След разхлабване на мерките у нас и около нас, нещата

...
След разхлабване на мерките у нас и около нас, нещата
Коментари Харесай

Мими Виткова: Нещата с Covid-19 сякаш излизат извън контрол

След разхлабване на ограниченията у нас и към нас, нещата сякаш към този момент излизат отвън надзор . Това съобщи пред БНР някогашният министър на опазването на здравето доктор Мими Виткова по отношение на преодоляването на разпространяването на Covid-19.

В един начален интервал на епидемията от ковид сме съумели да се оправим, " дори се похвалихме, че сме първенци в Европа ... Само че напоследък това, което следим, е много обезпокоително, сподели Виткова.

По думите й най-неприятното е загубата на доверие от страна на обществото - в държавното управление и в Щаба, който изчезна от полезрението. Колебаем се от единия полюс на рестриктивни ограничения към другия полюс на безусловно безотговорно развиване на обстановката, съобщи някогашният здравен министър.

Страхувам се, че с този ритъм на повишаване на броя на заболелите на здравната система не ѝ остава доста време, с цел да се затрудни съществено в даването на здравна помощ, предвижда Виткова.

Същевременно посланията от Министерството на здравеопазването са, че здравната система е постоянна и ще издържи.

Припомняме, през вчерашния ден на среща при премиера Бойко Борисов бе декларирано, че лечебните заведения могат да се оправят при натоварване.

Виткова е скептична " Въпросът е какъв брой ще издържи, като гледаме темпа на повишаване. В обособени райони диспропорциите са много огромни във връзка с недостига на фрагменти. Най-вече в недостига на анестезиолози, пък и освен. Ако считаме, че лекуването на тази характерна патология може да бъде поверено на всеки доктор - това е несериозно ", безапелационна е някогашният здравен министър.

Според нея подхванатите ограничения евентуално от опасенията на държавното управление от митингите, се неглижират. " Епидемията съществено настава в целия свят. Дали е втора вълна, дали е продължение на първата вълна... настъпват разновидности в самия вирус. Всички признават, че заразяването сред хората става по-бързо . За мен нещата не са по никакъв начин успокоителни ", сподели Виткова.

Тя се притеснява, че на равнище държавно управление проблемите се подценяват и въвеждането на избрани ограничения, може би, закъснява.

Според нея ограниченията при ръководството на разпространяването на ковид са повече политически. Няма никакво пояснение по какъв начин на фона на основания щаб се сътвори и паралелна конструкция - Експертен медицински съвет .

" Какво пречеше всички експерти да бъдат обединени в една конструкция и надлежно решенията, които се вземат, да бъдат еднопосочни, За да не се основава комплициране в обществото ", запита тя.

Доста нескончаем е интервалът, а не се знае и докога, в който хората ще бъдат сложени в необикновени условия на живот, сподели Мими Виткова.

По мотив нарастването на клиничните пътеки с 10%, тя съобщи, че българското опазване на здравето боледува много съществено от дълги години. В зората на демокрацията обвиняванията към системата, която беше надълбоко обществена, бяха, че тя не е пазарно насочена.

Пазарната ориентировка на системата би помогнала да се подобрят грижите за болните, като се усилят възнагражденията на медицинските експерти, само че това не се случи.

" Тази свръхпазарност на системата не води и в международен мащаб нито до възстановяване на грижите, нито до справяне със обществено значимите болести , нито пък са удовлетворени всички медицински експерти. Това докара до централизация на болнична помощ и на медицински експерти в няколко града на страната . Цели региони са в тежък недостиг , сподели Виткова.

Според нея като че ли здравната система е оставена на автопилот. " Контролът върху нея е никакъв. Всяко здравно заведение, изхождайки от статуса си на търговски индивид, си създава свои правила, вкарва свои такси ", счита Виткова.

Ако нещата продължат по този начин, системата тежко ще катастрофира, съобщи някогашният здравен министър Мими Виткова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР