След пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция България вече

...
След пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция България вече
Коментари Харесай

Интерконекторът с Гърция: първата тръба на България, по която не тече руски газ


След стартирането в употреба на интерконектора с Гърция България към този момент получава газ от Азербайджан. Първият резултат от това е предстоящото поевтиняване на природния газ. Следващият може да се прояви на изборите тази неделя.

Председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен: " Днес стартира нова епоха за България и Югоизточна Европа "

Президентът Георги Първанов контракти през 2008 година за България, 14 години по-късно “пусна ” тръбата, по която от 1 октомври азерското синьо гориво ще се получава в цялостен размер. Капацитетът ѝ е 3 милиарда куб. метра - колкото годишната консумация на, а след построяването на компресорна станция ще доближи 5,5 милиарда кубика.

Близо 1,57 милиарда кубически метра - половината от настоящия капацитет на газовата връзка - са резервирани с 25-годишен контракт за газ от Азербайджан, от които 1 милиард получава, малко над 200 милиона кубика е за гръцкия оператор DEPA, италианската енергийна компания Edison и по-малки количества за азербайджанската Socar. Освен тях и американската Linden Energy, която има 50% в “Овергаз ”, е запазила 10% от контрактуваното количество. Свободният потенциал ще се предлага на две европейски тържища.

Предисторията
Редакцията предлага
Това е първата газова тръба в България, която не е обвързана с съветско синьо гориво. За газовата връзка се заприказва през 2009 година, когато през януари Русия спря за две седмици газа през Украйна без авансово предизвестие. Тогава беше подписан меморандум за съгласие по плана, през 2011 година бе основано взаимното българо-гръцко сдружение ICGB, като първичните планове бяха работите да приключат до края на 2014 година

Но финансиране беше обезпечено по-късно - общо 240 млн. евро, една трета от които бяха предоставени безплатно от Европейски Съюз. През 2019 година стартира същинското строителство, което по този начин и не завърши до април 2020 година Крайният период беше изместен още два пъти, с цел да тръгне най-накрая през днешния ден газът. Предишното държавно управление форсира работата по тръбата, а четвъртият длъжностен кабинет на президента Радев издаде последните две нужни разрешителни - акт 15 и акт 16, с цел да бъде пусната газовата връзка в комерсиална употреба. 151 км от дългия 182 км газопровод са в България, останалите в.

Така връзка, чието начало бе положено в края на ръководството на Тройната коалиция, мина през стадий на реализация, проточил се през десетилетието на държавните управления на Бойко Борисов и няколко краткотрайни, откри бърз свършек при последните два кабинета. След като бъде подготвен и терминалът за полутечен природен газ край Александруполис с предстоящ краен период 1 януари 2024 година, България може напълно да загърби руския газ.

Приоритет за Европейски Съюз, смяна за Балканите

Церемонията по разкриване на интерконектора, разгласен за приоритет на Европейски Съюз, стана мотив за енергийна, само че и друга дипломация. В словото си президентът Румен Радев акцентира, че планът трансформира енергийната карта на Европа, приказва за солидарността и взаимните планове в района, само че и подсети за прекомерно дългото очакване на България и Хърватия за - “11 години откакто сме покрили критериите за участие ”. Самият Радев беседва преди този момент с премиера на Румъния Николае Чука за свързаността сред двете страни, в това число третия мост на Дунав, за който беше подписан меморандум през септември.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис, също посетител на събитието, означи, че връзката е енергиен мост и има геополитически измерения: “Става въпрос за газова мрежа, на която може да се разчита. Тя свързва освен страни, само че и сътрудници, които споделят идентични евроатлантически полезности ”.

Президентите на България и Азербайджан Румен Радев и Илхам Алиев по време на церемонията в София

Пускането на интерконектора е от изключително значение за България, откакто по дълготрайния контракт, само че и за Европейски Съюз, сложил си за цел да се откъсне от съветската газова взаимозависимост до 2030 година поради войната на Путин в Украйна. “Днес стартира нова епоха за България и Югоизточна Европа. България нормално получаваше 80% от газа си от Русия, само че това беше преди Русия да стартира една ужасяваща война против Украйна и енергийна война против Европа. Този газопровод трансформира обстановката и за България, и за енергийната сигурност в Европа. Този план значи независимост от ”, съобщи в София. Според нея Европа има всички шансове да се освободи от тази взаимозависимост и “това е въпрос на политическа воля ”. А президентът на Азербайджан Илхам Алиев съобщи, че до 2027 година страната му има подготвеност да удвои преноса на природен газ за Европа.

Природният газ ще поевтинее

Емилия Милчева

Ден по-рано Алиев получи от Радев предложение от междусистемните газови оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия, които оферират да транзитират спомагателни 5 милиарда кубически метра газ годишно от Азербайджан за Европейски Съюз по меморандума, подписан сред Европейска комисия и Азербайджан. Основната цел е да не се чака вложението на обилни средства в Южния газов кулоар, а да се употребяват интегрираните мрежи на тези четири страни. Според специалиста от Центъра за проучване на демокрацията Мартин Владимиров става въпрос за така наречен план “Истринг ” (Eastring) за основаване на инфраструктура за природен газ, през която да се доставя газ от Каспийския басейн, Ирак, Иран, Източното Средиземноморие. Меморандум за съгласие за плана беше подписан през 2016 година, само че вложения за развиването му по този начин и не са направени.  

Първият резултат от стартирането на интерконектора за България е предстоящото поевтиняване на природния газ за октомври с над 30%. Следващият ще се прояви на изборите на 2 октомври.

* Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР