След проведено изслушване на министъра на енергетиката по инициатива на

...
След проведено изслушване на министъра на енергетиката по инициатива на
Коментари Харесай

Йордан Тодоров: След посещението в ПАВЕЦ „Чаира“ ще поискаме повторно изслушване на министъра

След извършено чуване на министъра на енергетиката по самодейност на „ Възраждане “ по отношение на повредата в ПАВЕЦ „ Чаира “ , беше проведена изнесена комисия по енергетика в машинната зала на централата. От „ Възраждане “ участваха Йордан Тодоров, Искра Михайлова, Димитър Гюрев и Стоян Таслаков, оповестиха от политическата мощ. 

Там народните представители имаха опция да се срещнат на място с казуса в централата и да изслушат систематизиран разбор от отчетите на Технически университет – София и швейцарската компания AFRY , които бяха натоварени със задачата да проверяват казуса и да изготвят разбор за аргументите за пораждане на повредата и по какъв начин може да бъде отстранена тя.

Докладите доближават до един главен извод – повредата в IV Хидроагрегат, която се случва на 22.03.2022 година, е разследване от отмалялост на метала в статичните лопатки на спирална камера . За страдание, отмалялост на метала се следи и в останалите 3 хидроагрегата.

До преждевременната отмалялост на метала след единствено 25 години експлоатационен живот са довели 2 съществени аргументи. Първата е неправилна поддръжка на централата . По наставление на производителя на оборудването „ Тошиба “, рехабилитация би трябвало да се прави на всеки 12 години .

Първият цикъл на ремонтни действия, обаче, е бил пропуснат и първият ремонт се прави 24 години след стартирането на елемент 1 и 2. Причината ремонтът да стартира от четвърти елемент, който се тества пръв, е, че точно той дава недостатък през 2019 година и по тази причина е взето решение да се стартира с него.

Втората съществена причина е, че централата се е експлоатирала погрешно . Тя е замислена като компенсираща мощ на АЕЦ „ Козлодуй “. През годините сред 2014 и 2019, обаче, около разрастването на ВЕИ бранша, ПАВЕЦ „ Чаира “ се утвърждава като най-лесния и еластичен метод за балансиране на енергийната система , заради късото време от единствено 2 минути за пускане или в допълнение нарастване на мощността на работа на централата.

Проблемът е в това, че тя има избран брой цикли на стартиране и прекъсване, по време на които натоварването и износването на хидроагрегатите е най-голямо. Именно по-честата потребност от стартиране и прекъсване е довела до преждевременната отмалялост на метала .

По предварителни оценки ремонтът на четирите хидроагрегата ще коства почти 80 милиона лв. . По- неприятното е, че той не може да бъде осъществяван едновременно и ще отнеме години. Можем да чакаме, че до края на 2024 година ще проработи единствено един от четирите хидроагрегата, което означав а още стотици милиони пропуснати изгоди на година . Само за 2022 година, когато цените на електрическата сила бяха в своя пик, пропуснатите изгоди от спрените мощности на ПАВЕЦ „ Чаира “ възлизат на над 1.6 милиарда лв. .

Народните представители на „ Възраждане “ са безапелационни, че след визитата ще изискат още веднъж чуване на министъра на енергетиката.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР