След пускането на iPhone 15 се натрупа много информация относно

...
След пускането на iPhone 15 се натрупа много информация относно
Коментари Харесай

Всичко, което знаем за Apple iPhone 16 – подобрени камери, свързаност, охлаждане и изкуствен интелект

След стартирането на iPhone 15 се натрупа доста информация по отношение на бъдещия Apple iPhone 16. Почти всичко би трябвало да се промени — от дизайна до съществуването на изкуствен интелект. Ако настоящото потомство се счита от някои за преходно обновяване, идващото може да стане още по-важно.

Екрани 6.3 и 6.9 инча

Моделите iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max ще имат 6,3′ и 6,9′ диагонали на екрана. Ръбовете на екраните ще бъдат по-заоблени. Това са най-големите размери в историята на iPhone.

Нов хардуерен бутон

Серията iPhone 16 ще получи спомагателен капацитивен бутон, прочут като „ бутон за снимане “. Бутонът с кодово име „ Project Nova “ ще бъде една от главните особености на линията iPhone 16. Бутонът за снимане ще бъде ситуиран от същата страна като бутона за заключване тъкмо изпод. Предназначението му не е изключително известно.

Очаква се бутонът да е сензорен, а не машинален. Такива бутони, за разлика от механичните, не се движат при натискане. Той ще “усеща “ натиска и докосването, осигурявайки тактилна противоположна връзка благодарение на Taptic Engine.

Подобрен перископен телеобектив и нов ултраширокоъгълен обектив

Моделите iPhone 16 Pro ще получат съществено обновяване на камерата. Apple възнамерява да употребява по-усъвършенствани стъклени формовани лещи, което ще докара до по-тънък и по-лек дизайн, по-къси лещи и усъвършенствано оптично нарастване. Това изобретение ще засегне единствено телеобектива, заради комплицираното произвеждане и ограничавания индустриален потенциал. Представители на Apple неотдавна посетиха доставчика на стъкло Hoya. Компанията също по този начин ще закупи лещи от сегашния си снабдител Largan Precision.

Източници приказват за използването на технология за формовано стъкло за моделите iPhone 16 Pro Max и допускат, че Apple ще показа „ супер “ телеобектив. Супер — това е отметката за камерите с фокусно разстояние над 300 mm, което е много над 120 mm нарастване при настоящия 5x тетрапризматичен обектив в 15 Pro Max.

Обективът с 5x оптично нарастване е извънреден за iPhone 15 Pro Max. Според Минг-Чи Куо, идната година iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max ще имат такава камера.

iPhone 16 Pro ще получи и 48 MP широкоъгълен обектив. Камерата би трябвало да улавя повече светлина, което ще докара до по-добри фотоси при снимане в режим 0,5x, изключително при условия на слаба светлина. iPhone 16 Pro ще може да снима 48-мегапикселови ProRAW фотоси в Ultra Wide режим.

Обективите на камерата в iPhone 16 ще бъдат ситуирани отвесно. Това местонахождение ще се запази и в iPhone 16 Plus. Все още не е известно по какъв начин ще бъдат ситуирани лещите в Pro моделите. Последният път, сходно разположение на обектива беше употребявано в iPhone 12 и iPhone 12 mini. Според източника, това ще направи идващия iPhone незабавно различим.

Процесор A18 с софтуерния развой TSMC N3E

Apple към този момент се споразумя с TSMC да създава 3nm A18 чипове по софтуерния развой от второ потомство, прочут като N3E, за всичките четири модела от линията iPhone 16. Литографското серийно произвеждане към този момент мина към N3E, а цялостната подмяна на N3 от обновената версия се чака да стартира през 2024 година TSMC към този момент получи поръчки от клиенти, най-големият от които е Apple.

Според някои клюки, елементарните iPhone 16 и iPhone 16 Plus ще получат същия A16 процесор като в двете предходни поколения; съгласно други, моделите ще „ скочат “ напряко към A18. Освен това, най-сетне се допуска, че всички модели ще получат 8 GB RAM.

Модем Snapdragon X75 и Wi-Fi 7

Според анализатора Джеф Пу, iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max ще бъдат оборудвани с най-новия модем Qualcomm Snapdragon X75. Стандартните iPhone 16 и iPhone 16 Plus ще запазят модема Snapdragon X70. Apple нормално употребява еднакъв модем във всички модели от всяко потомство iPhone, като се изключи евтиния iPhone SE, тъй че обновлението ще се трансформира в забележителна смяна.

Snapdragon X75 включва в себе си усъвършенствана агрегация на честотите и други усъвършенствания на 5G технологията. Комбинираният mmWave приемо-предавател и 5G суб-предавател в модема заемат 25% по-малко място на печатната платка и употребяват до 20% по-малко сила.

Snapdragon X75 също поддържа най-новия стандарт „ 5G Advanced “, който е разказан като „ идващия стадий на 5G “ и „ еволюция към 6G “.

Apple работи върху собствен личен 5G-модем за iPhone от 2018 година, само че планът се натъкна на проблеми при създаването. Apple удължи съглашението си за 5G-модемите с Qualcomm до 2026 година

Същият анализатор споделя, че и двата модела iPhone 16 Pro ще получат Wi-Fi 7 с предаване на данни в честотните диапазони 2,4 GHz, 5 GHz и 6 GHz. Благодарение на технологиите като 4K QAM, Wi-Fi 7 ще предлага оптимални скорости за трансфер на данните от над 40 Gbps, което е 4 пъти по-бързо от Wi-Fi 6E.

Графеново изстудяване

Apple възнамерява да показа нова система за разпръскване на топлината в iPhone 16, с цел да понижи несъразмерната топлота. Компанията работи върху графенова термосистема за серията iPhone 16, до момента в който моделите iPhone 16 Pro може да получат железен корпус на батерията, с цел да се понижи прегряването.

Графенът има висока топлопроводимост, надминавайки медта, употребена сега в радиаторите на iPhone. Apple от известно време се интересува от графена за ръководство на топлината, подавайки патенти, свързани с проучване на материала за разпръскване на топлината в портативните устройства.

Siri с изкуствен интелект

Според Марк Гърман, Apple на WWDC 2024 ще показа версия на Siri, основана на огромния езиков модел, дебютиращ в iOS 18. Някои генеративни AI функционалности може да са изключителни за моделите iPhone 16.

Apple към момента разисква дали да ограничи генеративния AI до обработката на устройството, да го внедри в облака или да схване хибриден метод. Не се загатва дали функционалностите на изкуствения разсъдък ще изискват хардуерни промени — локалното осъществяване може да изисква повече RAM, наред с други неща. Според други източници, всички съвместими с iOS 18 устройства ще имат способността да работят с изкуствен интелект.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР