След продължили седмици боеве няколко десетки жители на Ирпен, западно

...
След продължили седмици боеве няколко десетки жители на Ирпен, западно
Коментари Харесай

Адът в Ирпен - какво разказват оцелели СНИМКИ

След траяли седмици боеве няколко десетки поданици на Ирпен, западно от Киев, най-накрая са съумели да стигнат до несъмнено леговище. Осведомителната организация Ройтерс разгласява кино материал, който демонстрира идването на бежанския ескорт в град, намиращ се отвън зоната на сраженията.

" Вече съм погребала четирима души "

Украинката Юлия Калмутска споделя, че към този момент е погребала четирима души - татко си, двама млади мъже в съседство, които не съумели в точния момент да се скрият от залповете на съветските автомати, и една стара жена, която била убита, до момента в който си готвела.

" Бяхме се скрили в мазето. Там бяхме общо 37 души, а на открито се чуваше канонадата от съветските автомати. После постройката внезапно пламна. Тичали сме като луди, с цел да успеем да се спасим. Слава богу, никой не почина ", споделя дамата. " На 6 метра от нас имаше танк, който стреляше ", вметва един мъж и прибавя: " Направо оглушах от мощния гърмеж ".

Филмов материал на разнообразни информационни организации демонстрира по какъв начин избавителни отряди събират трупове по улиците на Ирпен, а край тях ехтят детонации от бомби и гранати.



На конференция в украинската столица кметът на Ирпен Олександър Маркушин съобщи, че от началото на войната в неговия град са починали минимум 200 души. А под руините на постройките сигурно има и още доста, добави Маркушин. Според него в парковете и около съветските окопи били заложени мини. Украински бойци сега издирвали местоположението им, с цел да ги обезвредят.

" Разговарях с поданици на Ирпен, които се бяха укривали в мазетата си. Те ми описаха, че руснаците ги принуждавали да се съблекат, след което ги претърсвали на голо. Има и известия за издевателства над дами. Жените и мъжете били отделени едни от други. Украинците трябвало да служат като възможен запас при замяна на пленени съветски бойци. Ужасяващи истории разказваха ", споделя Маркушин, представен от Дойче веле.



Смразяващи истории описват и бежанци от други обитаеми места, които идват в Лвов, преди да продължат към Полша. Лариса Холовата пътувала с авто ескорт от южната част на Украйна, където се водят яростни сражения, към град Запорожие. " Пътуването беше ужасяващо. Навсякъде лежаха трупове и никой не ги събираше. Край пътя избухваха мини, даже и нивите около пътя бяха минирани. Една мина беше сложена посред улицата. Нашият водач се питаше по какъв начин да продължи да кара, откакто всичко по пътя е минирано. "

С бебе на ръце

Инна Ковец, млада майка с две деца, избягала от Донецк, когато сраженията в района на Донбас се усилили. " Бебето ми е родено на 17 февруари, на 21 февруари ме изписаха от болничното заведение, а три дни по-късно стартира войната ", споделя младата майка. " Първоначално се скрихме в мазето, само че бързо ми стана ясно, че няма по какъв начин да оцелеем с бебе в мазето и че би трябвало да бягаме. Тъкмо си бяхме купили и обзавели жилище. А в този момент нямаме нищо ", споделя младата жена.



Неясна остава и ориста на цивилните жители в обсадения Мариупол, където вероятно към момента се намират над 100 000 души - под непрекъснатия обстрел и бомбардировките на съветската войска. Предполага се, че в града към този момент не са останали съвсем никакви ресурси от храна и вода.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР