След разговор с тогава кандидата за премиер и кратък размисъл

...
След разговор с тогава кандидата за премиер и кратък размисъл
Коментари Харесай

Министърът: Системата се нуждае от стабилност и баланс

След диалог с тогава претендента за министър председател и къс размисъл от моя страна, одобрих предизвикването да стана длъжностен министър. Минала съм през доста стадии в опазването на здравето и като доктор, и като админ. Напълно наясно съм, че в границите на този мандат няма по какъв начин да решим всички значими въпроси, само че това, към което ще се стремя, е да има баланс, да има приоритизиране, администрацията да работи доста добре, с цел да може и лечебната активност да върви добре.

Това сподели служебният министър на опазването на здравето доктор Галя Кондева пред Българска национална телевизия в отговор на въпрос кой й е предложил поста и по какъв начин се е съгласила да е министър.

„ Отговорността е водеща, с цел да приема, тъй като съм наясно, че от този мандат не може да се излезе с позитиви в персонален проект. Досега не е имало нито един министър на опазването на здравето, който да не е бил оплют в общественото пространство и по тази причина го чакам. Искам просто системата да работи разумно, умерено, устойчиво и най-важното – да има баланс. Проблемите са налични, има ги, някои от тях не са решавани с години, само че все от някъде би трябвало да се стартира “, добави още доктор Кондева.

По мотив митинга против нея, проведен от фондация „ Даная “ още в първите дни на мандата й като длъжностен министър, доктор Кондева сподели, че през днешния ден има среща с майката на Даная Ани Стоянова и представители на фондацията, с цел да изслуша настояванията им. Припомняме, че от фондацията желаеха оставката на министър Кондева поради анулираната от нея заповед на министър Хинков за уволняване на шефа на УМБАЛСМ „ Пирогов “ доктор Валентин Димитров.

„ Министерството следи над 300 лечебни заведения за болнична помощ. За нас най-важно е да има непоклатимост и успокоение в системата. Това беше една от аргументите, изключително в случай, че на 23 април изтичаше контракта на шефа, да анулира заповедта за уволнението му “, сподели доктор Кондева.

Министърът съобщи, че по случая с Даная са постъпили три одитни отчета – два от Медицински контрол и един от АДФИ. „ Преди два дни от Прокуратурата пристигна информация, че се е отказала да образува досъдебно произвеждане по случая заради липса на данни за закононарушение. Със сигурност има проблеми в „ Пирогов “, само че те не са свързани единствено с шефа на болничното заведение, без да го пазя. Стабилността в едно лечебно заведение е доста значима, тъй като с помощта на нея да вземем за пример предходната седмица успяхме да приключим процеса по превозването, диагностицирането и лекуването на простреляното във Враца дете “, сподели доктор Кондева.

Тя добави, че към този момент са оповестени 7 състезанието и следва да бъдат оповестени още 9 за шефове на лечебни заведения, защото мандатите на управителните им органи изтичат този месец.

По отношение на медицинския хеликоптер доктор Кондева съобщи, че водачите към този момент са завършили образованието си и той ще може да стартира дейна активност през юни. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР