След размразяването на преговорите между ГЕРБ и Продължаваме промяната-Демократична България

...
След размразяването на преговорите между ГЕРБ и Продължаваме промяната-Демократична България
Коментари Харесай

Втори ден ГЕРБ и ПП-ДБ редят кабинет. Кои са проектоминистрите

След размразяването на договарянията сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната-Демократична България " към този момент втори ден двете обединения редят конструкция и състав на кабинет. Както Клуб Z писа, въпреки заявките на партията на Бойко Борисов, че ще желае кабинет на " споделената отговорност ", оттова са решили да оставят на Политическа партия водещата роля в реденето на министрите. Днес това бе на процедура доказано и от Борисов, който съобщи: " От " партията на смяната " желаят сами да си носят отговорност. Ние с Демократична България отговаряме на техните претенции. Ако има утвърдени специалисти от по-широк набор, само че това е тяхно право. "

Така на процедура огромна част от кабинета ще е от лица, препоръчани от Политическа партия, само че въпреки всичко съгласувани с Мария Габриел и ГЕРБ. Няма смяна в главните параметри - държавно управление с 18 месеца небосвод, като в първата половина министър-председател ще е номинацията на ПП-ДБ акад. Николай Денков, а във втората - тази на ГЕРБ - Габриел. За времето, в което не са министър председатели, и двамата ще са вицепремиери, като Габриел ще е и министър на външните работи.

Има основни промени обаче по отношение на в началото оповестения кабинет " Денков ", който бе пожелан от ГЕРБ още преди месец, преди връчването на първия мандат. Впечатление прави, че са сменени част от политическите фигури с такива, които са специалисти в дадена област, без партийно блестящо партийно обвързване. Подменен е по-малко от половината състав.

Знаково обаче остава името на Асен Василев. Съпредседателят на Политическа партия все по този начин е номинация за министър на финансите, макар в миналите повече от месец диалози да бе най-спорната фигура, която Борисов ту припознаваше за МФ, ту не.

Макар към момента да е единствено неофициано, знаково е името и на Екатерина Михайлова, която може да размени първичната номинация за министър на правораздаването - тази на някогашния народен представител от Политическа партия и ръководител на комисията по правни въпроси Милен Матеев. Юристката и учител в Нов български университет е знаково лице на дясното пространство, в това число като съосновател на ДСБ. По информация на Клуб Z тя е поканена, само че не е дала към момента отговор.

След няколко метаморфози, нов титуляр има и за ключовото Министерство на вътрешните работи. Става въпрос за шефа на ГДБОП - основен комисар Калин Стоянов. Стоянов е натрапен като професионална кандидатура, допустима и за ГЕРБ, и за Политическа партия, като е назначен за шеф на ГДБОП през май 2021 година, когато Бойко Рашков бе длъжностен Министерство на вътрешните работи министър.

За министър на културата е обсъждан издателят Мартин Захариев.

От " Да, България ", част от Демократична България, все по този начин нямат своя номинация, както и оповестиха, че ще създадат. 

Реципрочно

По информация на Клуб Z ПП-ДБ смята да върне мандата на Румен Ра  дев даже преди крайния период, който изтича в 17 ч. в понеделник. В парламентарната група къде на смешка, къде съществено, се приказва даже мандатът да бъде върнат неприсъствено - с цел да отвърнат на Раде в по метода, по който той опита да ги унизи при връчването му. В понеделник Радев изиска от обединяването да не " оползотворява " мандата, тъй като след записите от партийното заседание на Политическа партия бил " дискредитиран ".

Ето кои са спряганите имена, съгласно източниците на Клуб Z, като съставът продължава да се разисква и сега и не е финален:

Министър-председател на ротация - Николай Денков и Мария Габриел

Вицепремиер на ротация - Мария Габриел и Николай Денков

Министър на финансите - Асен Василев, съпредседател на Политическа партия и някогашен отраслов министър в кабинета " Петков "

Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов, шеф на ГДБОП (Първоначално бе Андрей Янкулов, а след това Цвятко Георгиев)

Министър на правораздаването - Милен Матеев/Екатерина Михайлова

Министър на енергетиката - Радослав Рибарски, народен представител от Политическа партия

Министър на районното развиване и благоустройството - Андрей Цеков, народен представител от Политическа партия, някогашен зам.-министър на финансите

Министър на външните работи - Мария Габриел (докато Денков е министър-председател), след това - Ирена Димитрова, някогашен зам.-министър - в началото титуляр

Министър на нововъведенията - Даниел Лорер, народен представител от Политическа партия, някогашен отраслов министър (под въпрос)

Министър на опазването на здравето - доктор Христо Хинков, дълготраен шеф на Националния център по публично здраве и разбори.

Министър на превоза - Георги Гвоздейков, някогашен народен представител от Политическа партия и шеф на закритото сдружение за " въздушните коли за спешна помощ " - " Хели Мед Сървиз ".

Министър на образованието и науката - проф. Генка Петрова, някогашен зам.-министър. 

Министър на защитата - Тодор Тагарев, някогашен длъжностен министър и проекто подобен в кабинета " Петков ".

Министър на труда и обществената политика - Иванка Шалапатова, изпълнителен шеф на фондация " За Нашите Деца " и някогашен отраслов зам.-министър. Тя размени Иван Кръстев, който е от Българска социалистическа партия и това провокира неодобрение и в ГЕРБ, и в десните среди.

Министър на стопанската система -  Спряган е  Цвятко Георгиев, ръководител на Държавната комисия по сигурността на информацията, само че към момента и това име е под въпрос. Първоначално в кабинета " Денков " титуляр бе Юлиан Войнов, финансист и стопански анализатор, учител в Стопанската академия в Свищов.   

Министър на електронното ръководство - Александър Йоловски, някогашен зам.-министър.

Министър на земеделието - Кирил Вътев, притежател на месопреработвателната компания " Тандем ". Първоначално титуляр бе някогашният шеф на БАБХ, в този момент народен представител от Политическа партия Христо Даскалов.

Министър на околната среда и водите - Юлиан Попов, някогашен длъжностен министър в мандата на  президента (2012-2017) Росен Плевнелиев

Министър на туризма - Зарица Динкова ( " Зелено придвижване " ), която бе зам.-министър на външните работи. В лист номер едно бе Гергана Кабаиванова, управител на фондация.

Министър на културата - Предложена бе Яна Генова, културолог, само че се чака да има нов титуляр, като името към момента не е конкретизирано. Но се спряга Мартин Захариев.  

Министър на спорта - Димитър Илиев, някогашен авто играч, който обаче също е под въпрос 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР