След проведен конкурс за изпълнителен директор на ИА „Национален филмов

...
След проведен конкурс за изпълнителен директор на ИА „Национален филмов
Коментари Харесай

РОКАДИ В КИНОТО: Смениха директора на Национален филмов център

След извършен конкурс за изпълнителен шеф на ИА „ Национален кино център “ и според Закона за филмовата промишленост, Петър Тодоров е определеният претендент за период от 5 години.

Петър Тодоров приключва Философския факултет със компетентност „ Политология “ и е магистър по „ Европеистика” със компетентност „ Е-Европа” на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Има специализации и в региона на ръководството на самостоятелни киносалони в Италия и Франция. Участва в редица планове от последните години с основно значение за кино културата в България, ориентирани към самостоятелните киносалони и организацията и ръководството на интернационалните кинофестивали. С над 23 години опит във филмовата промишленост във всичките й аспекти: произвеждане, разпространяване, промоция и показ на филми в Република България, както и в организация на интернационалните кинофестивали. Той е кино продуцент, пропагандатор на европейски пълнометражни и късометражни игрални и документални филми. Експерт в ръководството на киносалони и в управлението и ръководството на планове. Работил е в първото мултиплексно кино в град София и упражнявал продуцентска активност повече от 7 години. Външен специалист на стратегия „ Eurimages “ към Съвета на Европа и външен специалист на Европейската комисия в Образователна и културна стратегия – “Creative Europe”. Владее британски и съветски език.

„ Идвам със знанията, опита, силата и желанието си да работя за това средствата, зависещи от Националния кино център, да бъдат заслужено разпределени към всички от филмопроизводството през разпространяването, фестивалите, промоцията и сподели на филми, както и да има по-голям надзор за тяхното разходване.”, споделя Петър Тодоров. „ Първите задания, с които ще се заема, са връщане към обикновено действие на Филмовия център, правенето на нов Устройствен устав и на 5-годишна Национална стратегия за развиване на българската кино промишленост. Целта ми е Агенцията да заличава съществуващите разграничителни линии, вратите й да бъдат необятно отворени за всеки, който има потребност от подпомагане. Личната ми упоритост е българската кино промишленост да бъде изведена до равнища на съпоставими по мярка на нашия пазар европейски кино промишлености. “, прибавя новият шеф на ИА „ Национален кино център”.

Конкурсът за длъжността „ Изпълнителен шеф “ на ИА „ Национален кино център” бе разгласен със Заповед № РД16-64/01.07.2021 година на министъра на културата, на съображение член 90, алинея 1 и алинея 2 и член 91 от Кодекса на труда и по отношение на член 7, алинея 2 от Закона за филмовата промишленост.

Обявата с условията към претендентите и реда за осъществяване на състезанието, както и известията, свързани с него, са оповестени на уеб страницата на Министерство на културата, а обявата – и в един централен всекидневник. Документи за присъединяване са подадени от четирима претенденти, като трима от тях са позволени до присъединяване в състезанието – Александър Ангелов, Петър Тодоров и Ваня Стоянова, а един не е позволен, защото не е отговарял на условията в обявата.

Кандидатите показаха своите концепции на 7.02.2022 година пред 7-членна комисия, в състава на която влизаха четирима външни специалисти – представители на филмовата общественост, както и трима специалисти от Министерство на културата - представители на дирекции „ Правно-нормативна активност и публични поръчки “, „ Бюджет и финансово-счетоводни действия “ и на „ Сценични изкуства и художествено обучение “.

Съгласно одобрените от министъра на културата Правила за провеждането на състезанието концепцията на всеки участник бе отваряна директно преди явяването му пред комисията. Всеки член на комисията получи в запечатан плик показаната при кандидатстване идея, отвори плика и се срещна с текста й. След като всички членове на комисията прочетоха концепцията, всеки от явилите се претенденти бе поканен за събеседване по нея. При провеждането на събеседването комисията дава опция на претендента да показа устно създадената от него идея за развиването на ИА „ Национален кино център “ и да добави обстоятелства и условия, които не е съумял да отрази в нея.

Съгласно член 5, алинея 1 от Правилата за осъществяване на конкурс за длъжността „ Изпълнителен шеф “ на Изпълнителна организация „ Национален кино център “ - София, одобрени със Заповед № РД09-60/28.01.2022 година на министъра на културата, за сполучливо издържал състезанието се смята претендент, който е събрал не по-малко от 2/3 от оптималния брой точки по оценъчните карти по член 4, алинея 4, а точно 2/3 от 540 точки = 360 точки.

Съгласно разпоредбите и Закона за филмовата промишленост конкурсната процедура е налична на запис на интернет-страницата на Министерство на културата след нейното привършване, каквато е практиката с всички състезания в Министерство на културата.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР