След редица ръководни позиции в компаниите BorgWarner, Fiat Group, Volvo и

...
След редица ръководни позиции в
компаниите BorgWarner, Fiat Group, Volvo и
Коментари Харесай

Weltmeister EX5 е първата електрокола на китайска компания с капитал $1 милиард

След редица управителни позиции в компаниите BorgWarner, Fiat Group, Volvo и най-големия китайски автопроизводител Geely, Фриимен Шен основава своя лична компания. Името й е Weltmeiser, а първото й произведение е електрическият SUV EX5.

Последната месторабота на Шен преди основаването на новата компания е член на борда на шефовете на Geely и той участва интензивно в закупуването на Volvo от китайската компания. След присъединяването на шведската марка Шен става старши вице-президент на Volvo Car Corporation и президент на Volvo Car Group China. След напускането на Geely и Volvo Шен стартира WM Motor в 2015-а година.

Финансовата основа на компанията е учудващо добра – единствено в първия интервал на набиране на капитала си тя съумява да убеди вложители от първа ръка да вложат в нея $1 милиард. Днес WM Motor разгласи, че започва набирането на поръчки за електромобила си през април следващата година.

Компанията е изцяло китайска, независимо от немското си име Weltmeister /Световен шампион/. Името е избрано неслучайно – то би трябвало да отразява “силно предизвикателство към традиционните автомобилостроители от стартъп фирмите в света ”.

По време на формалното показване на автомобила предходната седмица Шен е споделил пред Reuters проектите на компанията си да стартира производството на колата през второто тримисечие на 2018-а година и да достави първите коли на клиентите през втората половина на годината.

Цената на автомобила ще е под 300 000 юана /$45 000/. Шен разгласи още на представянето, че плановете на компанията включват лансирането на три електрическия автомобил до 2020-а година, а индустриалната й цел е направата на 100 000 коли годишно от три до четири години след стартирането на пазара на EX5.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР