най-луксозния си електромобил, еквивалент на S-Klasse. Mercedes-Benz EQS дебютира в две версии и оптимален пробег от 770км с едно зареждане.



Започвайки с дизайна на EQS, можем да забележим че той няма доста общо с този при S-Klasse или най-малко не на външен тип. Цялостната форма на модела е много по-обла, което пък се отразява позитивно на аеродинамичността, която съгласно немската компания е най-хубавата постигана в миналото при сериен автомобил.



Платформата на която е издигната електрическата лимузина също е напълно нова, само че повече детайлности за нея ще разберем при премиерата на EQE или най-малко по този начин дават обещание от Mercedes. Дължината на EQS е тъкмо 5265мм, което е повече от тази на общоприетата S-Klasse, само че по-малко от удължената ѝ версия.



Преминавайки към интериора, там можем да забележим таблото, формирано от три екрана с обща величина от 56 инча, които на процедура демонстрират и управляват всяка една функционалност на колата. Всички технологии от S-Klasse са налични и тук, като това включва хед-ъп екрана с виртуална действителност и разнообразни асистенти за подкрепяне на лидера при шофиране.



Колата е снабдена със завиване на четирите гуми, което съгласно немската компания обезпечава радиус на завой, сходен като този на дребната A-Klasse. Опционално е и автоматизирано отваряне на вратите, когато ги приближите, както и автоматизирано затваряне, когато натиснете педала на спирачката, преди да потеглите.



Една от забавните новости, които предлага Hyperscreen конфигурацията с три екрана е гледането на филми и видеа от пасажерския екран. Различни датчици пък наблюдават погледа на лидера и в случай че той погледна екрана на пасажера, то той се затъмнява. Това не се случва единствено и само в случай че Mercedes Drive Pilot системата, която на процедура кара сама до избрани скорости е включена.



На първо време клиентите ще могат да избират сред EQS 450 и EQS 580 4Matic, а от Mercedes работят над версия със 715 конски сили, която най-вероятно ще носи AMG емблеми.



При EQS 450 разполагате с един електромотор, инсталиран на задната ос, който генерира 333 конски сили и оптимален въртящ миг от 568 нютон метра, които са задоволителни за ускоряване от 0 до 100км/ч за 6.2 секунди.



По-мощната версия EQS 580 разполага с по един електромотор, който задвижва предните и задните гуми и обезпечава 523 конски сили и оптимален въртящ миг от 855 нютон метра. Въпреки тежестта от над 2.5 тона, ускорението до 100км/ч лишава 4.3 секунди.



Що се отнася до вариантите за акумулатори и пробег, от компанията загатват единствено че при настройка с по-голямата 107.8кВч батерия пробегът доближава 770км, само че е допустимо да бъде поръчана и по-малка 90кВч батерия.



Максималната скорост и при двете версии е лимитирана на 210км/ч за по-добър разход на сила, а от Mercedes дават обещание бързо зареждане, което да обезпечава 300км пробег след 15-минутно зареждане.



Все още няма оповестени публични цени за електрическото возило, само че от компанията намекнаха, че те ще са еквивалентни при тези на S-Klasse, a продажбите стартират още от тази есен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР