След редица проучвания и изследвания през последните години е категорично

...
След редица проучвания и изследвания през последните години е категорично
Коментари Харесай

Няколко страхотни неща, които ще се случат с тялото, когато спрем захарта

След редица изследвания и проучвания през последните години е изрично открито, че захарта безспорно е пристрастяваща. В някои случаи се съпоставя с реакциите, които се получават от приема на наркотик, а от време на време може да се окаже също толкоз нездравословна и рискова.

Освен за развалянето на положителното здраве и физическо богатство, тя повлиява и неподходящо на мозъка, поддържането на здравословни килограми, доброто въодушевление, съня и равнищата на сила. Днешните заети, работещи и живеещи на бързи обороти хора, употребяват към пет пъти повече захар от допустимото предложено количество дневно. Те я одобряват съвсем незабелязано, хранейки се основно с изкуствено приготвени и пакетирани храни. Снаксове, чипсове, сладкиши, безалкохолни питиета – в тях се съдържат съвсем 75% от това количество " скрита захар ". Тази статистика е много плашеща, изключително в случай че се вземе предвид, че прекомерната консумация на захар може да докара даже до по-висок риск от ракови болести и диабет.

Възниква въпросът: Колко е оптималната допустима дневна доза захар? Смята се, че за мъжете тя не би трябвало да надвишава 50 г, до момента в който дамите би трябвало да са малко по-стриктни и да не надвишават 40 г на ден. Това са оптимални възможни граници, а не целесъобразни.

Научете какви вреди може да донесе постоянната консумация на огромно количество захар и какво би се случило с организма ви, ако решите да намалите или даже да спрете напълно захарта за избран интервал от време и по този начин да измененията цялостното си виждане във връзка с храненето.

1. Ще свалите непотребни килограми

Свалянето на непотребни килограми е сложна задача за множеството хора. Малка смяна в ежедневните хранителни привички, може да даде огромен резултат в битката с непотребните килограми. Редуцирайки признатото количество захар е именно подобен тип смяна. Има редица изследвания, които демонстрират по какъв начин при идентичен брой признати калории, групите подложени на ниско количество захар и модифицирани въглехидрати, горят повече калории на ден, по отношение на тези, които са били на режим с невисок банкет на мазнини. Консумирането на храни и питиета, съдържащи фруктоза, също имат свойствата да допринесат за покачването на килограми и затлъстяване. Прекомерната консумация на сладки храни през нескончаем интервал от време е причина за устойчивост към хормона инсулин. Ефектът от тази устойчивост е занимателен метаболизъм и депозиране на в допълнение количество мазнини. След като се е построила тази устойчивост, може да се окаже сложен противоположният развой, по тази причина предварителната защита е най-хубавото средство. Инсулинът не е единственият хормон обиден от несъразмерната консумация на захар. Тя също взаимодейства с функционалността на лептина. Този съответен хормон е виновен за управлението на апетита и дава отговор по тази причина по какъв начин ще бъде употребена глюкозата, съхранена в черния дроб. Когато тялото ни не е способно да прочете правилно сигналите на лептина, това може да докара и до наддаване на нездравословно тегло.

2. Ще се храните по-здравословно и по-пълноценно

Захарта е притежател на празни калории. Тя дава краткотрайно подправено възприятие за ситост. Повишава силата единствено за къс интервал от време, след което енергийните равнища бързо се снижават, даже до по-ниски граници от тези, преди приема на захар. Този механизъм е и съществена предпоставка да се изпитва непрекъсната потребност от сладки храни. Да липсва вкус за здравословно и пълноценно хранене, ниска сила и тонус през целия ден, нараснал риск към диабет. В захарта не се съдържат витамини, минерали или фибри, само че също по този начин тя може да попречи на организма при правилното им асимилиране.

3. Ще забавите процесите на стареене

Чували ли сте израз или изказване, че захарта може да ви състари? В развой, прочут като гликация, захарта се закача към колагена в кожата и други елементи на тялото. Това предизвиква възпаление и понижава резултата, както на колагена, по този начин и на еластина – протеините в кожата, които и оказват помощ да се резервира млада. Когато тези протеини не работят толкоз добре, кожата вместо еластична и млада, стартира да наподобява суха и състарена. Процесът на гликация не може да бъде изцяло спрян, само че може да се забави. Както се досещате, ограничаване в количествата захар, които приемате, ще има позитивен резултат върху това. В огромно изследване на 600 мъже и дами е открито, че тези с по-високи равнища на кръвна захар, наподобяват по-стари по отношение на тези, с равнища на кръвната захар в норма. В същото изследване се твърди, че спомагателни 180 гр. глюкоза на литър кръв прибавят и спомагателни 5 месеца към възрастта на кожата. Диабетици, чиято кръвна захар е била повишавана в нескончаем интервал от време, също наподобяват по-стари, по отношение на техни връстници, които не са имали диабет. Освен състаряване, повишен банкет на захар се свързва и с други проблеми на кожата. Такива са влошаване на съществуващо акне, а има изказвания, че даже може да повлияе върху образуването му. След ограничение или прекъсване на захарта за къс интервал от време, може да се забележи позитивна промяна в това, по какъв начин наподобява и по какъв начин се усеща кожата.

4. Ще подобрите съня си и изгодите от него

Проблемите с кръвната захар са едни от водещите аргументи за бодърствуване. Консумацията на захар и рафинирани източници на бърза сила (особено преди лягане) повлияват нападателно на равнищата на инсулина (или кръвната захар). Това може да е сериозна спънка за реализиране на потребен сън. Притокът на бърза сила, който се получава от потреблението на елементарни въглехидрати, кара тялото да освободи хормони, с цел да контролира равнищата на глюкозата, като в същото време подтиква мозъка, нещо, което елементарно може да ви попречи да заспите. Повечето хора също имат и развита сензитивност към сходен вид храни и могат да получат неприятни реакции, които допълнително да затруднят заспиването. Такива нормално са стомашно-чревни разстройства, отичане и газове. Ако в действителност се нуждаете от комфортна и неангажираща храна преди заспиване, доста по-добра алтернатива са сурови (бадем, лешник, кашу, орех и др.) или овесени ядки. Перфектно допълнение към ядките за по-пълноценно хранене би била и доза суроватъчен протеин. Тези храни ще спомогнат за поддържането на постоянни равнища на захар в кръвта и също ще покачат равнищата на хормона серотонин в мозъка. Така ще насърчите спокоен и здравословен сън.

5. Няма да робувате на сладката и бърза храна, а ще се храните с каквото и когато прецените

Случвало ли ви се е само час или два откакто сте консумирали нещо сладко да изпитвате още веднъж същия апетит или даже по-силен? Редица изследвания потвърждават, че захарта в някои случаи може да е по-пристрастяваща от кокаина. Противно на това, в което доста хора имат вяра, пристрастяването към захарта не е прочувствено хранително разстройство. Водещи доктори, посветили огромна част от кариерата си в изследвания по тематиката, считат, че пристрастяването което се получава от честата консумация на захар е биологично разстройство, задвижвано от хормони и невротрансмитери, които ни карат да жадуваме захар и елементарни въглехидрати. Когато консумираме тези храни, телата ни отделят серотонин и бета-ендорфин, невротрансмитери, които усъвършенстват настроението ни, понижат тревогата и покачват самочувствието. Натуралната реакция на човешкото тяло е да желае да изпита тези усеща на благополучие още веднъж и още веднъж. Така се получава циничен кръг, от който човек консумирал захар постоянно дълго време, може да намерения, че няма излизане. Истината е, че са нужни дребни стъпки, като съкращаване на признатата захар от разнообразни източници на седмична база, с цел да се усетят позитивни резултати и да намалее неконтролируемият апетит. Според хора минали по този път са нужни 10 дни, а в някои случаи даже по-малко, с цел да усетите резултати от дейностите си.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР