След публикуването на обвинителния акт срещу 13-те физически и 3

...
След публикуването на обвинителния акт срещу 13-те физически и 3
Коментари Харесай

Тръмп обяви, че обвиненията срещу руснаците само доказват невинността му


След публикуването на обвинителния акт против 13-те физически и 3 юридически лица от Русия за интервенция в изборите на Съединени американски щати, зам-министърът на правораздаването и основен прокурор на Съединени американски щати Род Розенщайн разгласи,че опитите за въздействие върху изборния развой не са повлияли директно върху избора на гласоподавателите и окончателните резултати от вота.

"Тези обвинявания не потвърждават, че който и да е бил американец е взел участие умишлено в тези противозаконни дейности. В изказването няма и задоволително причини, че сходни действия са довели до смяна на резултатите от изборите през 2016 г.", съобщи Розенщайн на конференция, излъчена на уеб страницата на ведомството му.

Освен това, в отговор на репортерски въпрос за това дали разкритията няма да лишават легитимността на американските избори, заместник-началникът на Министерството на правораздаването за следващ път акцентира, че резултатите "няма да имат никакъв резултат."

„ Според обвиняванията американците не са знаели, че си имат работа с руснаци “, безапелационен бе той.

По късно президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп употребява оповестения документ и позицията на Розенщайн, с цел да разгласи в профила си в "Туитър", че предявените обвинявания единствено потвърждават, че той няма нищо общо с Русия.

"Русия стартира антиамериканската си акция през 2014 година, доста преди аз да разглася, че се кандидатирам за президент. Няма резултат върху изборните резултати. Кампанията на Тръмп не е сторила нищо неприятно - няма секрети заговори", написа американският държавен глава.

БГНЕС напомня, че в петък американският специфичен прокурор Робърт Мълър разгласи, че са повдигнати обвинявания против 13 съветски жители от така наречен "Агенция за интернет изследвания" и три компании за интервенция в американските президентски избори през 2016.

Според обвинителния акт тези физически и юридически лица са заговорничили от 2014 до през днешния ден да се намесват „ в политическия и изборния развой в Съединени американски щати, в това число и в президентските избори (през 2016) ”. Някои от тях са привлечени под отговорност и за други измами против Съединени американски щати. Така трима са упрекнати в банкови измами, а петима – и в кражба на идентичност.

В документа се показва, че упрекнатата в интервенция в изборите съветска "Агенция за интернет изследвания" е целяла с дейностите си да породи "информационна война против САЩ".

"Организацията ("Агенция за интернет изследвания") се е стремяла да поддържа, както самата тя назовава "информационна война против Съединените щати", благодарение на страници, открити в обществените мрежи на името на несъществуващи американски жители, както и посредством онлайн издания “, гласи част от документа, обхващащ цели 37 страници.

"Около април 2014 година в границите на Организацията е бил основан отдел, който да прави интервенциите, фокусирани върху популацията на Съединени американски щати в обществените медийни платформи като YouTube, Фейсбук, Instagram и Twitter. Към юли 2016 година над 80 чиновници на организацията са взели присъединяване в проекта", заключва Мълър и добавя, че задачата е била да се „ популяризира съмнение против претендентите и политическата система като цяло ”.

Обвиненията в интрига против Съединени американски щати са ориентирани против 12 чиновници на т.нар "Фабрика за тролове", както и против съветския предприемач Евгений Пригожин, за който се твърди, че е спонсорирал антиамериканската активност на организацията посредством фирмите си "Конкорд мениджмънт и консултинг" и "Конкорд Кетъринг ".

Известен като ресторантьора, обслужващ формалните мероприятия на президента Владимир Путин и доставящ храни за редица държавни институции и учебни заведения, Пригожин постоянно е именуван от съветските медии "Готвача на Путин". Както Агенция Франс Прес напомня той е в американския лист на глобени руснаци от декември 2016 година поради това, че е бил "материално подпомаган" от висши чиновници на Руската федерация, както и че е поддържал "обширни бизнес отношения" с Министерството на защитата.

Името на предприемача се свързва и с наемната група "Вагнер", която съгласно разкрития на съветските медии е изпращала своите оперативни чиновници в Сирия да се бият един до друг с съветските въоръжени сили. Последно, Пригожин се оказа привързан и с компанията наречена "Европолис", която през лятото на 2017 година беше уличена от съветското издание fontanka.ru, че е сключила загадка договорка за вдишване на контрола върху някои нефтени и газови залежи и рафинерии в Сирия в подмяна на освобождението на нефтени и газови обекти от размирен надзор и обезпечаване на сигурност на някои места в страната.

В изявление за РИА Новости кремълският доближен отхвърля обвиняването против себе си, само че и разкрива, че не се усеща обиден по никакъв метод от него.

"Не съм изключително смутен, че съм в този лист. Ако толкоз желаят да видят дявола, оставете ги", разяснява той. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР