След публикувания видеозапис с кадри с полицейско насилие над протестиращи

...
След публикувания видеозапис с кадри с полицейско насилие над протестиращи
Коментари Харесай

Гешев: Искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание накърнява независимостта на съдебната власт

След оповестения видеозапис с фрагменти с полицейско принуждение над протестиращи предишното лято, ръководителят на Народното събрание Ива Митева свика изключително съвещание на Народното събрание на 17 август 2021 година (вторник) от 10.00 часа за чуване на министъра на вътрешните работи за подхванатите дейности за определяне на лицата, надвишили пълномощията си, наложените санкции и взетите ограничения за недопускане на сходни прояви.

Искане за чуване на основния прокурор в изключително съвещание или искане за правенето на отчет по съответни каузи би представлявало нарушаване на правилото на разделяне на управляващите и накърняване на независимостта на правосъдната власт, сподели още Гешев.

Но даже и да не беше по този начин, няма по какъв начин да дава информация по съответни каузи, тъй като по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушаване на Конституцията и законите на страната, уточни основният прокурор.

Той добави, че почита работата на Народното събрание като най-висш орган в една парламентарна република, каквато е България и съобщи, че чака да види каква информация ще изискат от Прокуратурата народните представители.

Гешев добави, че отправеното искане за неговото чуване по съответния проблем следва да се преглежда през призмата на съблюдаване на главните правила на Европейския съюз и в частност господство на правото.

Според Конституцията, нито имам правото, нито задължението да управлявам съответни каузи или още по-малко решенията на съответни магистрати. Нещо повече, това би представлявало нарушаване на българското законодателство и съществени конституционни правила от моя страна, съобщи още Иван Гешев.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР