След реакцията на българското външно министерство по повод острото изказване

...
След реакцията на българското външно министерство по повод острото изказване
Коментари Харесай

Ще защитаваме правата на малцинствата

След реакцията на българското външно министерство във връзка острото изявление на сръбския вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич за правата на българското малцинство в Сърбия, той промени позицията си.

В подтекста на напрежението с Черна гора, министърът напомни, че са последвали обвинявания на черногорските управляващи, за това, че Белград се меси във вътрешните й работи. Затова е показал обстоятелството, че доста страни слагат въпроса за ситуацията и статута на техните национални малцинства в Сърбия. Целта му не била да каже, че това е неприятно, а да обърне внимание на смисъла на този въпрос през днешния ден, когато съществуват интернационалните конвенции за правата на националните малцинства и европейски полезности.

Изнесох информацията, че българите в Сърбия са 0,26%. Но ние вършим проекти за деяние, имаме някои отговорности по този мотив и доста почитаме правата на националните малцинства. Дори от българското Министерство на външните работи реагираха и споделиха, че това е правилно и ще продължат по този метод, тъй като желаят да се съблюдават всички европейски стандарти и ние поддържаме това ", съобщи Дачич пред РТВ, оповестява БГНЕС.

Припомняме, че в неделя сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич атакува остро България. Докато разяснява спора сред Сърбия и Черна гора по държавната телевизия, някогашният представител на Слободан Милошевич порица напъните на страната ни за запазване на българското малцинство в Сърбия. По думите му то било малочислено, само че все пак на всяка среща на Европейския съюз България поставяла въпроса за правата на сънародниците ни. От външно министерство обявиха за NOVA, че държавното управление пази и ще продължи да пази правата на българските общности зад граница, освен в Сърбия.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР