След проведената консултативна среща при президента заради евентуалните рискове за

...
След проведената консултативна среща при президента заради евентуалните рискове за
Коментари Харесай

След консултативния съвет: Според Радев няма пряка заплаха за националната сигурност

След извършената консултативна среща при президента поради възможните опасности за националната сигурност президентът Румен Радев съобщи, че след полемиката участниците в срещата се се обеденили към тезата, че няма директни закани за България, съобщи БНР.

Държавният глава означи, че държавното управление е реагирало съответно и в точния момент при евакуацията на българските жители от Израел и уточни, че страната е изправена пред провокации поради изострянето на редица спорове, в това число и в прилежащи на България страни като Сърбия и Косово.

В срещата участваха министър председателят Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, ръководителят на Държавна организация „ Национална сигурност “ Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна организация „ Разузнаване “ Асен Тутеков, началникът на Националната работа за защита (НСО) бригаден военачалник Емил Тонев и шефът на Служба „ Военно разузнаване “ бригаден военачалник Венелин Венев.

За присъединяване в срещата бяха поканени и ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, министърът на защитата Тодор Тагарев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Живко Коцев.

Държавният глава уточни, че анализът на настоящите сега военни спорове ясно демонстрира все по-широкото използване на технологии за гражданска приложимост, с които може да се поразява сериозна инфраструктура.

„ Това откроява недостиг от качества на структурите за национална сигурност да противодействат на тези нови закани “, уточни той.

Според него новите закани постановат придобиването на нови съответни качества, с които би трябвало да бъде отговорено на тези нови закани.

Радев изясни, че придобиването и потреблението на високотехнологични средства за придобиване на достоверна информация остава приоритет.

„ Противодействието на засиления мигрантски напън изисква надеждна отбрана на българската граница. Това изисква придобиване на нови механически системи за наблюдаване, нараснала подвижност и ефикасни системи за надзор на достъпа на граничните ни пунктове. Изисква се продължение на работата с Европейски Съюз за по-голяма поддръжка ”, сподели Радев.

Той акцентира, че за развиването на актуалните качества сериозно значими стават системите за киберотбрана.

„ Трябва оптимално да развиваме отбранителна просвета и стопанска система. Ние имаме общото схващане, че тази задача би трябвало да се форсира. Наред с продължаващата реализация на огромните планове имаме общото схващане за потребността от нискобюджетни планове, които да ни дават осведомително предимство и асиметрично преимущество. Тази среща е началото на доста други, тъй като средата за сигурност изисква сливане на всички институции. Вярвам, че консенсусът, който постигнахме през днешния ден, ще откри банкет в институциите и обществото ”, сподели президентът.

Радев поздрави българското държавно управление за бързата реакция при евакуацията на нашите сънародници от Израел.

„ Очерта се ясно, че във връзка с мигрантската рецесия, обстановката към изваждането на българите от Израел, държавното управление е свършило огромна част от дилемите си, даже всичките, и това е вследствие на напъните на всички ни ”. Това съобщи министър председателят Николай Денков.

Денков напомни, че рецесиите не са вследствие на това, което се случва през днешния ден в Израел:

„ Имаме рецесии от над година и половина, свързани с войната, която Русия стартира в Украйна. Свързани със закани за националната сигурност, като прекъсването на газа. Кризи, които изискваха общо деяние на институциите “.

Според него е извънредно значимо в полемиката да се включат и тези партийни водачи, които са подготвени да вземат участие в градивен разговор.

„ Много от решенията зависят от това, какво ще стане в Народно събрание. Ще направя всичко, което зависи от мен, да продължим диалозите, които започнахме през днешния ден, и да срещна резултатите от него с партиите, които поддържат кабинета “, сподели още Денков.

Той напомни, че са извършени две съвещания на Съвета по сигурността към Министерски съвет, в които са взели участие и представителите на президентската институция.

„ Разговорът не стартира всъщност през днешния ден. Очертаха се дълготрайни задания, които са останали нерешени през последните години. Ясно е, че едно държавно управление няма по какъв начин да реши тези задания за четири месеца. Разбрахме се, че ще продължим напред освен да дефинираме проблемите, само че да търсим и решения. Те ще изискват редовно изпитание и главната тежест ще легне върху държавното управление “, изясни министър председателят и добави, че този градивен диалог би трябвало да продължи и с присъединяване на партиите от Народно събрание.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР